22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIridex este supărată pe Garda de Mediu că a amendat-o fiindcă nu respectă legea

Iridex este supărată pe Garda de Mediu că a amendat-o fiindcă nu respectă legea

Iridex este supărată pe Garda de Mediu că a amendat-o fiindcă nu respectă legea. După ce a fost prinsă de Garda de Mediu Dolj și amendată că sortează deșeurile reciclabile la sediul din Malu Mare fără autorizație, societatea ripostează.

În fapt, reprezentanții SC Iridex Group spun că cei doi comisari ai Gărzii de Mediu au acționat la comandă aplicând o amendă de 100.000 de lei. Mai mult, aceștia spun că cineva vrea să declanșeze o criză a gunoiului în Dolj. Să ne reamintim, în data de 24 noiembrie, o echipa de comisari din cadrul GNM CJ Dolj a aplicat o amendă de 100.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor Autorizației de Mediu. Agentul economic desfăşoară activităţi de sortare/balotare deșeuri reciclabile (hârtie, carton, plastic, metal), pentru care este necesară revizuirea Autorizației de Mediu emisă de APM Dolj.Cu alte cuvinte, Iridex colectează şi sortează deşeuri reciclabile la sediul din Malu Mare fără respectarea normelor de mediu. Deranjați reprezentanții Iridex au făcut o serie de declarații acide.

Deşeuri
Deşeuri

La Mofleni nu este deschis. La Goicea este arhiplin

Cezar Preda reprezentantul Iridex Group spune că Iridex pune în aplicare prevederile Master Planului de 54 de milioane de euro pe care CJ l-a accesat. Acesta s-a arătat deranjat că societatea a fost amendată deși recunoaște că nu are autorizație de mediu pentru sortarea deșeurilor reciclabile.

“Eu nu am avut nici o problemă până acum, nici o problemă cu instituţiile statului. Consiliul Județean Dolj a întârziat cu darea în funcţiune a staţiei de sortare de la Mofleni.  L-am asigurat pe preşedintele CJ că vom recicla, nimeni nu mă v-a opri să reciclez. Eu am luat decizia să aducem o staţie mobilă de prelucrare. Conform Mastre Planului, noi preluăm deșeurile de la pentru 630 de mii de locuitori şi 111 UAT. Responsabilitatea reciclării este împărţită astfel: Zona 6, care cuprinde 7 UAT-uri va prelucra Iridexul deșeurile la Goicea. Restul de 104 UAT-uri se prelucrează la Mofleni. La Mofleni nu este deschis. La Goicea este arhiplin. Atunci am cerut să aducem o staţie mobilă de sortare la Malu Mare. Când am adus staţia am început demersurile pentru obținerea autorizației de mediu”,a explicat Cezar Preda de ce s-a ajuns la această situație.

Maşinile de la Iridex aşteaptă să se deschidă poarta depozitului de la Mofleni

Cu alte cuvinte Iridex nu a mai dus deșeurile reciclabile la Goicea ci le-a colectat în propria-i curte, lucru pentru care spune că are autorizație. Societatea a mers mai departe și s-a apucat și de sortare deși nu avea autorizație de mediu pentru această activitate. Pentru aceste nereguli a fost amendată de Gardă.

Cine vrea să creeze o criză a gunoiului în Dolj?

Deşeuri
Deșeuri

Acum vin şi spun că de ce am început să prelucrăm, că trebuiea să aşteptăm să iasă autorizaţia. Eu ce să fac? Retrag toatele pubelele şi nu mă interesează, până nu obţin autoritățile autorizaţie, până nu obţine CJ Dolj autorizaţie pentru funcţionarea staţiei de la Mofleni, până nu obţine autorizarea pentru funcţionarea containerelor îngropate, până nu reuşeşte primăria să facă cele peste 600 de platforme cu containere de suprafaţă. Când cineva, cum sunt cei doi inspectori de la Garda de Mediu vrea să creeze o criză a gunoiului în Dolj, nu este corect. Este ruşinos să spun că oamenii au venit la comandă. Când gestionezi un proiect de 54 de milioane de euro care va fi urmărit foarte atent de fondurile europene, care analizează când trebuie să funcţioneze platformele, când trebuia date în folosinţă…Eu i-am spus preşedintelui CJ Dolj că este responsabil. Eu nu mă duc să mă rog de Garda de Mediu de Agenţie, de Apele Române. Eu nu opresc reciclarea. Eu trebuie să mai aştept 20 de zile și am autorizația de mediu. De exemplu, pentru groapa de la Mofleni nu a dat nimeni Autorizaţia pentru extindere, a mai spus Cezar Preda.

Nu plătim amenda

Reprezentantul Iridex Group a mai spus că societatea nu plătește amenda, mai mult a contestat-o în instanță.

Cezar Preda și Alin Ruiu

“Pentru Malu Mare avem autorizaţie pentru colectare, dar este în curs obținerea autorizaţiei pentru sortare. Eu am de la ADI aprobarea pentru deschiderea acestei staţii mobile. Dacă Garda de Mediu se ducea la titularul Master Planului nu mai venea la mine. Garda de Mediu putea să vină să verifice, să ne deea termene, nu să vină să ne dea 100 de milioane şi apoi să arate ce viteji sunt ei că ne-au dat nouă amendă. Nu plătim nici un ban, i-am contestat în instanţă.  Vine un inspector de la Gardă şi dă amendă şi ce a rezolvat. Eu poluez? Nu. eu reciclez. Nu trebuie să audă toţi că în Craiova s-a dat cea mai mare amendă pentru că Iridex recicleză”, a spus Cezar Preda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS