21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNu toate locurile de joacă din Craiova pot fi reparate

Nu toate locurile de joacă din Craiova pot fi reparate

Primăria Craiova a câştigat procesul cu SRL-ul care a amenajat în urmă cu câţiva ani peste 20 de locuri de joacă din oraş. Instanţa a decis că firma este bună de paltă şi trebuie să dea primăriei despăgubiri în valoare de 13.866.328 lei drept prejudiciu. Echipamentele montate de respectiva societate s-au deteriorat înainte de finalizarea contractului, iar adminitraţia locală a rămas cu paguba. Acum, primăria este pusă în imposibilitatea să repare locurile de joacă dotate cu mobilier de King Industrial Enterprises SRL, fiindcă firma nu mai produce echipamente pentru locurile de joacă, iar reparaţiile necesare acestora bat pasul pe loc.

Primăria Craiova este în imposibilitatea de-a repara toate locurile de joacă din Craiova. 21 dintre el şi cele mai noi din oraş au o reală problemă. Acestea au fost echipate cu mobilier specific în perioada anilor 2014-2015 de un SRL, King Industrial Enterprises. Furnizarea şi montarea echipamentelor destinate locurilor de joacă din oraş a costat la acel moment primăria 8,2 milioane de euro. Până la sfârşitul anului 2014, municipiul cumpărase deja echipamente de 3 milioane de euro. Contractul a fost întrerupt brusc, iar între cele două părţi a izbucnit un război judiciar.

Tobogan

O comisie formată prin dispoziţia primarului Olguţa Vasilescu a verificat echipamentele instalate la locaţiile din Valea Roşie, Lăpuş, Parcul Puşkin şi Esplanada Craioviţa Nouă. Această comisie susţinea că toboganele prezintă spărturi, nefiind conforme. Mai mult decât atât, materialul din care erau realizate (polietilenă de înaltă densitate) ar avea o grosime de doar 3-4 milimetri, faţă de 19 milimetri, cât ar fi prevăzut caietul de sarcini.

Tot această comisie susţinea că aparatele pentru fitness au ruginit şi s-au rupt din cauză că nu erau din inox, ci din tablă roluită, sudată longitudinal şi vopsită.
Considerându-se înşelată, primăria a dat în judecată firma King Industrial şi a cerut înapoi toţi banii plătiţi până la acea dată, dar şi daune morale de 1 milion de lei.


Au fost mai multe voci, la acea vreme, care au acuzat că echipamentele livrate şi montate de King Industrial sunt extrem de scumpe. Unul dintre aceste locuri de joacă recepţionat de primărie s-ar fi ridicat la circa 220.000 de euro, spre exemplu. La începutul anului 2015, a început scandalul, pe fir au intrat chiar şi procurorii DNA care au descins la primărie şi au ridicat mai multe documente, dar şi două computere de la Serviciul de Achiziţii.

Loc de joacă

SRL-ul King, bun de plată

Iniţial, Tribunalul Dolj a respins cererea de reziliere a contractului-cadru, precum şi daunele morale şi materiale. Apoi, primăria a pierdut la Curtea de Apel Craiova din cauza unor schimbări legislative în domeniul achiziţiilor publice, care spuneau că decizia instanţei de fond nu mai poate fi atacată cu apel, ci cu recurs.

Acţiunea a fost reluată, iar de data aceasta judecătorii au admis recursul primăriei şi au trimis cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă. Firma King Industrial a obţinut însă strămutarea procesului la Curtea de Apel Timişoara.

Instanța a dat dreptate primăriei

În decembrie 2019 instanţa din Timişoara a decis:


„Respinge excepţia de nelegalitate vizând cerinţa caietului de sarcini privind grosimea de 19 mm a materialului de polietilenă de înaltă densitate din componenţa toboganelor. Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii. Respinge excepţia lipsei calităţii procesual active a reclamantului. Respinge excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune. Admite în parte cererea formulată de reclamantul Municipiul Craiova prin Primar împotriva pârâtei SC King Industrial Enterprises SRL.

Dispune obligarea pârâtei la plata către reclamant a sumei de 13.866.328,6971 lei reprezentând prejudiciul creat celui din urmă, efect al antrenării răspunderii civile contractuale a pârâtei, având ca temei contractele de achiziţie publică nr.187497/11.12.2013, nr. 43540/20.03.2014 şi nr.116765/13.08.2014. Respinge în rest cererea reclamantei. Dispune obligarea pârâtei la plata către reclamant a sumei de 18.599 lei reprezentând cheltuieli de judecată”.

Hotărârea este definitivă.

Loc de joacă

King nu mai produce mobilier pentru locurile de joacă, reparaţiile bat pasul pe loc

Revenind la problemele pe care încă le mai creează King Industrial Enterprises primăriei Craiova acestea sunt următoarele: Mobilierul de la unele dintre locurile de joacă au fost distruse, altul s-a stricat din cauza proastei calităţi şi trebuie înlocuit.

RAADPFL, regia care le are în administrare încearcă acum să schimbe acest mobilier distrus numai că producătorul nu mai fabrică astfel de echipamente. Prin urmare, regia bate pasul pe loc şi caută acum alt producător care să facă mobilier specific şi apropiat de cel produs de King Industrial Enterprises SRL.

Loc de joacă/foto arhiva GdS.

” Locurile de joacă din Craiova sunt în administrarea noastră. Am început lucrări ample de reparații și investiții la aceste locurile de joacă. Caruselele și leagănele deteriorate se înlocuiesc cu altele noi, se adaugă mobilier de joacă nou. Într-adevăr cu locurile de joacă amenajate de SC King Industrial Enterprise avem o problemă. Firma nu mai confecţionează acest mobilier. Noi avem nevoie de astfel de mobilier şi nu ştim de unde să-l luă. La acest moment suntem în căutarea altei firme. Am găsit una la Sebeş, SC Dupex, sperăm să confecţioneze mobilier similar cu cel montat de King. Doar aşa vom putea achiziţiona mobilierul şi elementele lipsă de la mai multe locuri de joacă şi să le înlocuim. Până când vom achiziţiona acest mobilier, reparaţiile la aceste locuri de joacă rămân în standby”,

a declarat directorul tehnic al RAADPFL Craiova, Marinel Cristian Grigorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS