5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe scumpesc apa şi canalul

Se scumpesc apa şi canalul

De luna aceasta, craiovenii vor plăti mai scump apa şi canalizarea. Scumpirea se va regăsi în factura pe care abonaţii CAO o vor plăti în luna august. Preţul apei va fi de 4,48 lei/mc fără TVA. Tariful la canalizare creşte la 3,36 lei/mc fără TVA.

Compania de Apă Oltenia a anunțat că:

„începând cu data de 01.07.2020, în conformitate cu decizia ANRSC nr. 74/26.05.2021, preţurile şi tarifele la apă şi canalizare vor fi următoarele:Preţul pentru apa potabilă produsă, transportată şi distribuită pe întreaga arie de operare va fi de 4,48 lei/mc faraTVA.
Tariful pentru canalizare-epurare pentru întreaga arie de operare va fi de 3,36 lei/mc fara TVA.
La preţul pentru apa potabilă şi la tariful pentru canalizare se aplică TVA în cotă de 9%“, se arată în adresele trimise către asociaţiile de proprietari din Craiova.


Reprezentanţii CAO spun că această creştere a preţurilor şi tarifelor se va face conform strategiei de tarifare. Scumpirea nu reprezintă un salt spectaculos, va fi o indexare cu inflaţia. Strategia de tarifare presupune ajustări ale tarifelor în fiecare an la data de 1 iulie. Atât cu inflaţia cumulată pe ultimul an, cât şi în termeni reali.

Ultima creştere de preţ a avut loc în urmă cu un an când, Compania de Apă Oltenia a anunțat că, „începând cu data de 01.07.2020, în conformitate cu decizia ANRSC nr. 74/02.06.2020, preţurile şi tarifele la apă şi canalizare vor fi următoarele”:
Preţul pentru apa potabilă produsă, transportată şi distribuită pe întreaga arie de operare va fi de 4,26 lei/mc fără TVA.
Tariful pentru canalizare-epurare pentru întreaga arie de operare va fi de 3,13 lei/mc fără TVA.

Se scumpește apa
Se scumpește apa

Creştere conform strategiei de tarifare

În ultimii ani, serviciile de apă şi canal s-au tot scumpit.Creșterea tarifelor la apă și canal în Craiova s-a făcut încontinuu în paralel cu programul de modernizare și îmbunătățire a rețelelor de apă și canalizare.

Prin urmare, craiovenii susțin din propriul buzunar modernizările pe fonduri, derulate de furnizorul de apă și canal al orașului, Compania de Apă Oltenia (CAO).

În 2019, începând de la 1 iulie, furnizorul anunţa creşterea tarifelor la apă şi canal conform strategiei de tarifare aprobată prin Contractul de delegare a gestiunii serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare.

Prin urmare, preţul pentru apa potabilă produsă, transportată şi distribuită pe întreaga arie de operare a fost stabilit în 2019 la 4,14 lei/mc fără TVA.
Tariful pentru canalizare-epurare pentru întreaga arie de operare a crescut la 3,05 lei/mc făra TVA.

Scumpiri în 2018

CAO
CAO

Creşteri au fost şi în 2018, când Compania de Apă Oltenia a modificat preţul la apă şi canalizare începând din luna decembrie 2018. Acesta a fost actualizat cu inflaţia.

Preţul la apă era în acel moment de 3,57 lei/mc fără TVA, iar după actualizarea cu inflaţia a devenit 3,74 lei /mc fără TVA (diferenţă de 0,17 lei /mc fără TVA). La canalizare şi epurare tariful era de 2,44 lei fără TVA şi a crescut la 2,56 lei /mc fără TVA (diferenţă de 0,12 lei/mc fără TVA).

Ce tarife sunt în alte oraşe

Comparativ cu alte preţuri şi tarife care se percep în alte oraşe din ţară, operatorul din Craiova se clasează undeva la mijloc. De exemplu, Compania de Apă Arieş-Turda are la acest moment la apă un preţ de 5,94 de lei/mc fără TVA şi un tarif la canal de 5,31 de lei/mc fără TVA; SC RAJA Constanţa percepe un preţ de 5,21 de lei/mc pentru apă şi 4, 59 de lei/mc pentru canal. La Buzău, preţul la apă este de 5,25 de lei/mc, iar la canalizare tariful este de 3,95 de lei/mc.

La cealaltă extremă este Sibiul, unde preţul la apă este de 3,83 de lei/mc şi de 2,57 de lei/mc la canalizare. La Cluj, Compania de apă Someş vinde apa cu 3,75 de lei/mc şi percepe pentru canal un tarif de 3,98 de lei/mc, iar Compania de Apă Olt are la apă un preţ de 3,68 de lei/mc, iar la canal 3,77 de lei/mc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS