11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaxa de salubrizare ridică multe întrebări craiovenilor

Taxa de salubrizare ridică multe întrebări craiovenilor

Dacă ar fi să judecăm după anunţul dat de SC Salubritate Craiova SRL, mai sunt trei săptămâni şi noul operator de salubritate, Iridex Group Salubrizare îşi începe activitatea de colectare a deşeurilor în Bănie. Cu toate acestea, populaţia nu a fost informată despre modul în care se va face colectarea deşeurilor, despre modul în care persoanele fizice vor plăti taxa pentru gunoi la Direcţia de Impozite şi Taxe.

Mai mult, sunt craioveni care locuiesc la casă şi nu au primit nici măcar tomberoanele pentru colectarea deşeurilor menajere şi reciclabile. Locatarii de la bloc se găsesc şi ei în aceiaşi situaţie, nu ştiu cui şi cum vor plăti taxa pentru gunoi. Factorii implicaţi, primăria Craiova, Iridex Group Salubrizare, ADI Eco Dolj nu au dat prea multe informaţii craiovenilor. S-a adoptat printr-o hotărâre de Consiliu Local un ”Regulamentul privind instituirea şi administrarea taxei speciale de salubrizare în municipiul Craiova”, dar craiovenii au încă multe nelămuriri. Autorităţile trebuie să răspundă într-un interval scurt unor întrebări pe care şi le pun locuitorii urbei.

Iridex împarte containere

„Eu am primit cele trei tomberoane de la Iridex şi un pliant în care îmi spune cum să colectez deşeurile. Am aflat ulterior de la vecini şi de prin presă că trebuie să am şi un formular, o declaraţie pe care să o duc la primărie ca să fiu impus la Taxe şi Impozite. Nu înţeleg de ce cei de la Iridex au dat aceste formulare doar unor cetăţeni şi unora nu. Fiind vorba de o declaraţie de impunere am căutat formularul pe site-ul primăriei. Am mers şi la DIT şi acolo mi-au spus să-l iau de la Iridex. Mi-au spus că ei nu dau acest formular. Eu vreau să depun la primărie această declaraţie şi nimeni nu mă lămureşte. Ce pot să fac eu ca şi cetăţean?”, întreabă Marin Tudor, un craiovean din cartierul Bariera Vâlcii.

Pubelele, unde sunt pubelele?


O altă problemă o ridică locuitorii care nu au intrat în posesia containerelor distribuite de către Iridex populaţiei.

Craiovenii sunt anunţaţi să-şi ridice pubelele
Craiovenii sunt anunţaţi să-şi ridice pubelele

„Eu nu am primit acele pubele de la Iridex. Am găsit în cutia poştală un pliant. Acolo era trecut un număr de telefon unde mi se spunea să sun la această firmă. Am sunat şi cu greu mi-a răspuns cineva. Mi-au spus că m-au înregistrat şi trebuie să aştept că mă anunţă ei. Nu am de ales, aştept. Sper să ajungă noile pubele până la momentul la care ei anunţă că vor începe să adune gunoiul din Craiova”, spune o craioveancă de pe strada Caracal.

Taxa de salubrizare -Multe nelămuriri, nici un răspuns

Întrebările craiovenilor nu se opresc aici. Cetăţenii întreabă unde găsesc Declaraţia de impunere, ce fac în cazul în care deţin mai multe locuinţe, dar nu sunt toate locuite, cum va fi impusă la Taxe şi impozite o persoană, în speţă un bătrân care are domiciliul în mediul rural, dar locuieşte în fapt în Craiova şi aici generează gunoi? Ce se întâmplă în cazul asociaţiilor de proprietari?


„Unde se găseşte formularul? Nu este pe site-ul primăriei. Este un formular de impunere, trebuie să-l dea primăria. Dacă îl distribuie Iridexul, eu de ce nu l-am primit? Eu sunt un cetăţean corect şi vreau să declar la DIT, dar cum fac?”, întreabă un alt craiovean.

„Ce se întâmplă cu casele care nu sunt locuite. Eu am apartament, dar mai am şi casa părinţilor, acolo nu mai locuieşte nimeni. Eu ce depun pentru acea locuinţă fiindcă nimeni nu generează acolo gunoi? M-am uitat în acel Regulament despre care tot se face vorbire şi nu m-am lămurit. Aici se spune că taxa este pentru fiecare imobil pe care îl deţin. Ce scriu în declaraţie, dacă nu locuieşte nimeni?”, este întrebarea altui craiovean.

Craiovenii care locuiesc la bloc sunt la fel de nelămuriţi

„Nouă de la asociaţia de proprietari ne-au spus să nu depunem nimic că face asociaţia contract pentru o anumită cantitate de deşeuri, iar dacă depăşim cantitatea respectivă plătim această diferenţă la asociaţia de proprietari. Nu ştiu şi nu ne lămureşte nimeni. Sigur mai plătim la asociaţie sau plătim la primărie?”, întreabă Mirela Ion, o locatară din cartierul Brazda lui Novac.


„Iridexul are tot judeţul, eu am casa părintească la ţară, am luat-o pe mama la mine la bloc, ea locuieşte acum în Craiova, aici generează gunoi. Unde o trec acolo, în mediul rural sau aici unde locuieşte, în Craiova? Ce fac plătesc în ambele părţi?”, întreabă craioveanca Ana Mihaiu.

Iridexul răspunde , dar nu lămureşte

Operatorul de salubrizare spune că la acest moment se găseşte în plină activitate de distribuire a pubelelor pentru colectarea deşeurilor. Totodată societatea estima că în cursul zilei de ieri va primi şi ordinul de începere a activităţii în oraşul Craiova.

Pubele/arhivă GdS
Pubele/arhivă GdS


„Distribuirea de recipiente de colectare separată este încă în desfășurare. S-au distribuit deja 16.500 de seturi de recipiente, rămânând câteva străzi care vor fi programate și revenirile conform solicitărilor primite prin dispecerat.
Persoanele care nu au fost găsite acasă pentru preluarea pubelelor au primit un flyer în cutia poștală prin care sunt rugate să sune la numărul de dispecerat 0251.979 în intervalul orar 8:00 – 17:00, pentru a reprograma o vizită din partea echipei Iridex Group Salubrizare. O parte din aceștia au fost deja reprogramați și au primit recipientele de colectare, iar pentru cei care nu au primit încă, se fac periodic reveniri și redistribuiri.
Procesul de distribuire a recipientelor este aproape de final, pentru persoanele fizice care nu au putut primi aceste recipiente făcându-se reveniri până la rezolvarea solicitărilor,se arată într-un răspuns venit din partea Iridex.

Totodată:

Iridex îşi începe în curând activitatea în Craiova
Iridex îşi începe în curând activitatea în Craiova


Toți agenții economici identificați au fost și vor fi contactați de către un reprezentant Iridex sau se pot prezenta direct pentru încheierea contractului la unul din punctele de lucru:
Punct de lucru Malu Mare: Strada Prelungirea Bechet, km 7
Punct de lucru Craiova : Bulevardul Nicolae Titulescu nr. 30B (fosta stradă Nicolae Titulescu nr. 38)
În decursul zilei de astăzi estimăm că vom primi ordinul de începere și vom anunța în mod oficial data de începere a colectării. În ceea ce privește frecvența de colectare aceasta va fi:
-La case – recipientul pentru deșeuri reziduale va fi colectat o dată pe săptămână, recipientul albastru pentru hârtie/carton va fi colectat o dată la 4 săptămâni și recipientul galben pentru plastic/metal va fi colectat o dată la 2 săptămâni;
-La blocuri – colectarea se va face o dată la 3 zile și va fi corelată cu gradul de umplere, iar în cazul în care va fi necesar, se va colecta și zilnic”, se mai arată în răspuns.

Ordinul de începere a activităţii…mai încolo

Operatorul este contrazis de ADI ECO Dolj.

„Vor primi ordinul de începere de la noi în momentul în care au îndeplinite integral obligaţiile din perioada de mobilizare. Nu ştiu dacă voi da ordinul chiar azi (ieri, 8 iunie a.c). Operatorul mai are de îndeplinit câteva sarcini, noi îi verificăm pe îndeplinirea acestora. Mai durează”, spune directorul ADI Eco Dolj, Adela Plăcintescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS