15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVeşnicul gunoi de la catedrală

Veşnicul gunoi de la catedrală

Construcţia Catedralei Sfântul Ioan Botezătorul din cartierul Craioviţa Nouă pare că durează o veşnicie. Acest lucru atrage după sine gunoiul aruncat mereu de oamenii „binevoitori“ pe terenul din faţa şantierului, dat în folosinţă Mitropoliei.

În faţa impunătoarei clădiri, a cărei construcţie durează de mai bine de 14 ani se adună mereu gunoaie de tot felul. Haine vechi, sticle, moloz – se aruncă, în mod repetat, pe terenul din faţa catedralei. Practic, acolo este mereu un focar de infecţie, pe care îl fac cei lipsiţi de orice fel de bun simţ. Vineri, în faţa catedralei se adunaseră gunoaiele într-o grămadă mare, iar un bărbat tăia iarba. Terenul era plin de fire de ambrozie puse la pământ. Însă, în loc ca planta alergică să fi fost tăiată înainte ca aceasta să producă polen, a fost tăiată exact când perioada ei de polenizare este la final şi nu îi mai afectează pe oamenii alergici.

Mulţi oameni din Craioviţa, exasperaţi de gunoi

Oamenii care traversează mereu terenul respectiv sunt foarte deranjaţi de situaţie.Însă, aceştia spun că atât timp cât zona nu este împrejmuită, va fi mereu mizerie. „Este proprietatea bisericii. Zona este traversată zilnic de oameni. Biserica doar adună chiriile de la cei care au magazine în zonă . Parte din mizerie este chiar de la ei“, a spus o craioveancă.


„Aici este dezastru, în fiecare zi. De ani de zile nu s-a luat nicio măsură să se oprească această situaţie. Fac curăţenie din joi în Paşti. Ar trebui să circule şi poliţia mai des pe aici, să îi oprească pe cei care aruncă gunoi. Dar am văzut că mulţi sunt oameni ai străzii, intră aici pentru că zona nu este împrejmuită complet. Este doar o parte din curtea bisericii, dar şi acolo porţile sunt deschise mereu. Deci poate intra orice să arunce orice. Nici nu termină construcţia, nici nu închid terenul“, a spus un craiovean care locuieşte în cartierul Craioviţa Nouă.

Ce spune Mitropolia despre gunoiul de la catedrală

Mitropolia Oltenia cunoaşte foarte bine situaţia legată de gunoiul care se găseşte mereu în faţa catedralei din Craioviţa Nouă şi că regretă că se întâmplă acest lucru. „Este o situaţie regretabilă, este o situaţie care apare frecvent. Ne pare sincer rău pentru situaţia creată cu gunoaiele de acolo. Vom face tot posibilul să remediem. E un context care ne defavorizează, dar, în acelaşi timp, vrem să se ţină socoteala că acolo este o construcţie mare, la care se lucrează şi unde, uneori, se strâng materiale. Noi am făcut curăţenie frecvent acolo şi vom încerca să menţinem curăţenia pe un timp îndelungat. Ne pare rău şi vom îndrepta situaţia“, a spus, pentru GdS, Arhid. Lect. Dr.Ioniţă Apostolache, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Oltenia.

Finalizarea catedralei, la sfântu-aşteaptă

Chiar dacă au trecut mai bine de 14 ani de la începerea lucrărilor, nici acum nu se cunoaşte termenul la care impunătoarea catedrală va fi finalizată. „Nu este un termen preconizat pentru finalizarea construcţiei, însă nădăjduim de la Maica Domnului şi de la Sfântul Ioan Botezătorul că acest termen va veni cât curând. Este o construcţie foarte mare, care se apropie de final pe partea de exterior. Însă, apoi vor urma picturile şi tot ce ţine de interior. Însă, în jur de 70-80% proiectul este finalizat. Este un proiect de suflet, mai ales pentru locuitorii din Craioviţa Nouă şi sperăm că se va finaliza cât mai curând“, a precizat Ioniţă Apostolache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS