10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSe caută constructor pentru modernizarea unei căi de rulare a tramvaiului

Se caută constructor pentru modernizarea unei căi de rulare a tramvaiului

Se caută constructor pentru modernizarea unei căi de rulare a tramvaiului. Primăria Craiova a demarat, ieri, procedura de achiziţie a lucrărilor de modernizare a căii de rulare a tramvaiului de pe strada Henry Ford. Acesta este primul mare proiect de infrastructură scos la licitaţie de municipalitate, după ce a obţinut, în octombrie 2019, fondurile europene necesare investiţiei.

De fapt, atunci au fost semnate două contracte de finanţare, în valoare totală de 110 milioane de lei, care vizau modernizarea căii de rulare a tramvaielor din zona Henry Ford şi Peco Severinului – Cernele. Asta după ce, în august 2019, Consiliul Local Craiova îşi dădea girul pentru trei mari proiecte europene privind modernizarea infrastructurii aferente transportului public de călători din municipiu, cu o valoare totală cumulată de peste 41 de milioane de euro. Era vorba aici de modernizarea depoului de tramvaie, a reţelei de contact şi a căii de rulare din incinta depoului, de extinderea sistemului de management al traficului şi de reabilitarea a 1.400 m de cale dublă de rulare a tramvaiului de pe strada Henry Ford.

Primele rezultate ale acţiunii de atunci se văd însă abia acum, când a fost lansată licitaţia pentru modernizarea căii de rulare a tramvaiului de pe strada Henry Ford, la pachet cu extinderea sistemului de management al traficului. Valoarea totală estimată a contractului este de 23.843.103,74 lei fără TVA. Adică 28,3 milioane de lei cu TVA, echivalentul a 5,8 milioane de euro. Contractul va fi atribuit constructorului care va veni cu cel mai mic preţ, iar ofertele sunt aşteptate până la data de 19 iulie.

Se caută constructor pentru modernizarea unei căi de rulare a tramvaiului. Ce presupune contractul de 5,8 milioane de euro

Proiectul constă, de fapt, în două intervenţii majore. Prima se referă la modernizarea căii duble de rulare a tramvaiului de pe strada Henry Ford, adică reabilitarea căii de rulare, reabilitarea liniei aeriene de contact, modernizarea staţiilor pentru călători şi realizarea drenajului pluvial. Reabilitarea vizează 1,4 km de cale dublă de rulare.

Cea de-a doua intervenţie are ca scop extinderea sistemului de management al traficului, prin semaforizarea unor intersecţii importante, potrivit anunțului de participare. Este vorba de intersecţia bulevardului Decebal cu strada Drumul Apelor (cele două ramuri care înconjoară o staţie de combustibili), intersecţia cu cele două accese auto de la Poarta nr. 2 Ford, intersecția semaforizată cu strada Căpşunilor (drum care aparţine de comuna Malu Mare) şi un acces auto către parcarea exterioară limitrofă Porţii 1 Ford şi intersecția cu accesul auto de la Poarta nr. 1 Ford situată în proximitate.

Proiectarea este corelată cu execuția

Prin semaforizarea tuturor acestor intersecții de pe strada Henry Ford se are în vedere conectarea ulterioară la rețeaua de comunicare date a sistemului actual implementat de management al traficului, se arată în proiect. „Modernizarea căii duble de rulare a tramvaiului de pe strada Henry Ford, împreună cu reţeaua electrică de alimentare a tramvaiului şi extinderea sistemului de management al traficului au fost abordate integrat atât din punct de vedere al proiectării, cât şi al execuţiei lucrărilor, datorită necesităţii corelării practice a intervenţiilor în teren“, se mai explică în anunțul de participare la licitație.

modernizarea unei noi căi de rulare a tramvaiului
Modernizarea căii de rulare a tramvaiului de pe strada Henry Ford este primul mare proiect de infrastructură scos la licitaţie de Primăria Craiova, după ce a obţinut, în octombrie 2019, fondurile europene necesare investiţiei

În valoarea estimată a contractului nu a fost inclusă suma aferentă cheltuielilor diverse şi neprevăzute precizată în devizul general, respectiv 2.325.315,25 lei (exclusiv TVA). Ea va putea fi însă accesată după caz, în funcţie de necesităţi.

Ce mai prevede proiectul

Proiectul complet este denumit MOTRIC – T1 și are o valoare totală de 58.971.744,61 lei (inclusiv TVA). Aici, contribuția proprie a municipiului Craiova este de 1.172.368,62 lei. Proiectul mai prevede şi reabilitarea a trei staţii de redresare şi a echipamentelor aferente pentru alimentarea electrică a tramvaielor, plus integrarea în sistemul de management a traficului a două intersecții de pe Calea Bucureşti și a trei intersecții de pe bulevardul Decebal.

Prioritizarea tramvaielor în intersecţii ar urma să se facă fără a se produce congestii în trafic, după cum se menţionează în proiect. Pentru asta, tramvaiele noi care vor fi achiziţionate vor fi dotate, ulterior, cu echipamente de monitorizare şi dirijare în trafic, care să permită atingerea obiectivului de prioritizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS