9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljO alee de acces spre Bulevardul Decebal, închisă din cauza gunoaielor

O alee de acces spre Bulevardul Decebal, închisă din cauza gunoaielor

O alee de acces ce leagă Aleea II Contonului de Bulevardul Decebal a fost închisă de CFR. Motivul: zona este plină de gunoaie. Aleea respectivă era folosită de zeci de ani de oamenii care locuiesc pe Aleile Cantonului pentru a ajunge mai repede în Bulevardul Decebal. Pentru acest lucru, însă, era nevoie să traverseze calea ferată.

Capătul aleii arată deplorabil

După zeci de ani în care oamenii din zona Aleea Cantonului II au folosit o mică străduţă de acces spre Bulevardul Decebal, aceasta a fost închisă. Motivul decurge din lipsa de bun simţ a unor oameni care au aruncat, continuu, o mulţime de gunoaie la capătul dinspre calea ferată al aleii. Acea zonă arată deplorabil. Grămezi de sticle sparte, saci plini de gunoi depozitaţi într-un morman şi tot felul de ambalaje aruncate. Cu toate acestea, oamenii spun că le era foarte utilă aleea. „Această cale de acces a fost folosită de cel puţin 40 de ani de către locuitorii din Cartierul Bariera Vâlcii. Fiind singura cale de acces a locuitorilor pentru cumpărăturile zilnice, a copiilor care merg la Şcoala nr. 39. Pe 26 iulie au venit trei indivizi însoţiţi de cineva de la CFR. Ei au închis, în mod abuziv, calea de acces, susţinând că este proprietatea privată a CFR-ului“, ne-a transmis un craiovean, printr-o sesizare.

„Trebuie să ocolesc destul de mult ca să ajung la magazin“

Într-adevăr, acea alee mică a fost închisă, prin sudarea unor porţi de metal la ambele capete. Oamenii din zonă nu ştiu care este motivul. „Nu ştiu de ce s-a închis, acum am văzut şi eu că am fost câteva zile plecat la ţară. Acum voiam să ajung pe Bulevardul Decebal şi am văzut că e sudată o poartă din metal în dreptul aleii. Acum trebuie să ocolesc destul de mult ca să ajung la magazin sau oriunde am nevoie“, ne-a spus un craiovean.

Un bătrân care obişnuieşte să îşi facă cumpărăturile zilnice din zona respectivă s-a plâns că trebuie să facă un efort suplimentar destul de mare. „Am văzut şi eu că s-a închis, dar nu am idee de ce. Acum trebuie să merg mult până ajung acasă. Sunt bătrân şi pentru mine e foarte greu să mă deplasez atât de mult. Când era aleea deschisă ajungeam şi eu mai uşor unde aveam nevoie. Chiar nu ştiu de ce au închis-o. Noi o foloseam de zeci de ani“, a spus un bătrân care locuieşte în zonă.
Nici vânzătoarea de la magazinul care este lipit de această alee nu ştia motivul pentru care s-a interzis accesul. „Habar nu am de ce au închis aleea. I-am văzut când au venit şi au sudat o poartă, însă nu ştiu motivul. Aleea era folosită de mulţi oameni, acum trebuie să facă un ocol destul de mare să ajungă aici“, a spus femeia.

„Oamenii sunt foarte nemulţumiţi de aceasă situaţie“

Într-un grup de Facebook făcut de locuitorii din Bariera Vâlcii, postarea legată de închiderea acestei alei face vâlvă. Oamenii sunt foarte nemulţumiţi de aceasă situaţie. „Eu când am întrebat ce se întâmplă și de ce închid aleea, mi-au zis ca aşa a hotărât CFR-ul. Pentru care motiv, nu am aflat. Din câte știu, această alee este lăsată de cei de la Helmat, care ar fi proprietarul de drept. Alții au zis că primăria ar fi dat ordin de închidere. În orașul în care merg toate strună, spaţii verzi cu palmieri, străzi asfaltate peste tot, fără gropi cu trotuare super, semaforizare ca afara, ce mai contează că se închide o alee vitală pentru niște copii care merg la școală. Vai de noi, plătitorii de taxe și impozite!“, a comentat un craiovean la postarea legată de închiderea aleii.

Ce spune CFR-ul despre închiderea aleii

GdS a întrebat reprezentanţii CFR despre închiderea aleii. Aceştia au spus că, în primul rând, depozitarea gunoiului a dus la această decizie. „Urmare a adresei Primăriei Municipiului Craiova nr. 93691/24.06.2021, privind notificarea Asociaţiei Let’s Do It România referitoare la deşeurile depozitate ilegal de către cetăţeni în vecinătatea căii ferate, o comisie comună formată din reprezentanţi ai Sucursalei Regionale CF Craiova, Poliţiei Locale a Municipiului Craiova şi conducerii Helco Helmat s-a deplasat la faţa locului, iar urmare constatărilor de pe teren s-a luat decizia comună de închidere a drumului de acces dinspre Aleea 2 Cantonului, spre Bulevardul Decebal. Această decizie respectă următoarele prevederi legale: OUG nr.12I07.07.1998 privind transportul pe căile ferate române şi reorganizarea Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române – Art. 30 – În zona de protecţie a infrastructurii feroviare se interzice: d) depozitarea necorespunzătoare de materiale, substanţe sau deşeuri care contravin normelor de protecţie a mediului sau care ar putea provoca degradarea infrastructurii feroviare a zonei de protecţie a acesteia, precum şi a condiţiilor de desfăşurare normală a traficului feroviar“, au menţionat reprezentanţii CFR.

Traversarea căii ferate în acea zonă, ilegală

Chiar dacă oamenii spun că foloseau acea cale e acces de zeci de ani, se pare că CFR-ul abia acum invocă ilegalitatea traversării prin acea zonă. Până acum, situaţia a fost trecută cu vederea.


„ Art. 33 (2) spune că traversarea liniilor ferate de către pietoni, vehicule sau animale se face numai prin locuri special amenajate şi numai cu respectarea normelor şi a prescripţiilor vigoare.
Legea nr. 289/11.10.2005 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în domeniul transportului pe cale ferată: Art. I (1) Se interzice accesul persoanelor neautorizate în zona de siguranţă a infrastructurii feroviare publice. Menţionăm faptul că, în zona Aleii 2 Cantonului, de ani de zile Sucursala Regionala CF Craiova se confruntă cu această situaţie, şi anume depozitarea ilegală a deşeurilor în zona căii ferate. În acest sens s-a solicitat colaborarea şi implicarea tuturor autorităţilor locale – Primăria Municipiului Craiova, Comisariatul Judeţean – Garda Naţională de Mediu, Poliţia Locală – Direcţia Disciplina în Construcţii, operatorul de salubritate, Complexul Energetic Oltenia, pentru identificarea unei soluţii comune, astfel încât să se menţină curăţenia pe terenul respectiv“, au mai precizat reprezentanţii CFR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS