12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMandate doar pe patru luni pentru șefii CEO

Mandate doar pe patru luni pentru șefii CEO

Săptămâna aceasta vor fi numiți șefi noi în conducerea Complexului Energetic Oltenia.

Vor fi revocați toți membrii Consiliului de Supraveghere al căror mandat este expirat sau va expira până în data de 20 iunie, respectiv luna aceasta. Acțonarii Complexului Energetic Oltenia vor trece vineri la alegerea noilor membri ai CS. Aceștia vor avea mandate pe o durată limitată de timp. Este vorba de 4 luni de zile sau până la desemnarea membrilor, prin recrutarea în baza OUG 109, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, dacă selecția se finalizează înainte de termenul menționat.

Tot în urma unei hotărâri a Adunării Generale a Acționarilor din Complexul Energetic Oltenia va fi stabilită indemnizația lunară brută, precum și forma contractului de mandat pentru noii șefi din Consiliul de Supraveghere. Este de amintit că de anul trecut la nivelul Complexului Energetic Oltenia acționarii au declanșat procedura de recrutare a noilor membri ai Consiliului de Supraveghere. 

Firma întârzie recrutarea 

În acest sens s-a apelat la serviciile unei companii de recrutare. Nu s-a mai reușit însă până acum recrutarea membrilor, în baza OUG 109, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Ulterior, Consiliul de Supraveghere va trece la organizarea unei selecții pentru componența Directoratului din Complexul Energetic Oltenia.

După cum se cunoaște, recrutarea de șefi în conducerea unor companii de stat este mai mult o formalitate. Pe funcțiile respective sunt numite tot persoane apropiate partidelor care se află la guvernare sau apropiați ai unor grupuri de interese. Cu toate acestea, teoretic, recrutarea de director se realizează în baza OUG 109, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. 

Acționarii CEO aprobă Bugetul 

Totodată, acționarii Complexului Energetic Oltenia vor aproba formal vineri Bugetul de Venituri și Cheltuieli al companiei. Este de precizat că Bugetul a fost adoptat de către Guvern prin Hotărâre, chiar luna trecută. Acționarii companiei vor trebui să aprobe la rândul lor bugetul care a fost întocmit de către Directoratul Complexului Oltenia.

Acest lucru este mai mult o formalitate, având în vedere că ne apropiem de finalul primului semestru și deja este luată în calcul o rectificare de buget pentru cel de-al doilea semestru. După cum se cunoaște deja Bugetul de Venituri și Cheltueili propune și pentru 2021 pierderi.Cuantumul acestora depășește suma de 700 de milioane de lei.

Vestea pozitivă este că pierderile din acest an sunt sub cele de anul trecut care au depășit un milliard de lei. Șefii Complexului Energetic Oltenia au legat de fiecare dată pierderile de costurile enorme cu certificatele de CO2. În ultimii doi ani suma plătită pentru taxa de poluare a trecut de o jumătate de milliard de euro, iar de când se achită certificatele de CO2 suma totată a trecut de un miliard de euro. 

Veste bună pentru salariați

O veste bună vine pentru salariații Complexului Energetic Oltenia. Comisia de Muncă din Camera Deputaților a avizat marți proiectul de lege privind scăderea vârstei de pensionare la companie. Proiectul va fi trimis la vot în plenul camera Deputaților, Dacă va trece de votul din plen, legea va fi trimisă spre promulgare.

Mai există și ipoteza unor contestații la Curtea Constituțională. Dacă legea va intra în vigoare vârsta de pensionare la Complexul Energetic Oltenia ar scădea cu 3 ani pentru lucrărtorii care lucrează în producție, în condiții foarte grele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS