10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTaxa de parcare pe domeniul public din Craiova, majorată la propunerea PSD

Taxa de parcare pe domeniul public din Craiova, majorată la propunerea PSD

Taxa de parcare pe domeniul public din Craiova, majorată. Consiliul Local (CL) Craiova a aprobat joi seară, după lungi discuții și contre politice, nivelul impozitelor și taxelor locale, pentru anul 2022.

Proiectul de hotărâre s-a aflat de mai bine de o lună în consultare publică, iar când a ajuns la votul din CL a început scandalul. Consilierii au venit, la rândul lor, cu diverse amendamente, unele însușite de executiv și votate de majoritatea deținută de PSD. Culmea este că, noua alianță de guvernare formată din PNL și PSD nu pare să se creeze și la Craiova. Asta pentru că conducerea PSD a primăriei este de acord, în ultimul timp, mai degrabă cu toate propunerile venite din partea USR Dolj, decât cu cele de la PNL.

Așa s-a întâmplat și în ședința ordinară de joi seară, când au fost aprobate, cu girul PSD, mai toate amendamentele venite din partea USR. Cele ale grupului PNL din Consiliul Local au fost respinse la vot. „Parcă ați făcut alianță la guvernare cu USR, nu cu PNL, așa vă purtați în consiliu“, a fost una dintre observațiile venite din rândul consilierilor. În cele din urmă, taxele și impozitele locale, pentru anul 2022, au fost aprobate cu 19 voturi „pentru“, șase împotrivă și două abțineri. E drept că unele amendamente au trecut de vot, iar altele nu. În funcție de cum a dorit PSD, care deține o majoritate (14-13).

Taxele locale pentru firmele din domeniul HoReCa nu se modifică

Ceea ce este important de știut este că unele taxe locale pentru care se propunea o creștere vor rămâne la nivelul din acest an. Este cazul unităților din domeniul HoReCa, beneficiare în acest an a unei reduceri de 50%. Pentru 2022, se propunea o revenire la nivelul normal, dar la propunerea liberalului Cosmin Corâțu, cuantumul taxei pentru eliberarea/avizarea anuală a autorizației privind desfășurarea activității nu s-a mai modificat.

Asta înseamnă pentru o suprafață de până la 50 mp, taxa va fi tot de 477 de lei/an, pentru o suprafaţă desfăşurată între 51 mp şi 150 mp taxa va fi de 954 de lei, între 151 mp si 300 mp suprafață desfășurată taxa va fi de 1.749 de lei, pentru 301 mp – 500 mp taxa rămâne la 2.120 de lei, iar pentru unităţile cu suprafaţă desfăşurată de peste 500 mp taxa fi de 2.385 de lei/an.

Taxa de parcare pe domeniul public din Craiova, majorată la propunerea PSD. Ce au mai cerut consilierii

Pe lângă acestea, au mai trecut și amendamentele privind reducerea cu 10% a cotei de impozitare la clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice și creșterea până la maximul de 1,3% a cotei de impozitare pentru persoanele fizice care dețin clădiri nerezidențiale (19 voturi pentru, 3 împotrivă și 4 abțineri). În vizor a fost luată și „Lipscănia Craiovei“, pentru care s-a votat o cotă adițională de 50% la impozitul pe clădirile nerezidențiale deținute de persoanele fizice sau juridice.

Când a venit rândul liberalului Teodor Sas, executivul și restul consilierilor PSD au fost contra. Sas a cerut ca taxele şi impozitele pe clădiri şi terenuri din anul 2022 să rămână la nivelul anului 2021. La fel au cerut și alți consilieri PNL, dar fără rezultat. Nici Cosmin Teodorescu (USR) nu a avut succes cu solicitarea sa: o reducere cu 30% de la plata impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu și află în proprietatea persoanelor ale căror venituri sunt mai mici decât salariul minim brut pe țară. Executivul i-a transmis că nu se poate calcula impactul unei astfel de reduceri și că pentru aceste persoane defavorizate se vor aplica alte reglementări în vigoare.

Cât va fi taxa de parcare pe domeniul public

Grupul PSD din CL Craiova a venit și el cu o propunere: creșterea taxei pentru parcarea curentă pe domeniul public (vinieta). Propunerea a fost de majorare a taxei de la 46 de lei/an la 70 de lei pe an, cu excepția mașinilor full electrice, pentru care propunerea de taxă a fost de 11 lei/an, și a mașinilor hybrid, care vor fi taxate cu 23 de lei/an pentru parcarea pe domeniul public al Craiovei.

Primăria Craiova va taxa și anul viitor parcarea curentă sau ocazională pe domeniul public
Taxa pentru parcarea curentă pe domeniul public din Craiova va creşte anul viitor de la 45 de lei la 70 de lei

Taxa de pentru parcarea ocazională cu plata prin SMS a rămas la un leu/zi sau 20 de lei/lună, în creștere de la 13 lei. Amendamentul a trecut cu 14 voturi „pentru“, 4 împotrivă și 9 abțineri. De anul viitor, toate taxele și impozitele din Craiova vor fi însă indexate cu rata inflației comunicată de INS pentru anul 2021, adică 2,6%“. Cine își reface fațadele blocului pe cheltuiala proprie va avea o reducere cu 50% a impozitului pe clădirile rezidențiale, pe o perioadă de trei ani consecutivi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS