17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStrăzi făcute praf de lucrările pentru canalizare şi de ploi

Străzi făcute praf de lucrările pentru canalizare şi de ploi

Cartierul Rovine II din Craiova este un şantier de când au început lucrările de introducere a reţelei de canalizare. Străzile sunt capcane atât pentru trecători, cât şi pentru şoferi. Nici nu ai cum să te fereşti, pentru că nu mai este nici stradă, nici trotuar. Localnicii fac slalom printre şanţuri, grămezi cu pământ sau pietriş, gropi şi mai nou bălţi şi nămol. Alte străzi de la periferia oraşului sunt în aceeaşi stare deşi aici nu se fac lucrări pentru utilităţi.

Cu un ochi plâng, cu altul rând s-ar putea spune despre locuitorii din cartierul craiovean Rovine II. Craiovenii din acest colţ al oraşului s-au ales ce-i drept cu canalizare realizată pe fonduri europene, dar şi cu străzile făcute praf. Localnicii se plâng că deşi lucrările de introducere a reţelei de canalizar s-au încheiat de aproape o lună, străzile arată ca nişte tranşee. Sanţurile pe unde s-au introdus conductele şi puţinul asfalt de pe carosabil care a mai rămas în urma buldozerelor sunt acum acoperite de mocirlă şi pământ. Străzile sunt acum, după ploile căzute în ultimele zile un adevărat calvar.


” Eu locuiesc pe strada Take Ionescu din cartierul Rovine II, Troaca. În urma lucrărilor de canalizare nu mai putem intra pe stradă. Este un adevărat dezastru, cel cu autobuzul a refuzat ieri dimineaţă să mai intre pe strada noastră. Lucrările au început în vară, iar acum s-au încheiat de aproape o lună. Numai că noi am rămas aşa, nu este suficient că ne-am chinuit toată vara. Suntem ca în evul mediu. Muncitorii au venit şi au pus pământ şi nisip pe stradă, iar după ploile din zilele trecute totul s-a transformat în morcirlă. Pe stradă sunt aproape 250 de familii care se confruntă cu această problemă”, spune o craioveancă de pe strada Take Ionescu.

Aleea Şerban Cantacuzino din cartierul RovineII

Nămolul de dinaintea canalizării

Tot cartierul este un adevărat şantier. Din cauza utilajelor şi a şanţurilor săpate pe străzi se circulă greu din cauza gropilor şi noroiului. Străzile afectate de lucrări arată ca după bombardamente, iar locuitorii sunt nemulțumiți de modul în care se fac reparațiile. Lucrările începute cu avânt în luna mai i-au dezamăgit pe locuitori care au ajuns la capătul răbdării.

„Şi Aleile 1 şi 2 Şerban Cantacuzino sunt în aceeaşi stare, nămol dintr-un capăt în altul. Vai de noi. Jalnic. Doamna primar, oare ştie?”, întreabă o altă craioveancă din cartierul Rovine II.

CAO: Constructorul curăţă şi întreţine carosabilul

Beneficiarul acestor lucrări, operatorul regional de apă şi canal, Compania de Apă Oltenia spune că lucările sunt încă în derulare, s-a introdus conducta de canal, dar se mai lucrează la racorduri. Ce-i drept ploaia le-a dat bătăi de cap constructorilor, iar aceştia s-au apucat să curăţe carosabilul.

„Atât strada Take Ionescu, cât și strada Șerban Cantacuzino sunt cuprinse în contractul de lucrări DJ–CL-02 – „Reabilitare și extindere rețele de apă și canalizare în zona Vest, în municipiul Craiova”, cu finanțare asigurată prin Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, în perioada 2014 – 2020, lucrările fiind executate de ASOCIEREA S.C. DSE CONSULTING S.R.L. – S.C. THERMAL PIPES SOLUTIONS S.R.L. – S.C. UTALIM S.A.
Pe strada Take Ionescu introducerea conductei colectoare este aproape finalizată, iar racordurile sunt realizate în proporție de 50%, mai exact pe o parte a străzii, iar pe strada Șerban Cantacuzino se lucrează atât la introducerea conductei, cât și la racorduri.
Având în vedere că a fost o perioadă ploioasă, constructorul a demarat pe toate străzile unde sunt lucrări în desfășurare, nu doar pe cele două, operațiuni de curățare și întreținere a părții carosabile.
Conform prevederilor contractuale, la finalizarea lucrărilor antreprenorul are obligația să readucă partea carosabilă la starea inițială”, se arată într-un răspuns venit din partea CAO.

Lucrări pe bani europeni

Strada Take Ionescu/foto: Claudiu Tudor

Lucrările se execută în cadrul contractului „Reabilitare și extindere rețele de apă și canalizare în zona de Vest a Municipiului Craiova”, în valoare de 72 de milioane de lei, fără TVA. La final, cartierele Rovine II, Izvorul Rece, Brestei, Mofleni, Catargiu şi Făcăi vor avea parte de canalizare. Reabilitarea rețelei de alimentare cu apă în zona de vest a Craiovei se va face pe o lungime de 3.872 de metri, în timp ce extinderea rețelei de canalizare presupune introducerea a 58.112 metri de conducte. De lucrări se ocupă asocierea DSE Consulting SRL – Thermal Pipes Solutions SRL – Utalim SA.

Dezastru la periferia Craiovei după ploaie

Problema străzilor acoperite cu nămol şi bălţi este încă o problemă în cartierele periferice ale oraşului Craiova. Multe străzi de la marginea urbei sunt un dezastru, mai ales atunci când plouă. Străzile sunt pline de gropi, care se umplu cu apă ori de câte ori este vreme ploioasă. Craiovenii care au avut ghinionul ca străzile pe care locuiesc să nu fie asfaltate sau măcar reparate spun că s-au săturat să circule prin nămoale şi bălţi şi că primăria menţine această situaţie de mulţi ani. În această stare este strada Brăila din cartierul Popoveni. Nu este singura stradă în această stare, acoperită de de nămol şi bălţi. Nu te încumeţi să intri pe aceste străzi, dacă nu ai cizme de cauciuc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS