10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMurăturile mai aşteaptă! Preţurile din piaţă, piperate

Murăturile mai aşteaptă! Preţurile din piaţă, piperate

Este perioada din an în care gospodinele trebuie să pregătească de zor preparatele cu care vor umple cămara pentru iarnă. Însă, preţurile din piaţă sunt cam piperate pentru cumpărători. De cealaltă parte, vânzătorii spun că muncesc prea mult şi vând pe bani puţini.

În Piaţa Centrală şi în cea din Târgul Municipal nu este mare forfotă, în această perioadă, aşa cum era în alţi ani. Se pare că oamenii care obişnuiesc să umple cămările pentru iarnă mai aşteaptă până ce preţurile vor fi mai accesibile. În Piaţa Mare din Craiova nu se îmbulzea nimeni la tarabele cu legumele care se pun la murat. Puţinii cumpărători se plimbau prin faţa tarabelor şi conspectau piaţa pentru a vedea preţurile. Se puteau număra pe degete cei care se încumetau să plece acasă cu sacoşa de gogoşari, castraveţi, ardei kapia sau vinete.

„Voiam să cumpăr mai multe legume să fac murături. Dar sunt cam dezamăgită de preţuri, aşa că o las pe altă zi. E bine măcar că am văzut preţul pieţei şi data viitoare când ajung fac o comparaţie. Eu sper să se mai ieftinească, oricum am văzut că nu sunt aşa multe legume în piaţă. Probabil când vor fi mai mulţi vânzători, vor mai scădea preţurile“, a spus o femeie din Craiova.

„Sper să se mai ieftinească piaţa“

Aceeaşi situaţie şi în piaţa de legume şi fructe din Târgul Municipal. Cumpărători ioc, marfă destul de scumpă, dar şi puţină. „La ce preţuri sunt, nici nu rentează să mai fac murături, mai bine le cumpăr gata făcute. Singurul motiv pentru care fac efortul acesta este pentru că ştiu ce bag în ele. Dau şi nepoţilor şi copiilor şi ştiu că nu sunt făcute cu conservanţi şi alte prostii. Am luat acum 10 kilograme de gogoşar, dar sper să se mai ieftinească piaţa ca să pot lua şi alte legume de care am nevoie“, a adăugat altă craioveancă.

Ca să te îmbogăţeşti, trebuie să fii interlop, nu vânzător la piaţă“

De cealaltă baricadă sunt vânzătorii care spun că, pentru cât muncesc, preţurile sunt mici. „Astea sunt preţuri? Dacă te duci la toaletă în piaţă trebuie să plăteşti un leu. Şi e scump dacă dau două legături de pătrunjel la 1 leu? Câtă muncă e….uite cum am mâinile de la câtă pălămidă am cules din legume. La sfârşitul zilei, dacă pot să mai cumpăr câte un kilogram de zahăr, un litru de ulei, ce mai am nevoie pe acasă, e bine. Pensia e mică. După mine, să dea cu bomba în ei de parlamentari. Tinerii nu au niciun viitor. Ei şi-au făcut pensii speciale. Ce au muncit ei pentru pesnsiile alea? N-a fost nicio ţară mai bogată ca România, dar au vândut-o, au distrus-o. Noi ce să mai facem? Trăim cum putem…Ca să te îmbogăţeşti, trebuie să fii interlop, nu vânzător la piaţă“, a spus o bătrână din Işalniţa.

Care sunt preţurile pieţei

Preţurile din Piaţa Centrală nu diferă, deocamdată, de cele de la piaţa Târgului Municipal. Însă, în aceasta din urmă, vânzarea se face în mare parte la bax. Dar vân zătorii tot ţin la preţ, chiar dacă vând multe kilograme de legume deodată. Un kilogram de gogoşari costă 5 şi 6 lei, castraveţii 4 şi 5 lei. Un kilogram de ardei capia costă 5 şi 6 lei, roşiile 3,5 – 4 lei.

Perioada porumbilor pentru fiert este aproape de final. Aceştia se găsesc cu preţul de 10 lei – 7 sau 8 bucăţi. Prunele sunt 2 şi 2,5 lei kilogramul, iar strugurii de masă 5 şi 6 lei kilogramul. Varza este 2 şi 2,5 lei kilogramul, ardeiul iute 4 lei kilogramul, iar dovleceii 3 lei kilogramul. Gogonelele sunt destul de rare şi costă 4 lei kilogramul. Strugurii pentru vin nu au apărut încă pe piaţă. Aşadar, cei care vor să facă vin în casă mai au de aşteptat.

Citeşte şi Cu un cuţit la plimbare, în Parcul Romanescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS