22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCimitirul Craiova Nord, extindere de două milioane de euro

Cimitirul Craiova Nord, extindere de două milioane de euro

Cimitirul Craiova Nord va fi extins în acest an. Sau cel puţin asta şi-a propus Primăria Craiova, care a scos la licitaţie, zilele trecute, proiectarea şi execuţia lucrărilor de extindere a cimitirului din strada Aleea 4 Şimnic.

Investiţia a fost anunţată încă din primăvară, când a fost prezentat bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova pentru anul 2021. Pentru construire Cimitir Craiova Nord, etapa II (Proiect Tehnic şi Detalii de Execuţie, verificare tehnică de calitate, asistenţă tehnică, execuţie) au fost prevăzuţi atunci 500.000 de lei. Suma necesară extinderii este însă mult mai mare, peste două milioane de euro conform valorii estimate a contractului scos la licitaţie. Diferenţa dintre suma prevăzută iniţial şi valoarea estimată a lucrărilor va fi suportată tot din bugetul local, potrivit anunţului de participare.

De extinderea Cimitirului Nord se vorbeşte de câţiva ani, obiectivul de investiţii fiind trecut şi în bugetele Craiovei din 2019 şi 2020. Mai întâi s-a vorbit doar de Studiul de Fezabilitate, apoi de proiectul tehnic, iar acum şi de execuţia în sine. „Cimitirul Craiova Nord a fost înființat în anul 2000, având inițial o suprafață de 4,57 ha, iar ulterior, datorită numărului mare de concesionări, cimitirul s-a mai extins cu o suprafață de aproximativ un hectar. Având în vedere faptul că rata mortalității este în creștere este necesar înființarea Cimitirului Craiova Nord, etapa a II-a. Astfel, se propune extinderea cimitirului Craiova Nord prin suplimentarea suprafeței de teren destinată înhumării, construirea unei săli de ceremonii funerare (capelă) și a unui pavilion administrativ“, se explică în anunţul postat în sistemul electronic de achiziţii publice.

Cimitirul Craiova Nord, extindere de două milioane de euro. Cum sunt împărţite cheltuielile de proiectare şi execuţie

Valoarea totală estimată achiziției este de 9.141.496,30 lei (fără TVA), adică peste două milioane de euro, cu TVA. Din aceşti bani, proiectul tehnic şi detaliile de execuţie au fost estimate la 288.000 de lei, verificarea tehnică de calitate a proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie la 30.000 de lei, iar asistenţa tehnică din partea proiectantului ar costa 110.000 lei. În continuare, cheltuielile pentru amenajarea terenului au fost estimate la 949.400 de lei, cheltuielile pentru asigurarea utilităţilor la 30.000 de lei, în timp ce cheltuielile pentru construcţii şi instalaţii au o valoare estimată de 7.127.355,30 lei.

Tot în cele două milioane de euro intră şi cheltuielile cu utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale care necesită montaj – 187.321 de lei, cheltuielile pentru dotări – 254.060 de lei şi cheltuielile pentru lucrări de construcţii şi instalaţii aferente organizării de şantier – 165.360 de lei. În Devizul General mai apare şi o sumă de 650.000 de lei (fără TVA) aferentă cheltuielilor diverse şi neprevăzute. Aceasta nu a fost inclusă în valoarea estimată a contractului, ea putând fi accesată, după caz, în funcţie de necesităţi.

Criteriul de atribuire a contractului este „preţul cel mai scăzut“, iar ofertele sunt aşteptate până la data de 4 august. Cimitirul Craiova Nord face parte din reţeaua de patru astfel de lăcaşuri aflate sub autoritatea Consiliului Local al municipiului Craiova şi în administrarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ din cadrul Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS