16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljul, campionul absolut la ajutoare sociale

Doljul, campionul absolut la ajutoare sociale

Doljul este în fruntea ţării la numărul de ajutoare sociale. Din păcate, judeţul nostru nu reuşeşte să iasă din sărăcie. Cifrele Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială arată că în Dolj vin, de ani de zile, cei mai mulţi bani pentru plata ajutoarelor sociale. Dar oare câţi dintre cei care primesc ajutor de la stat se găsesc cu adevărat în situaţia în care au nevoie de aceşti bani?

Gazeta de Sud a analizat situaţia acordării de ajutoare sociale pentru anii 2019, 2020 şi 2021. Doljul se află într-o situaţie îngrijorătoare. Judeţul nostru a fost campion absolut la numărul de ajutoare sociale în toţi cei trei ani. În absolut nicio lună a niciunuia dintre aceşti ani nu a făcut excepţie. Acest lucru nu ne poate duce cu gândul decât la trei lucruri: lipsa locurilor de muncă, incapacitatea de muncă, dar şi lenea. Aceasta din urmă atrage, probabil, un număr foarte mare de ajutoare sociale.

În ce comune se dau cele mai multe ajutoare sociale

Comunele fruntaşe din Dolj către care merg cei mai mulţi bani pentru ajutoarele sociale sunt Catane, Moţăţei, Cetate, Sadova şi Urzicuţa. De exemplu, în ultima lună raportată de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, august 2021, la Catane au fost 332 de persoane care au primit ajutor social de la stat. Primarul comunei Catane, Gheorghe Mărgărit, spune că situaţia aceasta trenează de ani de zile. Însă, este foarte posibil ca în următorele luni să se reducă la jumătate numărul asistaţilor social.

„Ştiu că suntem pe primul loc în Dolj, din acest punct de vedere. Asta este situaţia de ani de zile. La noi în comună, 60% din populaţie este alcătuită din cetăţeni de etnie romă. Unii, probabil, nu vor să muncească, alţii nu au unde. Mai sunt unii care pleacă sezonier în străinătate, însă le rămâne un membru al familei acasă care continuă să încaseze ajutorul. Noi îi chemăm să facă orele de muncă. Dar e cam dificil şi aici. Trebuie să stai de ei, să îi păzeşti ca să facă treabă. Altfel sunt cam neserioşi şi nu muncesc cum trebuie. E posibil ca până în decembrie să se înjumătăţească numărul dosarelor. A apărut în lege o menţiune care te obligă să ai mai puţin de 20 de ari în gospodărie pentru a putea obţine ajutorul social, iar mulţi nu se încadrează. În următoarea periodă se vor face controale şi sigur se vor tăia multe ajutoare sociale“, a spus edilul.


La nivelul Craiovei, în luna august erau 196 de familii/persoane singure din Craiova care beneficiază de ajutor social.

Câţi bani a înghiţit Doljul

Numai în ultima lună raportată de Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, august 2021, toţi doljenii beneficiari de venit minim garantat, 9.988, au primit o sumă totală de 2.625.167 de lei. De asemenea, în primele opt luni ale acestui an, Doljul a înghiţit 22.590.215 lei. Anul trecut, peste 35.300.000 de lei au ajuns în Dolj la persoanele asistate social. Anul 2019 a fost şi mai dezastruos. În Dolj s-au încasat ajutoare sociale în valoare de 38.017.751 lei. La nivel naţional, plăţile efectuate cu titlu de ajutor social s-au ridicat, în 2020, la 538.635.415 lei. Totodată, până în luna august a acestui an, către ajutorul social au mers 357.617.439 lei.

Situaţia din alte judeţe cu populaţie asemănătoare

Populaţia raportată în judeţul Dolj, pe luna august 2021, a fost de 621.046 de oameni şi s-au încasat 9.988 de ajutoare sociale. Prin comparaţie, în judeţul Constanţa, la o populaţie de 671.910 de oameni s-au primit 2.949 de ajutoare sociale. De asemenea, la Cluj, unde populaţia în luna august era de 709.445 de oameni, s-au acordat 2.158 ajutoare sociale. În Suceava, la o populaţie de 622.533 de persoane, în august s-au plătit 5.815 ajutoare sociale.
Aşadar, Doljul este, de departe, judeţul asistaţilor social.

Citeşte şi: Incidenţe record de infectări în Dolj. CJSU votează împotriva carantinei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS