13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCereri depuse pentru cota de cărbune de la CEO

Cereri depuse pentru cota de cărbune de la CEO

Zeci de cereri au fost depuse pentru cota de cărbune de la Complexul Energetic Oltenia. Activitatea de înregistrare a solicitărilor a debutat pe 16 iunie și se va încheia pe 2 august.

Potrivit lui Ion Rușeț, consilier în cadrul Complexului Energetic Oltenia, în fiecare zi sunt depuse cereri de către minerii și energeticienii care au nevoie de cota de cărbune pentru perioada de iarnă. Primele cantități de lignit urmează să fie ridicate începând cu data de 1 iulie. Se acordă 10 tone de lignit în valoare de 1.520 de lei, incluzând impozitele la asigurări sociale.

Fiecare salariat va plăti în patru rate cărbunele primit de la Complexul Energetic Oltenia. Ratele vor fi reținute din leafă lunar. Ridicarea cărbunelui se va face în baza unor programări până la data de 30 noiembrie 2021. Salariatul trebuie să asigure transportul lignitului, acest lucru nefiind în sarcina Complexului Energetic Oltenia. 

Prevăzută în CCM 

Cota de cărbune pentru perioada de iarnă este prevăzută în Contractul Colectiv de Muncă și se acordă la prețul de producție. Angajați care vor cărbune în plus, până la maxmum două tone, vor achita un preț de 235 de lei per tonă, prețul pentru terți.

La nivelul Complexului Energetic Oltenia au fost stablite zece puncte de încărcare a cărbunelui, dintre care nouă sunt la cariere miniere din Gorj și unul la Cariera Husnicioara din Mehedinți.

Este, cel mai probabil, printre ultimii ani în care la Complexul Energetic Oltenia se mai acordă o astfel de facilitate pentru salariați.

Având în vedere că o parte a perimetrelor miniere se va închide, va scădea și cantitatea de cărbune produsă de către compania energetică. Prin urmare, va fi din ce în ce mai greu să se renunțe la câteva zeci sau sute de mii de tone de cărbune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS