17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePiaţa Chiriac se redeschide din toamnă

Piaţa Chiriac se redeschide din toamnă

Una dintre cele mai cunoscute şi vechi pieţe ale Craiovei va fi modernizată şi reintrodusă pe lista pieţelor din oraş. Începând din această toamnă, craiovenii vor putea cumpăra produse agroalimentare şi din Piaţa Chiriac. Aceasta va fi revitalizată, recăpătându-şi vechea destinaţie.

Este vorba despre Piaţa Chiriac de pe strada Caracal, care a fost scoasă din administrarea SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, revenind în acest fel în patrimoniul primăriei.

Piaţa să-şi recapate vechea destinaţie

 
Primarul Craiovei a declarat în această săptămână că în urma solicitărilor venite din partea craiovenilor a decis să reabiliteze piaţa şi aceasta să-şi recapete vechea destinaţie.

„Am luat decizia de a reabilita Piaţa Chiriac în urma deselor sesizări ale cetăţenilor din zonă. Aceştia spun că pe o rază de câţiva kilometri nu au o piaţă care să-i deservească. Din acest motiv am ajuns în zonă împreună cu directorul de la SC Pieţe şi Târguri şi am stabilit să modernizăm această piaţă. Lucrările vor fi făcute cu firmele care au acord-cadru cu Primăria municipiului Craiova.  Piaţa va fi modernizată până în luna octombrie. Aici vor veni producători agricoli, iar craiovenii care sunt interesaţi pot să vin aici să se aprovizioneze. Investiţia este pe acordul-cadru, deci nu putem vorbi despre o investiţie nouă, decontarea se va face la sfârşitul lucrărilor”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.


Prin urmare, terenul în suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi şi clădirile aflate aici vor reveni în administrarea SC Pieţe şi Târguri.

Aşa araţă acum Piaţa Chiriac/sursa foto: Facebook

De ce a fost închisă Piaţa Chiriac

Piaţa Chiriac a fost deschisă în anul 1890. De atunci şi până în anul 2019 specificul acesteia a fost de piaţă agroalimentară, suferind tot felul de modificări şi modernizări de-a lungul timpului.

În anul 2019, consilierii municipali craioveni au decis să demoleze construcțiile existente în Piața Chiriac. Pe locul fostei pieţe se dorea ridicarea unei clădiri noi, în care să fie mutate două direcţii ale primăriei:

  • Direcția de Impozite şi Taxe (DIT),
  • Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Craiova. 

Ulterior, dacă imobilul ar fi permis şi mutarea altor instituţii ale administraţiei locale, aici putea fi plasate şi alte servicii.

Folosită în perioada sărbătorilor pascale

Comercianții care își desfășurau activitatea în Piața Chiriac au fost mutați în incinta târgului de săptămână de pe strada Râului. După ce piaţa de angro a fost mutată în Târgul Municipal, iar comerţul cu păsări şi animale mici a dispărut, piaţa a rămas mai mult goală. Aceasta a mai fost folosită doar în perioada sărbătorilor pascale pentru sacrificarea mieilor.

Piaţa Chiriac/sursa foto: Facebook

Nu trebuie uitat faptul că pe vremea când piaţa era deschisă, iar comerţul în floare, craiovenii din zonă s-au plâns de disconfortul creat de comercianţi. Locuitorii din zonă erau nemulţumiţi şi spuneau că, pe lângă faptul că nu mai au pe unde să circule, îi deranjează şi mizeria care rămâne în urma celor care vin să vândă aici. 

Cu pretenţii au venit şi comercianţii, care se plângeau de condiţiile din respectiva piaţă. Ei spuneau că zi de zi trebuie să suporte umilinţa de a-şi vinde marfa direct de pe jos, din cutii de carton înghesuite. Din cauza spaţiului mic, aceştia abia reuşeau să prindă un loc sau să intre în piaţă cu maşinile ca să descarce marfa. 
Cumpărătorii, la rândul lor, ridicau pretenţii. Erau deranjați de faptul că trebuia să se strecoare printre cutiile cu legume şi fructe pentru a-și face aprovizionarea. Toate acestea au dus la un moment dat la închiderea pieţei.

Piaţa Chiriac, a treia piaţă a oraşului

Piaţa Chiriac a fost a treia piaţă a Craiovei, după pieţele Elca (Piaţa Veche) şi Marşeu (Piaţa Centrală). A fost deschisă în anul 1890.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS