14.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUnde vei putea încărca maşina electrică în Craiova

Unde vei putea încărca maşina electrică în Craiova

Primăria Craiova a identificat locaţiile unde vor fi amplasate cele nouă staţii de alimentare a automobilelor electrice. În prezent, în Craiova sunt doar două astfel de staţii, ambele amplasate de municipalitate în parcarea subterană de la Teatrul Naţional. Tot aici există şi 244 de prize de reîncărcare vehicule electrice. Acestora li se adaugă două-trei staţii situate în locuri private, cum ar fi parcarea unor marketuri sau companii.

Craiovenii care deţin autoturisme electrice nu au altă variantă decât parcarea subterană sau câteva parcări private unde să-şi alimenteze automobilele electrice. Din acest motiv, mai mulţi consilieri locali au solicitat, în urmă cu două luni, primăriei să localizeze mai multe spaţii din oraş, unde să fie amplasate astfel de staţii.
Administraţia locală craioveană avea la dispoziţie 60 de zile în care să identifice şi să inventarieze aceste amplasamente. Iniţiativa au avut-o consilierii locali USR-PLUS Eduard Cîrceag, Cezar Drăgoescu, Cosmin Teodorescu, Manuel Borțoi și Lucian Săuleanu. Ei au solicitat realizarea în Craiova a unei rețele de stații de reîncărcare a vehiculelor electrice.
Solicitarea a fost luată în calcul, iar în luna mai, consilierii locali au decis ca primăria să găsească amplasamentele pentru cele nouă staţii de alimentare.

Unde vor fi amplasate cele nouă staţii electrice

Prin urmare, amplasamentele propuse de Primăria Craiova pentru cele nouă staţii de alimentare sunt următoarele: Staţia de reîncărcare nr. 1 va fi amplasată în Parcarea Piața Constantin Brâncuși de la Gară. Cea de-a doua Staţie de reîncărcare va fi amplasată în Parcarea de la Piața Mare (Calea Bucureşti, tronsonul cuprins între str. Frații Golești și str. Nicolae Bălcescu).
În Parcarea de la Big Craiovița Nouă (b-dul Tineretului, tronsonul cuprins între str. George Enescu și aleea Magnoliei) va fi amplasată cea de-a treia staţie de reîncărcare, iar în parcarea Spitalului nr. 1 (str. Tabaci, tronsonul cuprins între b-dul 1 Mai și str. Râului) va fi amplasată cea de-a patra staţie.
În zona Parcului Nicolae Romanescu (str. Corneliu Coposu, tronsonul cuprins între calea Unirii și str. Eroilor) a fost identificat cel de-al cincilea amplasament, iar cel de-al şaselea, la Grădina Botanică (str. Iancu Jianu, tronsonul cuprins între str. Nicolae Titulescu și str. Constantin Lecca).
În Parcarea de pe strada Împăratul Traian (tronsonul cuprins între str. Spania și str. Henri Coandă) va fi amplasată cea de-a şaptea staţie, iar ultimele două vor fi localizate în parcarea de pe strada Sf. Dumitru (tronsonul cuprins între Calea Unirii și str. Felix Aderca), respectiv în parcarea de pe A.I. Cuza (tronsonul cuprins între str. Arieș și str. Nicolae Bălcescu).

Şi primăria şi-a dorit staţii electrice de reîncărcare

Revenind de proiectul de hotărâre privind amplasarea în Craiova a nouă staţii de încărcare rapidă pentru vehicule electrice, primăria a menţionat în raportul ataşat că a avut şi ea în vedere o astfel de iniţiativă. În ceea ce priveşte cele nouă staţii de încărcare rapidă pentru vehicule electrice dorite de primărie, acestea ar fi fost prinse în Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi. Primăria susţine că a depus anul trecut dosarul de finanţare pentru proiectul privind amplasarea de nouă staţii de încărcare rapidă, cu trei puncte de încărcare. Acestea urmează să fie amplasate pe strada Romul (o staţie), pe strada Nicolaescu Plopşor (o staţie), pe bulevardul Decebal, la Facultatea de Automatică (o staţie), şi pe Calea Bucureşti, în dreptul Electroputere Mall (şase staţii). Proiectul s-ar afla în verificare la Administrația Fondului pentru Mediu. Între timp a fost adoptat proiectul iniţiat de o parte dintre consilierii locali, iar primăria a identificat locaţiile necesare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS