17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTermo a murit, datoriile au rămas

Termo a murit, datoriile au rămas

La şapte ani de la intrarea în insolvenţă şi peste o jumătate de an de la faliment, Termo Craiova are o datorie de aproximativ 300 de milioane de lei către Complexul Energetic Oltenia, creditorul care a cerut falimentul.
„Datoria SC Termo Craiova SRL către Complexul Energetic Oltenia depăşeşte suma de aproximativ 300 de milioane de lei”, se precizează într-un răspuns al CEO.

Lichidatorul judiciar, firma Siomax spune că recuperarea debitelor merge destul de greu. Intrarea în faliment a SC Termo a îngreunat şi mai mult recuperarea datoriilor de la asociaţiile de proprietari fiindcă lichidatorul judiciar nu mai are pârghii de constrângere asupra populaţiei. În perioada de reorganizare, lichidatorul putea să strângă robinetul craiovenilor la apă caldă şi căldură.

Maria Somnea, administrator judiciar SC Termo Craiova SRL
Maria Somnea, administrator judiciar SC Termo Craiova SRL

„Recuperarea se face greu. Noi nu mai avem butonul cu clădura şi apa caldă. Îi presăm cu executarea silită”, spune Maria Somnea, reprezentantul lichidatorului judiciar al SC Termo Craiova SRL.

Aceasta spune că de la intrarea în faliment a societăţii, din luna martie 2021 s-au recuperat aproximativ 30 de milioane de lei. Singurele pârghii pe care lichidatorul le are la îndemână sunt executările silite şi plângerile penale, dar şi mergând la uşa asociaţiilor de proprietari.

„Am făcut şi eşalonări cu asociaţiile de proprietari care aveau datorii rezonabile şi cam un an vechime. Interesul este să recuperăm creanţa nu să dăm bani la executor”.

Reprezentantul Siomax mai spune că autorităţile locale nu i-au acordat un sprijin pentru recuperarea debitelor deşi a făcut mai multe solicitări.

Lichidatorul Termoficării vinde apartamentele restanţierilor

Totodată lichidatorul judiciar susţine că a trecut şi la executarea silită a proprietarilor, respectiv vânzarea locuinţelor debitorilor.

„Sunt şi trei executări pe persoane fizice, dar sumele recuperate sunt nesemnificative pentru datoria pe care o are fostul furnizor de căldură, Termo Craiova către CEO. Cu alte cuvinte apartamentele unor locatari din Craiova cu mari restanţe la întreţinere vor fi vândute şi sumele încasate de lichidator vor contribui la plata debitelor către CEO”, spune Somnea.


Lichidatorul spune că s-a îndreptat şi împotriva asociaţiilor de proprietari care nu plătesc nici un leu în contul restanţelor. Este cazul asociaţiilor de proprietari cu datorii eterne, cărora lichidatorul spune că le-a făcut plângeri penale pentru deturnare de fonduri.

Factura
Factura

„Le-am făcut plângeri penale pentru că încasează şi deturnează fondurile în alte scopuri decât cele pentru care au fost încasate, adică plata restanţelor”, a mai spus Maria Somnea.


Aceasta afirmă că 250 de asociaţii au scăpat definitiv de datorii, în schimb 100 de asociaţii de proprietari nu plătesc nimic în contul datoriilor.
Nici bunurile Termoficării nu vor scăpa de exectare silită. Acestea au fost evaluate şi în cele din urmă vor fi vândute pentru ai îndestula pe creditori.

Neplata vechilor datorii a condiţionat furnizarea căldurii către craioveni

Pentru a furniza căldură orașului în această iarnă, Complexul Energetic Oltenia a cerut o garanție de bună plată din partea autorităților locale din Craiova. La rândul ei, Termo Urban a cerut primăriei Craiova majorarea capitalului social cu suma de 10 milioane de lei. Iniţial, CEO a cerut o garanţie de 13.371.000 de lei , dar a scăzut-o la 3,3 milioane de lei. Suma va fi depusă şi blocată într-un cont. Primăria nu îi poate folosi, iar CEO îi poate lua numai în cazul în care Termo Urban nu îşi achită datoriilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS