13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAutobuze electrice articulate, de luna viitoare pe traseele RAT Craiova

Autobuze electrice articulate, de luna viitoare pe traseele RAT Craiova

Primele autobuze electrice articulate vor circula pe traseele RAT Craiova de luna viitoare. Este vorba de 13 dintre cele 16 autobuze electrice de 18 metri pe care le furnizează firma poloneză Solaris Bus &Coach, în baza contractului de 76 de milioane de lei (fonduri europene) atribuit în aprilie 2020. Tot aici intră şi 16 staţii de încărcare lentă şi 4 staţii de încărcare rapidă, însă până acum au fost livrate doar primele.

Cele 13 autobuze electrice şi cele 16 staţii de încărcare lentă vor fi concesionate către RAT SRL prin hotărâre de Consiliu Local, în şedinţa ordinară programată în data de 27 mai. 

„Întrucât RAT SRL realizează serviciul de transport public local de persoane cu autobuze şi tramvaie, iar bunurile menţionate anterior fac parte din logistica necesară asigurării funcţionării transportului public, este oportună concesionarea către RAT SRL a acestor bunuri. Ele au fost recepţionate de către comisia de recepţie, care a întocmit procesele verbale de recepţie şi punere în funcţiune şi a acordat calificativul corespunzător“, se arată în raportul ataşat proiectului de hotărâre

Primul autobuz electric a ajuns la Craiova în ianuarie

Primul autobuz electric articulat a fost livrat de Solaris la începutul anului. El a intrat în custodia RAT Craiova în data de 27 ianuarie, însă nu a apucat să intre pe vreun traseu. Între timp au mai sosit şi alte autobuze din totalul de 16, dar ele au rămas tot în curtea Regiei de Transport. Asta deşi se spunea, la un moment dat, că vor circula din luna martie. „Beneficiem ca și achiziție proprie de primul autobuz 100% electric. Luna viitoare mai așteptăm încă patru autobuze, luna următoare încă patru, iar până în luna iulie vor veni toate 16, câte au fost achiziționate pe acest contract”, anunţa primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, în luna februarie.

„La sfârşitul acestei luni, cele cinci autobuze care sunt livrate până la jumătatea lunii vor fi concesionate către RAT Craiova, prin hotărâre de Consiliu Local, astfel încât să poată intra pe traseele stabilite, din martie“, mai spunea atunci edilul Craiovei. Până la urmă, în curtea RAT s-au adunat 13 din cele 16 autobuze electrice articulate achiziţionate de la Solaris Bus &Coach. Ele au fost recepţionate, înmatriculate şi vor putea fi folosite de luna viitoare pentru transportul public în comun din Craiova.

Pe ce trasee vor circula autobuzele electrice articulate

Până la sfârşitul lunii viitoare, în Bănie ar trebui să sosească şi restul de trei autobuze, iar Solaris mai trebuie să furnizeze şi cele patru staţii de încărcare rapidă. Autobuzele electrice au 18 metri lungime, o capacitate de 40 de locuri pe scaune și 94 în picioare, iar pentru persoanele cu dizabilități este prevăzut un loc special. Mijloacele de transport dispun și de supraveghere video cu opt camere digitale color, prize de încărcare pentru telefon și laptop la toate locurile de la geam, patru indicatoare de traseu și unitate audio pentru anunțuri vocale. 

Autobuzele electrice ale Craiovei au rămas în aer. Până să încheie un contract cu producătorul celor 30 de autobuze electrice cu lungimea de 12 metri, Primăria Craiova trebuie să se mulţumească cu cele 16 autobuze electrice articulate care sunt furnizate de Solaris.
13 dintre cele 16 autobuze electrice articulate pe care le furnizează firma poloneză Solaris vor intra pe traseele RAT Craiova de luna viitoare

Autobuzele electrice articulate de la Solaris vor fi folosite pe următoarele trasee: traseul 1: Gară – Olteț – Spitalul Județean de Urgență – Romanești și retur, cu o lungime de 11,4 km și un număr de 21 de stații de îmbarcare – debarcare călători; traseul 3b: stația 15 (plecare) – Amaradia – Olteț – Caracal – Bănie și retur, cu o lungime de 19,7 km și un număr de 32 de stații îmbarcare – debarcare călători; traseul 9: Craiovești – Calea Severinului – Calea București – Hanul Doctorului – Metro și retur.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS