14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCalvarul de pe podul de la Consul ia sfârşit în două săptămâni

Calvarul de pe podul de la Consul ia sfârşit în două săptămâni

Lucrările la podul peste triaj, din zona Consul dau peste cap circulaţia în zonă. Şoferii care circulă dinspre bulevardul Dacia spre centură sau invers şi traversează podul de la Consul sunt blocaţi în trafic minute bune. Acest lucru se întâmplă din cauza ultimelor intrevenţii pe care constructorul le face la podul de peste triaj. Acestea constau în amplasarea rosturilor de dilatare, din care motiv circulaţia autovehiculelor este restricţionată pe un singur sens. Situaţia va dura până la sfârşitul lunii când lucrările se vor încheia definitiv la pod.


„Se pun aceste rosturi de dilatare, se prind în beton, în buloane şi răşină. Acestea au fost aduse din Spania, iar lucrările durează două săptămâni. Nu poţi să dai drumul la pod fără aceste rosturi. Lucrăm cât se poate de repede”, spune Valeriu Gruia, reprezentant subcontractor lucrări.

Acesta dă asigurări că lucrările se vor finaliza în două săptămâni.

Lucrările au început în urmă cu un an

Pe podul de la Consul se montează rosturile de dilatare
Pe podul de la Consul se montează rosturile de dilatare

Lucrările la podul de peste triaj au început în august 2020. Licitaţia a fost atribuită în primăvara anului 2019, contractul de proiectare şi execuţie revenind firmei craiovene Domarcons SRL. Lucrările au început însă în august 2020, când podul a şi fost închis circulaţiei rutiere pentru trei săptămâni. Pe pasajul de la Consul s-a lucrat anul trecut doar la partea carosabilă, restul lucrărilorau fost executate în acest an. De aici şi suma bugetată în 2021 pentru reabilitarea acestui pod peste calea ferată, situat pe DN 6B, care face legătura între Craiova şi Hurezani (drumul de Melineşti): 5.540.000 de lei.
Podul peste triaj, construit în anii ’70, se afla într-o stare avansată de degradare, existând la un moment dat şi riscul prăbuşirii, dacă „degradările existente vor evolua şi vor duce, în timp, la distrugerea structurii podului“, după cum se preciza într-o expertiza întocmită în 2018. Tocmai de aceea Primăria Craiova a demarat o procedură de achiziţie a lucrărilor de reabilitare şi consolidare, pentru care a pus în joc circa 1,5 milioane de euro.

Ce presupun lucrările la podul peste triaj, din zona Consul

Trafic îngreunat pe podul de la Consul
Trafic îngreunat pe podul de la Consul

Lucrările la podul peste triaj din zona Consul, partea de infrastructură, prevăd: îndepartarea prin frezare a căii existente; desfacerea trotuarelor; îndepărtarea prin frezare a stratului suport, fără afectarea grinzilor suprastructurii; montarea unui parapet pietonal nou; montarea unor panouri de protecţie la liniile ferate; realizarea unui nou strat suport pentru hidroizolaţie; montarea gurilor de scurgere şi a tuburilor de prelungire şi evacuare; aplicarea hidroizolaţiei; cofrarea, armarea şi betonarea grinzii de susţinere a parapetului de siguranţă şi montarea parapetului de siguranţă; refacerea trotuarelor; aşternerea îmbrăcăminţii asfaltice pe cale; montarea indicatoarelor rutiere şi marcarea căii rutiere.

În categoria lucrărilor la suprastructura pasajului ar intra, printre altele, demolarea grinzilor parapetelor fără secţionarea armăturilor transversale pasajului; demolarea parţială / totala a consolelor de trotuar fără secţionarea armăturilor transversale pasajului şi fără afectarea betoanelor grinzilor prefabricate; îndepărtarea betoanelor degradate de la capetele grinzilor; curăţarea betoanelor suprastructurii cu peria mecanică; repararea şi matarea rosturilor dintre grinzile prefabricate; rebetonarea zonelor demolate; protejarea betonului suprastructurii prin aplicarea de vopsele de protecţie; protejarea betonului suprastructurii împotriva fumului de locomotivă, prin aplicarea a două straturi de lac bachelitic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS