14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConstructorii trag de timp la licitaţia pentru modernizarea tronsonului „uitat“ al DN 6

Constructorii trag de timp la licitaţia pentru modernizarea tronsonului „uitat“ al DN 6

Firmele de construcţii care s-au înscris la licitaţia pentru modernizarea tronsonului din judeţul Olt al Drumului Naţional (DN) 6 Alexandria – Craiova cer mai mult timp pentru depunerea ofertelor.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) le-a făcut pe plac şi a decalat cu o lună termenul limită de primire a ofertelor. Totul pentru a se finaliza şi acest ultim tronson al DN 6, uitat de vreme. De zece ani se chinuie CNAIR să găsească un constructor care să modernizeze sectorul de drum de 53 de kilometri care pleacă de la limita cu judeţul Teleorman şi ajunge până la limita cu Doljul. Aici a lucrat între 2011 şi 2012 firma Romstrade deţinută de Nelu Iordache. Porţiunea respectivă a DN 6 trebuia modernizată până în mai 2013, însă asocierea Romstrade – Ezentis Infraestructuras – Euroconstruct Trading 98 a abandonat lucrările în iunie 2012, după ce executase doar 13% din lucrare. 

Compania a încercat de două ori să găsească un constructor pentru tronsonul „uitat“, dar de fiecare dată procedura a eşuat. În luna aprilie, CNAIR a scos din nou la licitaţie lucrările de modernizare a drumului, iar ofertele erau aşteptate până la data de 24 mai. Numărul mare de solicitări de clarificare a dat peste cap planurile Companiei.

Instituţia s-a văzut astfel nevoită să prelungească termenul până la 24 iunie, decât să rămână fără constructori. „Procedura de achiziție publică privind obiectivul de investiţii «Reabilitare DN 6, Alexandria – Craiova, Lot 2: km 132+435 – km 185+230 – Relicitare» a fost suspendată temporar ca urmare a solicitărilor operatorilor economici interesaţi de decalare a termenului de depunere a ofertelor. În acelaşi timp, suspendarea a avut drept cauză publicarea răspunsurilor la ultimele solicitări de clarificare a documentaţiei tehnice de atribuire“, a fost răspunsul CNAIR, la solicitarea GdS

Licitaţia pentru modernizarea tronsonului „uitat“ al DN 6. CNAIR pune pe masă 80 de milioane de euro pentru acest sector de drum

Valoarea totală estimată a contractului este cuprinsă între 289.989.055,50 lei şi 329.220.452,20 lei, fără TVA, adică aproape 80 de milioane de euro cu TVA. Banii provin din fonduri europene. CNAIR a ales această variantă pentru că a optat pentru „o achiziţie ulterioară de noi lucrări similare de la ofertantul a cărui ofertă va fi declarată câştigătoare în cadrul prezentei proceduri de achiziţie“, în cuantum de 39.231.396,70 lei fără TVA (15% din valoarea estimată a contractului).

„Valoarea estimată totală a contractului (inclusiv lucrări similare) este de 329.220.452,20 lei fără TVA. Valoarea minimă a intervalului reprezintă valoarea estimată a prezentei proceduri, în funcţie de care se va elabora şi evalua oferta, iar valoarea maximă a intervalului reprezintă valoarea estimată ce conţine atât valoarea estimată a prezentei proceduri, cât şi valoarea posibilelor lucrări noi similare“, se arată în anunţul de participare la licitaţie. 

Criteriul de atribuire a contractului este „cel mai bun raport calitate – preţ“, unde componenta financiară contează în procent de 88%. Pentru restul de 12% se va ţine cot de perioada de garanţie a lucrărilor oferită de constructor. Aici, CNAIR va acorda punctaj doar pentru ofertarea unei perioade de garanţie suplimentară faţă de perioada minim acceptată de cinci ani. Punctaj maxim va primi doar ofertantul care va oferi o garanţie a lucrărilor de minim 10 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS