10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAle cui sunt platformele de gunoi?

Ale cui sunt platformele de gunoi?

Un incident care a avut loc în urmă cu câteva zile la o platformă de gunoi din cartierul craiovean Lăpuş a ridicat mai multe semne de întrebare: Cine administrează platformele de gunoi din Craiova? Ale cui sunt containerele de gunoi?

Evenimentul despre care facem vorbire a avut loc în urmă cu trei zile, atunci containerele de gunoi din faţa blocului O10, din Lăpuş-Argeş au fost făcute ţăndări. La acel moment reprezentanţii primăriei Craiova au spus că, operatorul de salubritate, Iridex face curat la faţa locului şi înlocuieşte containerele vandalizare. Pentru depistarea vandalilor, asociaţia de proprietari trebuie să depună plângere la poliţie pentru a fi făcute cercetări pentru depistarea vinovaţilor.
Numai că reprezentanţii asociaţiei spun la rândul lor că nu au nici o calitate să sesizeze poliţia. În plus, aceste containere sunt vechi şi au fost distruse chiar de angajaţii operatorilor de salubritate care nu le manevrează corect atunci când le descarcă de gunoi.

Pubela
Pubela

„Acele tomberoane erau aşezate în faţa blocului O10. Ele sunt foarte vechi, au aparţinut Salubrităţii, iar cu timpul se sparg. Muncitorii le urcă în maşină, le coboară şi aşa se distrug. Şi cele pe care le-au adus acum sunt sparte. Noi nu avem de ce să facem sesizare la poliţie”, spune administratorul asociaţiei de proprietari.

Platformele de gunoi din Craiova sunt administrate de Iridex
Platformele de gunoi din Craiova sunt administrate de Iridex


Punând întâmplările cap la cap, lucrurile au stat în felul următor, în trecut când operator de salubritate era societatea primăriei, platformele aparţineau domeniului public, deci erau ale primăriei. Locaţiile respective erau date în administrare SC Salubritate Craiova SRL. Containerele de gunoi erau ale Salubrităţii, date în comodat asociaţiilor de proprietari, dar ele aparţineau operatorului de salubritate. Operatorul avea obligaţia să ridice gunoiul şi să lase platformele de gunoi curate.

Iridexul, stăpân pe platforme

În acest moment, situaţia este aceeaşi, platformele sunt proprietatea primăriei, iar containerele sunt ale operatorului de salubirtate. obligaţiile sunt aceleaşi, ridicarea gunoiului şi curăţarea platformei.

„Containerele de suprafaţă sunt în custodia Iridexului. Nu are treabă primăria, Salubritatea sau asociaţia de proprietari. Pentru vandalizare Iridexul trebuie să facă sesizare la poliţie”, a spus Marina Andronache, purtător de cuvânt al primăriei Craiova.


Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari spun clar, nu au avut niciodată contract de administrarea a platformelor de gunoi cu vechiul operator.

„Nu am avut contract şi nu avem contract de administrare sau custodie cu operatorii de salubritate. Acum, asociaţiile de proprietari au fost anunţaţi că se schimbă operatorul şi atât. Asociaţiile de proprietari nu mai colectează taxa pentru gunoi deci au fost scoase din formulă. Acum este treaba primăriei şi a Iridexului”, a spus Ion Pătrulescu, preşedintele UAP Craiova.

Iridexul depune plângere pentru distrugerea tomberoanelor

Platformă de gunoi
Platformă de gunoi

Iridex va depune plângere la poliţie împotriva craiovenilor care au vandalizat tomberoanele de la o platformă de gunoi din cartierul craiovean Lăpuş. La acest moment singurul administrator al platformelor de gunoi din Craiova este noul operator şi anume Iridex.

„Colegii mei vor depune plângere la poliție deoarece noi suntem proprietarii recipientelor”, a precizat Georgiana Rahău, purtător de cuvât Iridex.

În caz contrar, cei care au distrus respectivele containere nu vor avea de suferit.

„Cercetările vor fi demarate în momentul în care vom primi o plângere din partea celor păgubiţi. În caz contrar, poliţia nu se sesizează din oficiu. Încadrarea juridică este cea de distrugere”, a precizat Mihaela Sadoveanu, purtător de cuvân al IPj Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS