12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUniversitatea vrea să dea soluția semaforizării inteligente a străzii Râului

Universitatea vrea să dea soluția semaforizării inteligente a străzii Râului

Primăria Craiova a pus în joc 150.000 de lei pentru un studiu privind amenajarea unor instalații inteligente de semaforizare în intersecțiile de pe strada Râului. Universitatea din Craiova s-a înscris la licitație, unde concurează cu o firmă de consultanță și proiectare din București.

Universitatea din Craiova a intrat în cursa pentru obținerea contractului de 150.000 de lei scos la licitație de primărie, având ca obiect o semaforizare inteligentă a străzii Râului.

Studiul de fezabilitate privind „amenajare instalații de semaforizare pe strada Râului“ ar trebui să ofere soluția traversării în condiţii de sigurantă a pietonilor și să asigure integrarea treceriilor semaforizate în sistemul de management al traficului rutier. Vizat este doar sectorul cu două benzi pe sens al străzii Râului, care are șase intersecții: cu strada Brestei (semaforizată), cu strada Câmpia Islaz, cu strada Bucovăț, cu bulevardul Ilie Balaci (semaforizată), cu strada Tabaci și cu strada Popoveni. Cele două intersecțiii semaforizate, cu Brestei și Ilie Balaci, nu sunt introduse însă în sistemul de management al traficului din municipiul Craiova. Din schemă este scoasă intersecția cu strada Bucovăț, pentru a cărei semaforizare a fost făcut un SF separat.

Lipsa semaforizării la trecerile de pietoni face ca fluxurile pietonale să se desfășoare dificil la orele de vârf, din cauza traversărilor ne-ordonate, susține primăria. Așa că „proiectul analizat în actualul SF ar trebui să ducă la diminuarea sau eliminarea efectelor disfuncționalităților menționate“, după cum se explică în caietul de sarcini.

Universitatea din Craiova vs AM Project Design & Consulting SRL

Procedura de achiziție a demarat la finele lunii trecute, iar oferetele au fost așteptate până la data de 11 noiembrie. Valoarea estimată a studiului este de 150.000 de lei, iar prețul va conta în procent de 90%. Municipalitatea ar mai ține cont și de experiența inginerului proiectant (5%), calculată în număr de proiecte care au avut ca obiect lucrări de infrastructură rutieră sau infrastructură similară din punct de vedere al utilității, și de experiența șefului de proiect (5%).

În final, au fost depuse două oferte: de la Universitatea din Craiova și de la AM Project Design & Consulting SRL, o firmă de specialitate din Capitală, aflată pe piață din 1992. Ambele oferte au intrat în etapa de evaluare tehnică. Conform datelor din caietul de sarcini, semaforizarea ar permite identificarea în timp real a valorilor de trafic, comunicarea între intersecții și modificarea în funcție de valori a timpilor de semaforizare, pentru o bună fluență a circulației autovehiculelor. Rămâne de văzut ce ofertă va fi aleasă de Primăria Craiova și cum va fi ea implementată pe mai departe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS