6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNu declari gunoiul, plătești amendă

Nu declari gunoiul, plătești amendă

Craiovenii care nu şi-au depus declaraţia de impunere pentru taxa specială de salubrizare la Direcţia de Impozite şi Taxe până la 30 august s-au trezit cu amenzi. În plus, aceştia nu pot să plătească respectiva taxă până nu plătesc amenda.

Este cunoscut faptul că toţi craiovenii erau obligaţi să depună la DIT până la sfârşitul lunii august o declaraţie cu numărul de persoane care locuiesc la fiecare proprietate pe care o deţin. În funcţie de această declaraţie, craiovenii plăteau  o taxă de 11 lei/persoană pentru gunoiul ridicat de către noul operator, Iridex, începând cu data de1 iulie 2021. Au fost craioveni care s-au dumirit mai greu cu privire la paşii pe care îi au de urmat pentru depunerea declaraţiei sau pur şi simplu au neglijat.

Atunci când au ajuns în faţa unui ghişeu de la DIT cu scopul de-a depune respectiva declaraţie şi de-a plăti t axa aferentă au aflat că au fost amendaţi.

Pubele

„Eu m-am dus mai târziu să depun declaraţia şi am aflat că am de plătit o amendă de 39 de lei. Am încercat să depun această declaraţie din luna august, dar de fiecare dată când am mers la DIT era coadă şi am renunţat. Drept urmare, am ajuns în dat de 6 septembrie ca să depun declaraţia şi să plătesc taxa până la afârşitul anului. Aici mi-au spus că nu pot să plătesc pentru gunoi decât după ce voi plăti amenda. Așadar, am plătit cei 39 de lei şi taxa pe trei luni. Nu mi se pare corect”, spune o craioveancă din cartierul Brazda lui Novac. 

Cine a uitat, a fost amendat

Această situaţie nu este una singulară, foarte mulţi craioveni s-au trezit cu astfel  de amenzi pe motiv că nu au depus declaraţia de impunere pentru taxa de salubrizare. Cetăţenii au postat pe site-urile de socializare propria lor întâmplare.

„Dragi craioveni, iată o situație cu care foarte mulți dintre dumneavoastră  poate v-aţi confruntat. Pe scurt, ieri am fost la o agenție de taxe și impozite din Craiova cu gândul să îmi plătesc taxa de salubrizare. Doamna de la ghișeu m-a anunțat că nu poate emite chitanță de plată pentru că trebuie să plătesc amendă, fiindcă nu depusesem în termen declarația cu pricina”, a postat un craiovean pe un grup de socializare.

Prea târziu, spune primăria

Pubele Iridex
Pubele Iridex

Întrebaţi despre această situaţie, reprezentanţii primăriei Craiova spun că acum comentariile sunt de prisos. Cu alte cuvinte, craiovenii care nu au deschis ochii, deschid acum punga. Autorităţile spun că au anunțat prin mai multe comunicate care sunt măsurile şi sancţiunile  privind Taxa specială de salubrizare:

„Având în vedere faptul că 30.08.2021 este termenul limită în care craiovenii ce beneficiază de serviciile de salubrizare pot depune declarația de impunere în vederea înregistrării în evidențele fiscale a taxei speciale de salubrizare, ținem să vă reamintim ce măsuri și sancțiuni vor fi luate pentru nerespectarea obligațiilorprevăzute de Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 183/2021”, se arată în comunicatele și înștiințările adresate craiovenilor de către autoritățile locale. Atenționarea este urmată de enumerarea măsurilor și sancțiunilor.

Direcţia Impozite şi Taxe Craiova
Direcţia Impozite şi Taxe Craiova

Măsuri

– Nedepunerea declarațiilor de impunere pentru stabilirea taxei speciale de salubrizare, dă dreptul Direcției Impozite și Taxe să procedeze la impunerea din oficiu a taxei speciale de salubrizare. Astfel, obligația de plată se va stabili din oficiu, pentru fiecare imobil deținut/utilizat și nedeclarat pentru un număr de 3 persoane.

 – Pentru neachitarea taxei speciale de salubrizare până la primul termen, respectiv 30.08.2021, iar pentru restul lunilor rămase din an, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-a prestat serviciul de salubrizare, craiovenii datorează, începând cu ziua următoare scadenței, accesorii în cuantum de 1% pe lună sau fracție de lună de întârziere până la data plăţii.

Sancțiuni

 Nedepunerea sau depunerea peste termen a declarațiilor de impunere a taxei speciale de salubrizare constituie contravenţie și se sancționează cu amendă de la 77 lei la 307 lei.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sacțiunilor se fac de către primar și persoane împuternicite din cadrul autorității publice locale, începând cu data de 31.08.2021.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS