5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii vor treceri de pietoni sigure

Craiovenii vor treceri de pietoni sigure

În urma tragicului accident, în timpul căruia o femeie şi-a pierdut viaţa, după ce a fost lovită de maşină pe o trecere de pietoni de pe Bulevardul Dacia din Craiova, mulţi craioveni sunt revoltaţi că primăria nu vine cu soluţii pentru a elimina pericolul din zonele trecerilor de pietoni.

În Craiova sunt multe treceri de pietoni care provoacă palpitaţii atât şoferilor, cât şi pietonilor. Gazeta de Sud a mers, ieri, la câteva dintre acestea. Principala problemă este faptul primele părţi a trecerilor de pietoni sunt acoperite de maşinile parcate, iar din această cauză vizibilitatea scade foarte mult. Astfel, pietonii care se pregătesc să treacă strada sunt văzuţi cu greu. Una dintre aceste treceri de pietoni din zona intersecţiei Strada Alexandru Ioan Cuza cu Strada Nicolae Bălcescu. Locurile de parcare sunt foarte aproape de trecerea de pietoni şi obturează destul de mult vizibilitatea.

Aceeaşi situaţie se întâmplă tot pe A.I. Cuza, în apropiere de intersecţia cu Strada Fraţii Goleşti. „Mereu este aşa aici. Sunt parcate maşini chiar lângă trecere şi pietonii trebuie să aibă mare grijă pentru că pot fi loviţi de şoferii care nu îi văd. O altă problemă este că aici se circulă cu destul de multă viteză şi este cam greu să mai oprească şoferii când apare un pieton“, a declarat un bărbat despre trecerea de pietoni de la intersecţia A.I Cuza cu Strada Fraţii Goleşti.

O trecere de pietoni de pe Calea Bucureşti, real pericol

O altă trecere de pietoni periculoasă este cea de pe Calea Bucureşti, în zona bisericii de la Electroputere Mall. Maşinile parcate exact lângă „zebră“ îi încurcă mult pe şoferi, care văd pietonii abia după ce aceştia ies destul de mult pe carosabil. Aşadar, aceştia trebuie să limiteze foarte mult viteza în această zonă. Însă, în realitate se circulă cu destul de multă viteză. În anul 2018, chiar pe această trecere de pietoni a avut loc o tragedie. Un tânăr de 30 de ani a fost lovit mortal de o maşină, chiar în timp ce traversa strada regulamentar. De atunci, nu s-a luat nicio măsură pentru a spori siguranţa pietonilor.


Un cititor al GdS, care locuieşte în zonă, ne-a sesizat faptul că aceasta este un real pericol. „Această trecere pune în pericol viaţa pietonilor. Este o mare problemă faptul că sunt amenajate parcări. Ceva incredibil. Este o situație foarte gravă care trebuie rezolvată“, ne-a scris craioveanul.

Trecerea de pietoni de la Piaţa Gării pune pe jar şoferii şi pietonii

Sunt şi oameni care se plâng şi de situaţia de la Piaţa Gării. „Vă scriu aceste rânduri în ideea că poate reușiți să trageți un semnal de alarmă către autoritățile competente din orașul nostru vis-a-vis de traversarea haotică a Bulevardului Dacia, în dreptul pieţei de legume și fructe de la Gară. Pentru că este un flux mare de oameni care traversează și pentru că traversarea se face după bunul plac al pietonilor (în sensul că atunci când un pieton ajunge la capătul zebrei se mai ivește înca unul care dorește să treacă) se creează cozi lungi de mașini.

Pe de altă parte, nefiind balustrade de-a lungul trotuarelor se strecoară pietonii și printre mașinile oprite să de-a prioritate la trecerea de pietoni îngreunând și mai mult traficul. De altfel, una dintre benzi este tot timpul ocupată de mașini ale comercianților din piață care țin mărfurile în ele. Sau sunt șoferi care opresc să meargă la cumpărături în piață. Cred că montarea unui semafor pentru pietoni care să fie acționat prin apăsarea unui buton, ar fi extraordinar de binevenită. De asemenea, montarea unor balustrade de protecție care să te oblige să treci numai prin locul marcat. Locuiesc în zonă și văd și simt, zilnic, pe pielea mea aceste ambuteiaje inutile care se produc“, ne-a transmis un craiovean.

Soluţiile, încă în aşteptare

Tot în aceeaşi zonă, chiar la intersecţia Bulevardului Dacia cu Strada Nicovalei, este o trecere de pietoni în dreptul căreia sunt amenajate parcări, pe sensul de mers dinspre Autogara Nord către Gară. Această trecere de pietoni dă foarte mari bătăi de cap şoferilor. Acestora le este foarte greu să observe pietonii din cauza maşinilor parcate.

Cu toate acestea, Primăria Craiova şi Poliţia Rutieră nu au căzut, până acum, de comun acord pentru o soluţie optimă, care să limiteze pericolul. Însă, după accidentul mortal petrecut pe Bulevardul Decebal, se pare că municipalitatea vrea să vină cu propuneri pentru trecerile de pietoni cu risc, pe care le va expune în Comisia de Sistematizare.

„Știm care sunt zonele cu probleme din oraș și din acest motiv avem, în acest moment, proceduri de achiziție pentru toate elementele de siguranță în trafic, așa cum sunt prevăzute de legislația în vigoare. Vom supune atenției aceste situații Comisiei de sistematizare, din care face parte și Poliția Rutieră. Cetățenii pot trimite sesizări la această adresă: [email protected]“, se arată într-un răspuns al Primăriei Craiova trimis la solicitarea GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS