10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalComuna Bistreț, zonă-pilot într-un proiect internațional

Comuna Bistreț, zonă-pilot într-un proiect internațional

Comuna doljeană Bistreț este una din cele cinci zone-pilot incluse într-un proiect de anvergură internațională, Danube FloodPlain.

Zona-pilot a proiectului din Bistreț a fost vizitată, astăzi, de Administrația Națională Apele Române, Administrația Bazinală de Apă Jiu și de ceilalți parteneri implicați. Origanizatorii proiectului își doresc să reabiliteze zona luncii de-a lungul Dunării, ca astfel să fie redus riscul de inundații din zonă.

Obiectivul principal al proiectului este îmbunătățirea managementului apelor transfrontaliere și prevenirea riscului la inundații, maximizând pe biodiversitate.

„Proiectul Danube FloodPlain este un proiect început în anul 2018. Avem 17 parteneri la nivelul bazinului Dunării, vorbim de toate țările prin care Dunărea trece. Am încercat să atingem obiectivele proiectului orientate către managementul riscului de inundații, pe de-o parte, și pe de altă parte, către serviciile de ecosistem. Analiza a fost făcută pe tot fluxul Dunării și astăzi suntem la Bistreț, pentru că la nivelul proiectului au fost alese cinci zone-pilot.

Zona-pilot Bistreț a fost selectată tocmai prin prisma evenimentelor care s-au întâmplat în 2006 și încercăm să găsim soluțiile cele mai bune pentru consolidarea lucrărilor existente.


După o mică oprire la Primăria Bistret, am plecat spre a vedea zona și a face o vizită pe teren”, spune Sorin Rîndașu-Beuran, director Departamentul pentru Situații de Urgență, Administrația Națională a Apelor Române.

Parteneri de proiect, universități de top din țară și organizații de mediu

Acest proiect are ca parteneri universități de top din țară, cum ar fi Universitatea Tehnică din München, dar și organizații de mediu, WWF România și GVP-ul.

„Prin acest proiect se identifică acea soluție care intră în categoria de reconstrucție ecologică, o soluție bazată pe natură. Vedem cum funcționează natura, lunca Dunării, astfel încât riscul la inundații și efectele inundațiilor să fie mai mici.

Au fost făcute studii care sunt incluse în studiul de fezabilitate și în alte analize socio-economice, care ar trebui implementate în viitorul apropiat. România participă la acest proiect internațional, practic toate țările din bazinul Dunării (11 țări), iar Bistrețul este una din zonele pilot din cele patru. Bistrțul va fi zona de laborator.

Încercăm prin analizele respective, studiile, calculele, să putem să aplicăm și în alte zone de-a lungul Dunării. Investiția, studiul de fezabilitate, prefezabilitate este în curs de finalizare. În acest moment, suma pe o soluție hidrotehnică, care ar veni să reducă riscul la inundații, ar fi în jur de 40 de milioane de euro”, spune Camelia Ionescu, coordonator Departamentul de Ape, WWF România.

Proiectul Danube FloodPlain a început în iunie 2018 și se va  încheia în noiembrie, anul acesta.

Marina Andrei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS