17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDe unde scoate Primăria Craiova bani pentru subvenția căldurii ?

De unde scoate Primăria Craiova bani pentru subvenția căldurii ?

Primăria Craiova a primit de la Guvern doar 4.143 de mii de lei din totalul de 64.4 de milioane de lei cât a solicitat pentru subvenționarea căldurii craiovenilor.

Guvernul a alocat la sfârșitul săptămânii trecute 310.426.000 de lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru mai multe oraşe, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat al populației. 

Craiova comparativ cu alte municipii din ţară a primit o sumă destul de mică, de doar 4.143 de mii de lei.

Primăria Craiova a primit de la Guvern doar 4.143 de lei
Primăria Craiova a primit de la Guvern doar 4.143 de lei

„Pentru încălzire Primăria Craiova a cerut inițial 16,3 milioane de lei, aceasta în prima fază. Ca urmare a creşterii tarifelor la energia termică Primăria Craiova a solicitat Guvernului 64,4 milioane de lei. La acest moment ni s-au aprobat doar 4,143 de mii de lei”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

Primăria Craiova a primit de la Guvern doar 4.143 de lei
Primăria Craiova a primit de la Guvern doar 4.143 de lei

Cele mai multe fonduri a primit localitatea Timişoara, 53.819 de mii de lei, urmată de oraşul Iaşi, 45.906 de mii de lei şi Drobeta Turnu Severin, 44.596 de mii de lei.

La polul opus cu cele mai mici sume alocate sunt, Miercurea Ciuc care a primit 121 de mii de lei şi Călăraşi care a primit 194 de mii de lei. Primăria Craiova a cerut bani de la Guvern ca să poată subvenționa tariful la gigacalorie care a crescut în urmă cu câteva luni.

În septembrie 2021, tariful a suferit următoarele creşteri: agentul termic furnizat prin PT-uri are acum un tarif de 415,30 de lei/Gcal(TVA inclus), iar cel furnizat prin CT-uri a ajuns la 701,93 de lei/Gcal (TVA inclus). Populația va plăti 390 de lei/Gcal(TVA inclus) fiindcă restul tarifului va fi subvenționat de primărie.

Gigacalorie mai scumpă

Primăria Craiova a primit de la Guvern doar 4.143 de lei
Primăria Craiova a primit de la Guvern doar 4.143 de lei

Reamintim că din septembrie a.c, craiovenii scot din buzunar aproape 45 de lei în plus pentru fiecare gigacalorie consumată. Solicitarea creşterii tarifului energiei termice a venit din parte operatorului local, SC Termo Urban. Furnizorul de căldură motiva la vremea respectivă că această creşetere este cauzată de scumpirea agentului termic primar furnizat de CEO, a energiei electrice şi a gazelor.

Creşterile sunt mari şi se vor resimţi din greu în buzunarele craiovenilor în această iarnă. Până în urmă cu trei luni, Termo Urban livra agent termic secundar prin PT la un tarif de 389,89 lei/Gcal şi prin CT la un tarif de 553,87 de lei/Gcal.

Tariful fiind subvenţionat, populaţia plătea operatorului un preţ de 345,26 de lei/Gcal. După modificare, tariful a suferit următoarele creşteri: agentul termic furnizat prin PT-uri are un tarif de 415,30 de lei/Gcal(TVA inclus), iar cel furnizat prin CT-uri a ajuns la 701,93 de lei/Gcal (TVA inclus).Prin urmare, faţă de vechiul tarif local de 345,25 de lei/Gcal, craiovenii vor plăti 390 de lei/Gcal(TVA inclus).

19 noiembrie, ultima zi pentru depunerea cererilor pentru ajutor de căldură

Primăria Craiova a primit de la Guvern doar 4.143 de lei
Primăria Craiova a primit de la Guvern doar 4.143 de lei

Până la această dată în Craiova la Direcția de Asistență Socială au fost depuse 368 de solicitări pentru obținerea ajutorului de încălzire a locuinței cu gaze naturale. Au mai fost depuse 40 de cereri pentru încălzirea locuinței cu lemne și 13 pentru încălzirea locuinței cu gaze. Din rândul asociațiilor de proprietari o singură asociație de proprietari a depus cererile pentru încălzirea cu energie termică. Restul vor aduce solicitările în această săpătmână, până pe data de 19.11.2021, după cum precizează reprezentanții Direcției de Asistență Socială Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS