8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljO săptămână pentru finalizarea lucrărilor la depozitul de deșeuri de la Târgu Jiu

O săptămână pentru finalizarea lucrărilor la depozitul de deșeuri de la Târgu Jiu

Firma Polaris Mediu continuă lucrările la depozitul de deșeuri de la Târgu Jiu. Angajații societății mai au la dispoziție circa o săptămână până la termenul asumat în fața autorităților locale.

Pentru eliminarea sau reducerea poluării olfactive în municipiu este necesar ca firma să construiască o instalație de captare a gazelor emanate de gunoi. Instalația este prevăzută și cu o stație de ardere a gazelor, înainte ca acestea să ajungă în atmosferă și în cartierele din apropiere și chiar din municipiul Târgu Jiu.

Depozitul de gunoi de la Târgu Jiu a rămas în urmă cu mai multe luni fără autorizația integrată de mediu, pentru că nu îndeplinea mai multe condiții de protecție a mediului. Decizia a fost contestată de Polaris Mediu în instanță, însă fără efect. De peste două luni de zile se lucrează la echipamentele care ar trebui să reducă poluarea în zona depozitului și în vecinătăți.

Probe la instalație

Este de amintit că a fost înființată și o asociație de către localnicii din cartierul Slobozia. Oamenii au cerut chiar ca depozitul să fie mutat în altă zonă. Acum așteaptă să vadă dacă instalația care va intra și în probe va fi eficentă și se va reduce poluarea olfactivă.

Localnicii din cartierul Slobozia au declarat că în ultimii au viața lor a devenit un coșmar din cauza mirosului greu venit dinspre depozitul de deșeuri. Aproape zece proteste au fost organizate atât la groapa de gunoi, cât și în centrul orașului sau în fața Primăriei Târgu Jiu:  

„Am mers cel puțin o dată pe săptămână la depozitul de deșeuri și au fost executate acele instalații. Din câte știu eu se va intra într-o perioadă de probe la arzător, după ce vor fi gata toate celelalte instalații. Vedem și care vor fi efectele după ce va fi pusă în funcțiune această instalație de captare și de ardere. Ei spun că se vor încadra în termenul de finalizare asumat. O să facă verificările Agenția pentru Protecția Mediului Gorj”, a declarat prefectul de Gorj, Corneliu Răducan-Morega.

O nouă licitație pentru serviciul de salubritate al ADIA

Totodată, autoritățile județene pregătesc o nouă licitație pentru serviciul de salubritate din 45 de localități. Prima licitație a fost anulată din motive obiective, dat fiind faptul că a fost închis depozitul de deșeuri de la Târgu Jiu. Acum se lucrează la documentația pentru o nouă licitație.

Este nevoie de un operator de salubritate pentru zeci de localități ale județului Gorj, având în vedere că în anumite situații anumite servicii publice de salubrizare și-au încetat activitatea. Acum se depinde la nivelul localităților de operatorul care în prezent derulează activități în 45 de comune și orașe.

Este vorba de compania Supercom. Mai mult de jumătate din localitățile din județ depinde de serviciile de colectare a gunoiului de către operatorul selectat de ADIS Gorj. Este vorba de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară în Domeniul Serviciilor Publice de Salubrizare Gorj.

Rămâne de văzut și ce se va întâmpla cu depozitul de gunoi de la Târgu Jiu, închis și în momentul de față, și de care depind majoritatea comunelor și orașelor din Gorj. Gunoiul este transportat temporar la depozitul autorizat din Drobeta Turnu-Severin. Servciile de salubritate în multe din localitățile din județ sunt asigurate de compania Supercom.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS