31.2 C
Craiova
sâmbătă, 13 august, 2022
Știri de ultima orăLocalCosmin Vasile, de Ziua Holocaustului împotriva romilor: „Cei care își uită trecutul sunt condamnați să-l repete“

Cosmin Vasile, de Ziua Holocaustului împotriva romilor: „Cei care își uită trecutul sunt condamnați să-l repete“

Prezent la evenimentul organizat cu prilejul Zilei naționale de comemorare a Holocaustului împotriva romilor, președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, a transmis un mesaj în amintirea celor uciși cu cruzime în lagărul nazist Auschwitz-Birkenau, în 1944.

„Vă felicit pentru inițiativa organizării acestui eveniment pus în slujba rememorării și asumării unui capitol tragic, dureros al istoriei noastre, dar și a omagierii celor care i-au fost victime nevinovate. Cei care își uită trecutul sunt condamnați să-l repete. Această ceremonie este un manifest împotriva uitării, într-o zi în care România, alături de lumea întreagă, comemorează Holocaustul împotriva romilor, în amintirea celor uciși cu cruzime în lagărul nazist Auschwitz-Birkenau, în 1944.

În cazul țării noastre, aceste orori au fost precedate de un act la fel de înfiorător, cel al deportării a peste 25.000 de romi în Transnistria – în fapt, o altfel de condamnare la moarte, întrucât foarte mulți dintre ei și-au găsit acolo sfârșitul, din cauza frigului, a foametei, a bolilor, a condițiilor inumane. Lecția trecutului ne arată că atrocitățile cele mai mari sunt comise de om împotriva omului atunci când rasismul, xenofobia și extremismul își pun pecetea pe viața societății“, a spus Cosmin Vasile.

„Avem datoria de a sancționa de fiecare dată prejudecățile, persecuția și discriminarea“

„Trebuie să înțelegem că avem, la nivel individual, datoria de a rămâne mereu vigilenți și de a sancționa de fiecare dată prejudecățile, persecuția și discriminarea, atunci când încearcă să se insinueze sub orice formă în discursul public.

În calitate de președinte al Consiliului Județean Dolj, doresc să exprim deplina compasiune pentru victimele și rudele victimelor Holocaustului și să vă asigur pe dumneavoastră, reprezentanți ai comunității rome, că veți regăsi întotdeauna în instituția noastră un apărător al valorilor europene și un partener deschis în toate demersurile așezate sub semnul egalității de șanse și drepturi“, a mai spus preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Ziua națională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor a fost organizată pentru a două oară la Craiova. Evenimentul a avut loc astăzi, în Parcul „Nicolae Romanescu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS