16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProf. univ. dr. Marius Ciurea: O prioritate pentru deschiderea Unității de Arși este angajarea de personal

Prof. univ. dr. Marius Ciurea: O prioritate pentru deschiderea Unității de Arși este angajarea de personal

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Craiova va avea, în curând, o Unitate Funcțională pentru Arși, care va permite tratarea la standarde înalte a pacienților cu arsuri grave. Astfel de unități mai există, în prezent, doar în Capitală, Timișoara sau Iași.

Prof. Univ. Dr. Marius Ciurea, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă și Arsuri din cadrul SCJU Craiova, transmite, într-un interviu acordat GdS, că mai sunt doar câțiva pași până la demararea activității. Unitatea va funcționa, inițial, cu două dintre cele patru paturi de terapie intensivă prevăzute în proiect, iar o prioritate, în acest moment, este angajarea de personal.

GdS: În ce etapă se află proiectul pentru Unitatea Funcțională de Arși?

Prof. Univ. dr. Marius Ciurea: Ne dorim să dăm drumul la Unitatea Funcțională de Arși în această toamnă. Mai avem nevoie de personal, astfel încât o prioritate este să fie scoase la concurs posturi pentru asistenți medicali, brancardieri, un psiholog și un kinetoterapeut.

Făcând o simulare a graficului de personal, clar este nevoie de personal auxiliar. Putem detașa câțiva colegi din secție, însă tot este nevoie de 4-5 angajați noi. Conform schemei, este nevoie de personal pentru chirurgie plastică, specializat pe tipuri de pansamente și îngrijirea pacientului ars, plus personal specializat pe terapie intensivă. După ce vom avea un istoric de câteva luni sau un an, probabil că va mai exista încă o etapă de angajări, pentru că există un deficit al medicilor de terapie intensivă.

Sunt încrezător că se vor găsi specialiștii de care avem nevoie pentru că există mulți rezidenți în țară, iar, per ansamblu, acest spital reprezintă o oportunitate pentru ei, mai ales că nevoile sunt în creștere.

GdS: Cum stau lucrurile în ceea ce privește dotarea Unității?

M. C.: Pe partea de echipamente, avem strictul necesar pentru a începe activitatea cu două paturi de terapie intensivă. Mai sunt în curs de achiziție o masă de operație și o cadă pentru toaleta arșilor, care se va materializa în următoarele luni, pentru a putea începe să funcționăm înainte de sfârșitul acestui an.

În ceea ce privește medicamentele și materialele sanitare, am primit sprijinul necesar de la Minister. Finanțarea este prioritară pentru pacienții arși, în acest moment, Ministerul susține programele pentru aceștia și ne-a ajutat mult în ultima lună, la rectificarea bugetară. Am solicitat, ca de altfel toți beneficiarii de axe prioritare, o rectificare și am avut o surpriză foarte plăcută, pentru că rectificarea pentru Craiova chiar a fost consistentă.

Așa că suntem în plin proces de achiziții pentru a avea vistieria plină cu medicamente și materiale sanitare pentru a demara activitatea la Unitatea de Arși pe deplin pregătiți.

GdS: Câte paturi va avea Unitatea?

M. C.: Nu vom da drumul la capacitate maximă în primă fază. Capacitatea maximă înseamnă 4 paturi de terapie intensivă, vom începe cu 2 paturi. La anul, când se vor face achizițiile mari de aparatură, cam la jumătatea anului, vom completa necesarul de echipamente medicale pentru a putea funcționa la capacitate maximă..
Avem norocul unei infrastructuri bune, spațiul alocat acestei Unități de Arși este nou, funcțional, respectă toate standardele. Din 2016 ne doream să înființăm această unitate, după momentul Colectiv. În 2017 au apărut niște ordine de ministru, toată lumea s-a agitat în acea perioadă, însă lucrurile nu s-au concretizat așa cum ar fi trebuit. Noi, în schimb, chiar ne-am străduit să facem pentru Craiova și Oltenia ceva și iată că suntem aproape gata. Spațiul a fost alocat anul trecut, în toamnă, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj și al conducerii spitalului.

GdS: Câtă nevoie era de o astfel de unitate?

M. C.: Vom acoperi un deficit pe partea de paturi de terapie intensivă pentru pacienții arși. Cu atât mai mult cu cât avem un oraș mare, universitar, cu un spital regional, de rang înalt. Era păcat să nu avem o astfel de unitate, unde să putem trata pacienții în cele mai bune condiții. În țară, mai există astfel de unități la Timișoara, București și Iași. Datele și statisticile le-am oferit în mod repetat și Ministerului, care le-a solicitat pentru fundamentarea acestei investiții. Avem destul de multe cazuri de arsuri grave și am transferat mulți pacienți. Dar, pentru că paturile sunt insuficiente la nivel național, de multe ori am fost nevoiți să tratăm pacienții aici. Din fericire, multe cazuri am reușit să le tratăm cu succes, având și o colaborare foarte bună cu terapia intensivă. Clar se poate mult mai bine.

GdS: Dacă tot ați amintit de colaborarea cu colegii din alte secții, cât de mult contează interdisciplinaritatea în succesul tratării pacienților?

M.C.: La modul general, interdisciplinaritatea este foarte importantă în medicină. Aici, contează aspectul uman al fiecărui individ și conștientizarea faptului că medicina nu este o profesie singulară, ci o profesie de echipă. Uneori, suprasolicitarea, care este o problemă reală a specialiștilor din sănătate, face dificilă comunicarea sau întârzie anumite interconsulturi. Dar în general se colaborează bine, noi avem o colaborare foarte bună cu colegii din alte secții. Referindu-mă punctual la pacienții arși, a contat foarte mult că, în ciuda suprasolicitării secției de terapie intensivă, colegii noștri au depus mereu toate eforturile să găsească un pat de terapie intensivă izolat pentru un pacient ars. După cum știți bine, marii arși sunt pacienți cu o imunitate scăzută, susceptibili la infecții din cauza tegumentului distrus, iar această izolare este esențială.

GdS: În ce măsură a afectat pandemia activitatea secției de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă și Arsuri?

M. C.: În acest moment, activitatea în secția noastră se desfășoară bine, am avut o singură pacientă pozitivă internată aici. Respectăm îndeaproape reglementările, măsurile de protecție, funcționăm la jumătate din capacitate, testăm pacienții care se internează, iar personalul este vaccinat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS