20.7 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCât costă un brad de Crăciun în Craiova

Cât costă un brad de Crăciun în Craiova

Pentru că au mai rămas câteva zile până la Crăciun, în Craiova, au început deja să apară brazii naturali în piețe sau în exteriorul marilor lanțuri de magazine. Comercianții sunt încrezători, chiar dacă odată cu pandemia nici pentru ei vânzările nu mai merg la fel de bine ca-n anii trecuți. Chiar dacă diferențele nu sunt chiar atât de mari, brazii naturali aduși din Danemarca, în funcție de dimensiunea și coroană lor, sunt mai scumpi decât brazii artificiali sau naturali din magazine.

Prețul unui brad natural de dimensiuni mai mici, adus din Danemarca, pornește de la 100 de lei în piața centrală din Craiova, iar unul mare, de 4 metri, este 1000 de lei. Brazii aduși de la noi din țară, din Neamț, sunt mai ieftini. Pornesc de la 100 de lei și ajung până la 400 de lei (4 metri). Și în parcarea mall-ului Electroputere, sunt brazi aduși din Danemarca. Cel mai mare are 5 metri și poate fi cumpărat cu 1000-1200 de lei.

Însă, cei mai ieftini brazi naturali îi au lanțurile de magazine, dar nu la aceleași dimensiuni. La Leroy Merlin cel mai scump brad natural are între 200-225 de cm și este 199 lei, iar la Auchan unul de 200-250 de cm este 110 lei. Tot la Auchan, este și cel mai mare brad artificial de 340 de cm, la prețul de 1100 lei.

Au apărut primii brazi naturali în piața centrală din Craiova

Cristian Tudorache a mai venit cu brazi acum doi ani în piață, la Craiova. Are brazi de la 3 până la 4 metri, aduși de la munte, din zona Moldovei, mai exact din Neamț. Ultima dată vânzările au fost mai bune, acum simte că nu are spor deloc.

,,De la 3 până la 4 metri, un milion jumătate, două milioane. Sunt și la 3 milioane jumătate, cel la 4 metri. Sunt din zona muntelui, din partea Moldovei, din Neamț. Azi dimineață i-am extin. Ieri am ajuns în piață. Sper să ne facem și noi treaba și să ne scoatem banii pe ei. Nu am vândut deloc până acum. Ei se dau separat, suportul este 30 de lei. Cel mai ieftin e la un milion jumătate. Acum doi ani vânzările au fost mai bune. E pandemia asta. N-avem niciun spor”, spune Vasilică Cristian Tudorache, comerciant.

Duglas-ul și Normandian-ul, cele mai rezistente specii de brad

Un alt comerciant vine în fiecare an în piață de aproape 20 de ani. Brazii sunt aduși din Danemarca. Cel mai scump brad are patru metri și costă 1000 de lei. Cei mai ieftini sunt la 100 de lei. Nu i-a mers prea bine până acum, e conștient că lumea nu mai are bani și că e prea devreme, dar mizează pe faptul că oamenii cunosc calitatea brazilor aduși de el. Aduce două dintre cele mai rezistente specii de brad, Duglas și Normandian.

,,Prețurile brazilor pornesc de la 100 de lei până la 1000 de lei. Cel mai ieftin este 100 de lei, depinde de înălțime, de mărime, de calitatea bradului. Cel mai scump e 1000 de lei și are patru metri. Sunt aduși din Danemarca. Până acum a mers binișor. E prea devreme. Nu are lumea bani.

Cei mai căutați brazi sunt cei până în 2 metri. De la un metru jumătate până la 2 metri. Vin în fiecare an, de mai mult de 20 de ani. Era mult mai bine înainte de pandemie. Bagă marfa în magazine, mall-uri mai din timp și se usucă. Ăștia sunt proaspeți. Duglas-ul e cel mai rezistent, după aceea Normandian-ul. Se usucă, dar acul nu cade de pe el. Multe persoane știu ce brazi avem și vin. Am pe cineva care mi-a zis că l-a ținut în curte până în martie și n-a căzut un ac”, spune comerciantul.

Un brad natural de 5 metri este 10-12 milioane în parcare, la Electroputere

Claudia e din Craiova și vinde de cinci ani brazi în parcarea din spatele mall-ului. Are brazi de la un metru jumătate până la cinci metri. Cei de doi metri jumătate, trei metri sunt 300 de lei, dar are și mai ieftini. Brazii sunt aduși din Danemarca și rezistă cam două săptămâni dacă sunt ținuți în casă. Afară, rezistă mai mult de-o lună.


,,Cel mai mic brăduț are un metru și jumătate. Cei mai înalți au până la 5 metri și sunt între 10-12 milioane. Cei la trei milioane au între trei metri, doi metri jumătate. Prețul variază, de la două milioane până la patru milioane, depinde și de coroană, cât e de bogat. Sunt aduși toți din Danemarca. Afară, la rece, rezistă o lună de zile, poate și mai mult. În schimb, în casă, eu zic că rezistă cam două săptămâni. După două săptămâni deja încep să le cadă acele. Eu recomand să-i cumpere cât mai târziu brazii.

Am venit acum două zile cu brazii, dar ca vechime, am câțiva ani de când vând aici brazi, mai exact cinci ani. Până la ora asta am vândut vreo 10 brăduți, dar cei la prețurile mai mici. Cei care vor brazii mai frumoși vin mult mai aproape de sărbători și-și aleg bradul pentru că, probabil, au experiență și au văzut că nu rezistă de acum și până la Crăciun”, spune Claudia.

De ce trebuie să ținem cont atunci când cumpărăm un brad?

De la Claudia aflăm care sunt lucrurile de care trebuie să ținem cont atunci când vrem să cumpărăm un brad și de ce diferă prețurile.

,,Mulți oameni nu știu să facă diferența și vin și se plâng că un brad e trei milioane. Am și la 100 de lei, dar au altfel de coroană. Nu neapărat înălțimea face diferența la preț. Culoarea și coroana fac diferența, nu neapărat înălțimea. Poate să fie un brad înalt și cu o coroană foarte rară și atunci, clar, e mai ieftin decât un brad înalt și cu o coroană foarte bogată. Culoarea trebuie să fie un verde spre cenușiu spre argintiu, pe lângă cei pe care îi vând supermarketurile care sunt, de fapt, un galben verzui”, mai spune comercianta.

Lanțurile de magazine au brazi naturali mai ieftini

Într-unul dintre magazinele Leroy Merlin, cel mai scump brad artificial verde are 1,8 metri și este 549 de lei. Cel mai ieftin brad este 219 lei și are 1,5 metri. Dar mai sunt și alți brazi. Un brad imperial, de 2,1 metri este 449 lei. Un alt brad, tot verde, de aceeași înălțime, dar cu o coroană mai săracă este 419 lei. Iar un alt brad de 18 cm costă 429 lei.

În exteriorul magazinului au fost aduși și brazi naturali. Cel mai înalt are 2,5 metri și este 129 lei. Cel mai scump are între 200-225 de cm și este 199 lei. Cei mai ieftini sunt de 130-160 de cm (49,90 de lei), la 160-200 de cm (64 de lei) și la 175-225 cm (99 de lei).

Și în supermarketurile Auchan au apărut brazi naturali și artificiali de diferite dimensiuni și culori. Cel mai scump brad este 1100 lei și este un brad artificial verde de 340 de cm. În rest, prețurile diferă în funcție de brad. Un brad artificial verde de 210 cm este 370 de lei, în timp ce unul de 180 cm, care are conuri, este 320 de lei. La 290 de lei este și un brad verde de 150 de cm. Cei mai ieftini brazi sunt doi brazi la 50 de cm, respectiv 90 de cm (50 de lei). La 80 și 95 de lei pot fi cumpărați și doi brazi de 180 cm, respectiv 90 de cm.

Tot aici, sunt și brazi naturali de 100-130 cm la 39 de lei, de 125-175 cm la 49 de lei, de 175-225 cm la 69 de lei și brazi de 200-250 cm la 110 lei.

Ce părere au craiovenii despre prețurile brazilor?

Craiovenii trec pe lângă brazi, îi analizează, întreabă prețul și pleacă. Prețurile sunt prea mari. Alții se mulțumesc să cumpere doar crenguțe de brad natural.

O doamnă în vârstă se uită la brazi doar din curiozitate. Are pensia mică, iar brazii sunt prea scumpi. ,,Mă uit din curiozitate să văd ce e. N-am luat și nici un iau. Prețurile astea, pensiile mici”, spune aceasta.

O altă craioveancă a rămas singură. I-a murit soțul și nu-i mai trebuie brad. Ia doar câteva crenguțe pe care să i le ducă la cimitir. ,,Nu nu-mi mai trebuie. Am luat numai crenguțe pentru cimitir. Mi-a murit soțul și nu mă mai simt așa bine. La o vârstă e mai greu”, spune craioveanca.

O femeie nu a găsit bradul potrivit pe care să-l împodobească de Crăciun. Vrea un brad de un metru și jumătate, dar în piață prețurile sunt prea mari.
,,Eu caut un brad mai mare, nu ce au aici. Caut un brad la un 1,5 metri, dar prețurile sunt mari”, spune femeia.

Marina Andrei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS