7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalS-a semnat contractul pentru cele 17 tramvaie destinate Craiovei. Când va veni primul tramvai

S-a semnat contractul pentru cele 17 tramvaie destinate Craiovei. Când va veni primul tramvai

Primăria Craiova a semnat, astăzi, contractul cu firma poloneză Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz SA pentru furnizarea celor 17 tramvaie noi destinate transportului în comun din municipiu.

Producătorul a fost decis după o licitaţie demarată în ianuarie 2019 de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei întârziată de greşeli prin documentaţia de atribuire, de contestaţii peste contestaţii, dar şi de un proces de lungă durată. Ultimul cuvânt l-a avut Curtea de Apel București, iar Pesa a devenit firma câştigătoare.

Reprezentanţii firmei poloneze au semnat astăzi, într-o conferinţă de presă care a avut loc în sala de la stadionul „Ion Oblemenco“, contractul de furnizare a celor 17 tramvaie, cu o valoare totală de 202,3 milioane de lei. Potrivit caietului de sarcini, primul tramvai va fi livrat Craiovei în a 22-a lună de la semnarea contractului, adică în mai 2023. „Tramvaiele nu vor veni astăzi sau săptămâna viitoare, din păcate. Ele vor fi livrate în 24 de luni, pentru că nicio firmă nu are tramvaie pe stoc. Primul tramvai va veni în a 22-a lună, după care livrarea se va face cu o frecvenţă de trei tramvaie pe lună, iar în ultima lună vor veni patru tramvaie. Reprezentanţii firmei din Polonia ne-au spus însă că vor face eforturi să le livreze cât mai repede“, a afirmat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

Cum vor arăta tramvaiele destinate Craiovei

Edilul Craiovei a oferit şi câteva date tehnice despre noile tramvaie: 27 de metri lungime; 2,40 m lăţime; 340 de milimetri distanţa de la nivelul solului, fără trepte şi înclinări; 218 locuri, din care 58 pe scaune fixe; o viteză maximă de 70km/h, cu limitare la 50 km/h; 4 uşi duble şi două uşi simple; GPS şi sistem e-ticketing; supraveghere video la exterior şi interior cu 10 camere pe fiecare tramvai.

Tramvai produs de Pojazdy Szynowe Pesa
Tramvai produs de Pojazdy Szynowe Pesa

Potrivit primarului, noile tramvaie sunt mai late, iar accesul de pe peron va fi mult mai uşor. Reamintim că din 2016, de când peroanele de tramvai de pe Calea Bucureşti au fost relocate, călătorii au întâmpinat probleme în ceea ce priveşte urcarea în tramvai, din cauza distanţei prea mari dintre peron şi scara de acces. În custodia RAT Craiova se află 29 de tramvaie, însă doar 14 sunt folosite în prezent pentru transportul public. Toate au peste 35 de ani vechime.

La rândul lor, reprezentanţii firmei Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz SA au precizat că vor furniza Craiovei „cel mai modern şi frumos tramvai“ şi că a livrat până acum tramvaie şi în alte oraşe mari din Europa. Pesa a furnizat tramvaie şi municipiului Cluj, „care au făcut deja circa 400.000 de kilometri şi arată ca noi“, şi în curând va începe furnizarea a 16 tramvaie pentru Primăria Iaşi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS