21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova.Contractul pe fonduri europene pentru containere îngropate nu va fi gata la termen

Craiova.Contractul pe fonduri europene pentru containere îngropate nu va fi gata la termen

Craiova nu va avea funcţionale platformele cu containere îngropate mai devreme de finalul lunii iulie. Degeaba au preconizat autorităţile locale craiovene că noul operator de salubritate va intra mai devreme pe piaţă, în momentul când vor fi gata cel puţin 200 de platforme de gunoi. Consiliul Judeţean Dolj, beneficiarul Masterpalnului de deşeuri spune că aşteaptă termenul final al lucrărilor, adică data de 22 iulie 2021.

Nici la acest moment , nu există o garanţie din partea constructorului, European Waste Technology SRL că toate platformele vor fi finalizate la termen. Drept urmare, lucrările pe Masterplanul de Deşeuri au toate şansele să se prelungească până la şfârşitul anului.

Şi ca să pună capac acestor poticneli ale Masterplanului, constructorul a dat în judecată Consiliul Judeţean Dolj ca să-i ceară actualizarea preţului şi plata lucrărilor suplimentare.

Containere îngropate
Containere îngropate


Constructorul a dat în judecată CJ Dolj

„Noi lucrăm. Avem la acest moment 75 de locaţii predate, la care urmează să începem lucrările. Alte 70 de platforme urmează să fie relocate, plus încă 11. Termenul final al lucrărilor este pe data de 22 07. a.c. Cu siguranţă nu ne încadrăm, pentru că beneficiarii mai au de relocat, nu că nu ne încadrăm noi, nu se încadreză ei. Un inventar al lucrărilor efectuate până în prezent arată aşa: în etapa a zecea am făcut 61 de platformă, în etapa a noua s-au făcut 21 de platforme, în etapa a opta s-au făcut 35 de platforme, în etapa a şaptea s-au făcut 40 de platforme, în etapa a şasea s-au făcut 22 de platforme, în etapa a cincea s-au făcut 23 de platforme, în etapa a patra s-au făcut 11 platforme, în etapa a treia s-au făcut 20 de platforme, în etapa a doua s-au făcut 22 de platforme, iar în prima etapă s-au construit 22 de platforme.

La acestea le adăugăm pe cele 75 pe care le-am primit recent şi pe cele care urmează să fie relocate. În total, noi trebuie să construim 438 de platforme.
Trebuie să încheiem acest proiect, dacă nu ne încadrăm mai avem posibilitatea să mai prelungim încă un tremen, dar nu vreau să depăşesc sfârşitul anului”,

spune Marius Croitoru, reprezentantul firmei EWT.

Recent firma a dat în judecată Consiliul Judeţean Dolj. Pe rolul Tribunalului Dolj este înregistrat Dosarul 2260/63/2021 care are ca obiect de acţiune, obligaţia de a face.

Platforma de gunoi
Platforma de gunoi


„Consiliul Judeţean Dolj a fost dat în judecată pentru obligaţia de a face, adică pentru o actualizare a preţului şi pentru plata unor lucrări suplimentare. Constructorul a făcut aceste lucrări suplimentare, dar ele nu erau prevăzute în proiect, Nu ştim dacă erau sau nu necesare pentru buna execuţie a lucrărilor”, explică preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Contractul are termen de execuţie data de 22 iulie

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj spun că nici ei nu se mai grăbesc cu predarea- primirea platformelor pentru deşeuri. Şi din punct de vederea al acestora, finalul lunii iulie este dat ca termen final al lucrărilor. Reprezentantul EWT spune că beneficiarul Masterplanului, CJ Dolj îl condiţionează să semnez un act de recepţie parţială, fără să-i dea garanţia înapoi. Cu alte cuvinte EWT să predea parte din locaţii, iar CJ să nu-i restituie garanţia, spune Marius Croitoru. Să fie oare aceasta cauza pentru care Masterplanul de Deşeuri este lăsat să curgă până la termenul final?


„Se lucrează, avem 75 de autorizaţii scoase de la primărie, gata să intre în lucru. Mai sunt cele 70 deplatforme care urmează să fie relocate şi aici mai avem actele de perfectat. Contractul are teremenul de execuţie data de 22 iulie 2021. Atunci vom avea şi noi aproape 400 de platforme gata şi în momentul respectiv vom avea discuţiile finale cu Iridexul. Discuţia iniţailă a fost într-adevăr pentru 200 de platforme, dar dacă tot suntem în linie dreaptă cu lucrările este bine ca operatorul să intre în forţă cu mai multe platforme.
Cu siguranţă la acea dată vom avea undeva la 350 de platforme terminate. Nu ştim dacă se va încadra în termen, în caz contrar trebuie să prelungim contractul.

Relocarea durează mai mult din cauza documentelor. Greul a fost depăşit şi primăria s-a mişcat foarte bine în privinţa autorizaţiilor. La final vom vedea şi calitatea lucrărilor, tot ce trebuie de perfectat în privinţa calităţii trebuie perfectat, constructorul îşi asumă calitatea lucrărilor”

a declarat pentru GdS, Daniela Băluţă, directorul Direcției Afaceri Europene din cadrul CJ Dolj.

Platforma de gunoi
Platforma de gunoi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS