24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn Malu Mare, mai mulți locuitori nu au apă de o lună

În Malu Mare, mai mulți locuitori nu au apă de o lună

Mai mulţi locuitori din comuna doljeană Malu Mare se plâng că nu au apă la robinet de o lună.

Localnicii spun că în această vară au tot avut probleme cu apa din reţeaua publică, dar de o lună nu au mai văzut picătură de apă. În această situaţie sunt aproape toţi locuitorii de pe strada Salcâmilor. Oamenii spun că au auzit tot felul de variante, că se curăţă bazinele de înmagazinare a apei, că primăria are datorii la furnizorul de apă, că apa se dă cu porţia fiindcă mulţi localnici o folosesc pentru udatul grădinilor şi gazonului. Nimeni nu ştie care este varianta corectă. Este cert că într-o vară aşa de secetoasă unii oamenii au ajuns să care apă cu bidoanele de la izvoarele din localitate.

La robinet nu curge nici un strop de apă
La robinet nu curge nici un strop de apă

„Nu mai avem apă de o lună de zile. Până acum aveam doar seara apă, venea după ora 10-11. Opream în bidoane ca să avem pentru a doua zi. Acum, merg în fiecare zi la izvor, la Făcăi, iau apă şi pun în bidoane. Uneori merg şi de două ori pe zi. Vecinii au ajuns să foreze puţuri ca să aibă apă curentă. Nu ştiu ce se întâmplă cu apa de la reţeaua publică, udă oamenii grădinile, nu fac faţă pompele, nu este presiune? Nu ştiu dacă este aceeaşi situaţie în toată comuna. De exemplu, am mers la o pompă stradală din centrul comunei şi era apă, dar presiunea era slabă. Ne descurcăm greu cu apa”, spune un localnic din Malu Mare, arătând bidoanele de câteva zeci de litri în care adună zilnic apă adusă de la izvor.

Au înlocuit reţeaua cu puţul

Doi dintre vecini nu au mai suportat această stare şi au ales să-şi foreze puţuri pentru a scăpa de lipsa apei şi de corvoada de-a căra zilnic apă. În acest fel, locuitorii din această zonă a comunei ştiu că vor avea apă curentă şi o pot folosi în ce mod doresc.


„Noi ne-am făcut fântână, am forat la peste 20 de metri, am tras pe conductă mare şi avem tot timpul apă. Nu mai stăm după ăştia de la Ape, ba ne opresc apa, ba ne dau cu porţia. Avem nevoie în casă, la baie, la bucătărie. Avem curte, avem grădină şi este necesar să avem mereu apă curentă. În fiecare vară aşa păţim”, spune o localnică din Malu Mare

Reţeaua este subdimensionată

Autorităţile locale spun că nu au cunoştinţă ca apa din localitatea Malu Mare să fie sistată. Există în schimb posibilitatea ca reţeaua de apă să fie suprasolicitată şi pompele să nu facă faţă, din acest motiv apa nu ajunge la toate gospodăriile.


„Reţeaua este subdimensionată. Am discutat şi cu conducerea CAO şi ştiu despre ce este vorba, dar modificarea reţelei de apă nu se poate face peste noapte. Degeaba împing pompele, apa nu ajunge în toate zonele din comună, în toate gospodăriile. Cei de la CAO ne-au dat şi un program de furnizare a apei potabile, dar oamenii nu înţeleg. Sunt localnici care udă grădinile, gazonul, umplu piscinele, iar alţii nu au o cană de apă. Eu cred că sunt doar cazuri izolate, fiindcă la acest moment în comuna Malu Mare se furnizează apă din reţeaua publică. Problema nu este a administraţiei locale, este problema Companiei.

Totodată trebuie spus că sunt localnici care s-au branşat mai puţin legal la conducta de apă. Aici trebuie să intervină tot CAO. Nu este vorba despre spălarea bazinelor de înmagazinare a apei. Această procedură a avut loc acum două-trei săptămâni. De datorii ale primăriei către operator, de asemenea nu este vorba. Eu le-am spus oamenilor că problema utilităţilor nu se rezolvă peste noapte”, a declarat primarul localităţii Malu Mare, Adela Gherghe.

Mai mulți locuitori din Malu Mare nu au apă potabilă


Aceasta îi îndeamnă pe localnici să ia legătura cu reprezentanţii furnizorului de apă din localitate. Aici pot să-şi rezolve problemele , dar să plătească şi facturile.

CAO: Nu sunt probleme cu apa în Malu Mare

Iniţial, furnizorul de apă, Compania de Apă Oltenia a găsit o soluţie de compromis pentru localităţile limitrofe Craiovei, a dat apă cu porţia. Compania îi ruga pe cetățeni să nu mai folosească apa potabilă pentru a uda grădinile, deoarece unii oameni ar putea rămâne fără apă. În cele din urmă acest lucru s-a întâmplat.

„În momentul acesta nu mai avem probleme cu apa în comuna Malu Mare. Poate sunt câteva probleme punctuale, dar comuna are apă. Mai apar probleme, dar dacă suntem anunţaţi noi intervenim”, spune Alin Şuiu, director CAO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS