8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMontarea repartitoarelor ar putea fi amânată încă un an

Montarea repartitoarelor ar putea fi amânată încă un an

Craiovenii care nu şi-au montat până la acest moment repartitoare de costuri ar putea să mai aibă la dispoziţie încă un an.

Obligația montării de repartitoare de căldură în apartamente ar putea fi amânată până la sfârșitul anului viitor, potrivit unui proiect de lege inițiat de parlamentari. Unii dintre aceştia susţin că este bine să se amâne acest termen din mai multe motive.
În primul rând, pentru montarea repartitoarelor proprietarii ar fi nevoiţi să scoată în această iarnă mai mulţi bani din buzunar. Acest lucru coincide cu perioada de iarnă, când facturile sunt mult mai mari comparativ cu restul anului.
În al doilea rând, ar fi un volum foarte mare de muncă să montezi la nivel naţional zeci de mii de repartitoare. Cu siguranţă firmele de repartitoare nu s-ar încadra. În plus, în această perioadă de pandemie nu este recomandat ca echipe de muncitori de la firmele de repartitoare să intre în locuinţele proprietarilor.


”Este nevoie de o prorogare a termenului de aplicare pentru a oferi timp consumatorilor să intre în legalitate și să aleagă cele mai competitive oferte. Această inițiativă este o măsură pentru diminuarea costurilor suportate de consumatori pentru încălzirea locuințelor în timpul sezonului rece. În plus, în actualul context pandemic, montajul propriu-zis al aparatelor de măsurare presupune ca specialiștii în acest domeniu sau instalatorii sanitari să intre în locuințele oamenilor, în doar două luni urmând a fi montate peste 550.000 de aparate doar în București. Acest lucru expune inutil populația la un risc de contaminare cu SARS-Cov-2”, susțin inițiatorii proiectului de lege.

Repartitor cu citire la distanță
Repartitor cu citire la distanță

Cerere mare, preţ umflat

În al treilea rând, firmele de repartitoare ar putea creşte artificial costurile, dat fiind faptul că cererile ar fi în număr foarte mare.


„Reglementarea, în această formă, şi timpul scurt vor provoca o scumpire a repartitoarelor din cauza cererii sporite brusc. Scumpirea se va resimţi chiar şi în oraşele mai mici, din cauză că importatorii vor creşte preţul indiferent de localitatea către care livrează. Oricărui consumator vulnerabil îi va fi greu să se conformeze până la termenul prevăzut de lege, mai ales că urmează primele facturi cu preţuri mărite la încălzire, apă caldă, energie electrică. Situaţia este una deosebit de urgentă”, a afirmat unul dintre iniţiatorii proiectului de lege.

Repartitor
Repartitor


Proiectul modifică şi completează Legea 121/2014 privind eficienţa energetică.
Conform prevederilor în vigoare, termenul pentru montarea acestor repartitoare este 31 decembrie 2021. Iniţiativa legislativă ar schimba termenul la sfârşitul anului 2022.

Pro şi contra montării repartitoarelor

Impusă de Uniunea Europeană, montarea repartitoarelor de căldură în contextul eficienției energetice a iscat tot felul de discuţii în rândul proprietarilor. Marile dezavantaje ale repartitoarelor, care au dus la discuţii aprinse în asociațiile de proprietari, țin de costurile ridicate ale facturilor, comparativ cu cele care nu au repartitoare. Cu alte cuvinte locatarii care şi-au montat repartitoare plăteau facturi mai mici, doar dacă le închideau şi stăteau şi în frig.


Dincolo de toate acestea, un alt inconvenient pe care îl aduce montarea repartitoarelor va fi acela că unii locatari vor opri căldura pentru a face economie și se vor încălzi cu ajutorul pereților vecinilor. Cei din urmă vor fi nevoiți să consume dublu ca să suplinească temperatura scăzută de la cei care au închis caloriferele.


”În contextul creșterii prețurilor pentru energie electrică și gaze naturale, regăsite, în principal, în creșterea costului de producție pentru agentul termic, suportat de consumatori, se impune prorogarea termenului privind obligația consumatorilor de a monta sisteme de măsurare pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire pentru locuințe”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Excepții

Potrivit proiectului de lege, de la obligativitatea montării repartitoarelor de energie termică vor fi exceptate imobilele de tip condominiu în care au fost deconectate de la sistemul de încălzire centralizată minimum 25% dintre locuințele individuale. Excepție vor face și imobilele de tip condominiu care nu au fost reabilitate termic. În privința acestora, obligația se va aplica în termen de maximum 6 luni de la data recepției finale a lucrărilor de reabilitare termică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS