36.9 C
Craiova
sâmbătă, 31 iulie, 2021
Știri de ultima orăActualitateSuperstiţii în ajunul Rusaliilor. Ce e interzis să faci la Moşii de vară

Superstiţii în ajunul Rusaliilor. Ce e interzis să faci la Moşii de vară

În ajunul sărbatorii de Rusalii(Pogorârea Sfântului Duh), creştinii prăznuiesc Moşii de vară. În acest an, pe 19 iunie, în toate bisericile ortodoxe se oficiază slujbe pentru pomenirea răposaţilor. Creştinii ortodocşi prăznuiesc Înălţarea Mântuitorului Iisus Hristos. Credincioşii împart sarmale şi fructe de sezon şi se feresc să circule noaptea pentru că atunci se spune că ar bântui sufletele adormiţilor. Conform specialiştilor în Etnografie, în multe localităţi din Bărăgan şi Dobrogea se continuă o  tradiţie moştenită de la daci.

De moşi se împart vase de lut  de cozile cărora se leagă ciorchini de cireşe şi flori de tei sau trandafiri albi, în memoria tinerilor răposaţi din familie. Dacii spuneau ca aceste ofrande sunt punţi de legătură între viaţa pământeană şi cea veşnică. În această zi, gospodinele împart colivă, colaci, sarmale, orez cu lapte şi vin. Sfinţii Părinţi au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiţi, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt şi cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepţii adormiţi. Pe de altă parte, sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua Învierii Mântuitorului Hristos. 

Călușul se joacă de Rusalii
Călușul se joacă de Rusalii

Tradiţia creştină spune că ofrandele pentru sufletul celor adormiţi au putere de mijlocire pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor săvârşite de către ei, cu gândul sau cu fapta, în timpul vieţii.

În amintirea celor adormiţi, urmaşii merg la cimitir pentru a le curăţa mormintele şi a le aşeza flori şi lumânări aprinse la căpătâi.

„În afară de faptul că în calendarul nostru creştin fiecare sâmbătă este considerată zi de pomenire a morţilor cele mai cunoscute sâmbete sunt: Moşii de vară – în sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt şi Moşii de iarnă – în sâmbăta dinaintea Înfricoşatei Judecăţi”.

Moşilor de vară sau Moşilor cireşelor

În tradiţia populară se spune că în zilele anterioare Moşilor de vară sau Moşilor cireşelor, morţii se trezesc din somnul de moarte şi se îndreaptă către o legendară „Vale cu Dor”, loc în care găsesc toate pomenile făcute pentru ei.

Cu ocazia Moşilor de vară se dau de pomană căni, oale, străchini de lut sau vase de lemn ornate cu flori ori cireşe şi umplute cu apă, lapte ori vin, dar şi mâncare gătită (caldă) , împreună cu pâine, colaci şi lumânări aprinse.

Vasele cu apa, vin si lapte sunt ofrande simbolice, prin care oamenii se asigură că cei morţi vor avea ce bea pe lumea cealaltă.

Totodată, obiceiul de a împărţi vase din lut are drept scop reamintirea faptului că toţi oamenii sunt făcuţi din pământ, în pământ găsindu-şi sălaş după moarte.  

Ce nu trebuie să faci la Moşii de vară:

 1. Nu se mătură, ca să nu se dea praf în ochii morţilor ce stau în spatele uşii până duminică, atunci când se înalţă către cer, dupa săvârşirea liturghiei, de Rusalii. 2. Nu se toarce ca nu cumva să se întoarcă înapoi colacii de la morţi. 3. Nu trebuie să dormi afară, să te duci la fântână ori la răscruci de drumuri, întrucât văzduhul este plin de spiritele morţilor eliberate în Joia Mare. 4. Nu se aruncă gunoiul afară, întrucât acesta poate ajunge la morţi, în locul mâncării şi băuturii pe care le aşteaptă. 5. Femeilor care muncesc în sâmbăta de Rusalii riscă să le amorţească mâinile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

„U“ Craiova – Botoșani / Reghecampf: „Sperăm să reușim...

Universitatea Craiova întâlnește duminică, de la ora 19.15, pe...

ȘTIRI GdS