20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAtenție craioveni, nu aveți voie să vă parcați mașina în fața porții

Atenție craioveni, nu aveți voie să vă parcați mașina în fața porții

O craioveancă s-a trezit cu mașina ridicată din fața porții, unde o avea parcată și în plus a fost amendată cu suma de 1.000 de lei. Aceasta a mai scos din buzunar încă 300 de lei ca să își recupereze autoturismul ridicat de către echipele serviciului de ridicări auto.

Craioveanca în cauză locuiește pe strada Toamnei, în cartierul craiovean Bariera Vâlcii. Femeia spune că își ține mașina parcată în fața porții pentru că nu are loc în curte, iar dacă o lasă pe carosabil încurcă circulația.

„Mașina a fost ridicată din fața porții, din dreptul gardului meu, într-adevăr, pe trotuar. Pe partea stângă unde trotuarul are circa 1 m -1,50 m, noi am mai săpat și am luat din pământul pe care l-au lăsat când au renovat strada, tocmai că să punem mașina omenește și să nu deranjăm pe nimeni. Dar nu ne-am putut extinde prea mult din cauza căminului de vizitare de la apă și canalizare, care este mai sus. Am platit 300 de lei ca să iau mașina de la RAT plus 1000 de lei amenda, pe care am platit-o la jumătate”, spune craioveanca.

Femeia spune că aceasta este singura variantă de a-și parca autoturismul în siguranță. În zonă nu este amenajată o parcare. În plus este singurul loc în care autoturismul este protejat deoarece are niște vecini în vârstă care le avariază mașinile localnicilor.

De asemenea, toți locuitorii de pe strada Toamnei care nu au posibilitatea să-și parcheze autoturismul în curte îl lasă parcat în fața porții. Acest lucru se întâmplă de ani de zile, nu de o zi două. Ea este de părere că autoritățile ar putea amenaja în zonă locuri de parcare.

Eu unde să-mi parchez mașina?

Craioveanca povestește că înainte de a-i fi ridicat autoturismul, Poliția Locală a lăsat notificări pe toate autoturismele parcate în fața porților. În ziua următoare s-a trezit cu mașina ridicată.

„Ne-am trezit că Poliția Locală a ridicat mașina din fața porții. Era parcată pe trotuar de ani de zile. Toți locuitorii de pe strada Toamnei parchează mașinile în felul acesta, vorbesc de cei care nu pot să le bage în curte. În tot cartierul nu există alt loc de parcare. Suntem plătitori de taxe la fel ca și cei care locuiesc la bloc și beneficiază de un loc de parcare în fața locuințelor comune. Eu unde să-mi parchez mașina dacă nu există locuri de parcare? Din punctul meu de vedere este o bătaie de joc și un abuz”, a mai spus craioveanca.

Nu se parchează pe trotuar

În notificările transmise locuitorilor de pe strada Toamnei, Poliția Locală a menționat următoarele:

Conform prevederilor OUG 195/2002 și HG1391/2006 privind circulația vehiculelor pe drumurile publice, art.142,lit n, art.143, lit.a, oprirea/staționarea autovehiculelor pe trotuar constituie contravenție și se sancționează cu amendă și puncte penalizare la permisul de conducere.

Notificare

De asemenea se dispune și măsura tehnico-administrativă de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar conform HCL nr. 107/2021 privind aprobarea Regulamentului referitor la stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea Municipiului Craiova.

Pentru a evita situațiile neplăcute vă rugăm să nu mai opriți/staționați neregulamentar cu autovehiculele pe trotuar. În caz contrar vor fi aplicate prevederile legale conform legislațiie în vigoare.Această acțiune are caracter de acțiune preventivă, urmând ca pe viitor, să fie aplicate prevedeile legale”, se arată în notificare.

Cu alte cuvinte, craiovenii care își parchează autoturismele în fața porții, pe trotuar, riscă amenzi și rămână și fără mașini.

Ce spune legea despre parcarea pe trotuar

Trotuar pe strada Toamnei

Legea permite autorităților să ridice mașinile parcate ilegal pe trotuar. Prin urmare, șoferii care își lasă mașinile pe trotuar, în zonele pietonale sau pe spații verzi, se vor alege nu numai cu amendă. Ei vor fi nevoiți să plătească și taxa suplimentară care vine cu ridicarea mașinii. În lipsa unor locuri de parcare suficiente, trotuarele de pe străzile din Craiova sunt invadate de mașini. La orice pas, pietonii sunt nevoiți să se strecoare printre autoturisme pentru a ajunge la destinație. Uneori, pietonii preferă sa le ocolească mergând direct pe partea carosabilului. Pentru locuitorii urbei care nu-și pot parca mașina în curte, dar nu au nici o parcare în zonă este însă o mare problemă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS