6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCopiii din Moțăței participă la activități cultural-educative

Copiii din Moțăței participă la activități cultural-educative

Acum două zile, Parohia Moţăţei I şi Şcoala Gimnazială Moţăţei, județul Dolj, în parteneriat cu Muzeul Olteniei, au organizat o activitate cultural-educativă, care s-a adresat copiilor din Parohie. Mai mulţi reprezentanţi ai Muzeului Olteniei au ținut în parcul de la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” şi la Căminul Cultural din localitate o serie de ateliere de pictură şi le-au proiectat copiilor mai multe filme istorice şi educative.

,,Copiii au relaţionat între ei, s-au simţit bine, s-au jucat și au pictat”

Alături de reprezentanții Muzeului Olteniei, aproape toți copiii din localitate au pictat căni de lut și plăsuțe. Apoi, au fost împărțiți pe grupe, în funcție de vârstă, ca să le fie prezentate trei filme cu tematică diferită. Activitatea a fost un adevărat succes, spun reprezentanții, pentru că micuții au socializat unii cu alții și s-au distrat.

„Mulţumim tuturor reprezentanţilor Muzeului Olteniei pentru că ne-au susţinut şi pentru că au fost alături de copiii noştri. La această activitate au participat aproape toţi copiii localitățile noastre, unde au avut parte de picturi pe plăsuţe şi pe căni de lut. Totodată, copiii au fost împărţiţi pe grupe, pe categorii de vârstă, şi li s-a prezentat un film despre păstrarea tradiţiilor noastre autentice, atelierele de meşteşugărie, a fost prezentat şi un film istoric, un filmuleţ «Bunii şi străbunii noştri», foarte interesante pentru vârsta copiilor.

A fost un mare succes această activitate, unde copiii au relaţionat între ei, s-au simţit bine, s-au jucat, au pictat, iar rezultatul a fost foarte frumos”, a subliniat Pr. Cătălin Glăvan, paroh al Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”, Parohia Moţăţei I.

Copiii din Moțăței se vor întâlni cu artiști locali și străini

Seria de activităţi cultural-educative din comuna Moțăței va continua pe 10 iunie, de Înălţare. Atunci, organizatorii vor să reînvie tradițiile și să facă cunoscute prin copii tradițiile moștenite de la străbuni. Una dintre aceste tradiții este reprezentată de hora de pomană, un obicei mai vechi al comunei, care nu a mai fost păstrat de localnici. La activitate vor participa artiști din țară și de peste hotare.

„Vom organiza din nou o activitate cultural-educativă, un program artistic în cinstea eroilor martiri, după care dorim să reînviem o tradiţie a localităţii noastre, hora de pomană, care timp de 15 ani la noi în sat nu a mai fost păstrată. Această tradiţie ar fi fost în a doua zi de Paşti, dar având în vedere situaţia în care ne aflăm, de pandemie, nu a putut avea loc în acea zi. Atunci am hotărât că anul acesta o vom săvârşi în ziua de Înălţare, urmând ca pe viitor să aibă loc aşa cum a fost ea lăsată de străbunii noştri.

Avem o serie de invitaţi speciali la acest eveniment, artişti din ţară şi de peste hotare. La activitatea pe care o vom avea în ziua de Înălţare, bineînţeles vor fi în mijlocul nostru reprezentanţi ai Muzeului Olteniei, Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj şi alţi invitaţi. Sperăm ca prin aceste activităţi să reînviem tradiţiile şi totodată să aducem la cunoştinţa copiilor noştri ce am moştenit de la străbunii noştri”, a mai spus Pr. Cătălin Glăvan, paroh al Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”, Parohia Moţăţei I.

Marina Andrei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS