21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTermo Urban aruncă în aer preţul gigacaloriei

Termo Urban aruncă în aer preţul gigacaloriei

Termo Urban aruncă în aer tariful gigacaloriei. După ce le-a vârât sub nas asociaţiilor de proprietari noile contractele de furnizare a energiei termice, noul operator, SC Termo Urban creşte peste noapte tariful la gigacalorie. Prin urmare, craiovenii care sunt legaţi de sistemul centralizat de încălzire al oraşului vor plăti furnizorului pentru facturile din aprilie 345,26 de lei/gigacalorie în loc de 282,74 de lei, cât plăteau până acum. Este o creştere substanţială, creşterea fiind de 62,52 de lei/gigacalorie.

Asociaţiile de proprietari din Craiova spun că au fost luate prin surprinde, fiindcă nu au fost anunţate de această creştere. Acestea au fost anunţate ieri de firmele de repartitoare că vor plăti un alt tarif pentru căldura şi apa caldă, mult mai mare decât cel plătit în luna martie.
„Noi nu am fost anunţaţi. Ne-au spus să semnăm contractele cu noul Termo, dar nu era nimic stipulat acolo în acest sens. Este o creştere foarte mare. Sunt 60 de lei în plus faţă de vechiul tarif. Eu am fost luată prin surprindere, când mi-au arătat cei de la firma de repartitoare noile costuri. Nu ştiu ce vor spune locatarii, cât îşi vor permite să mai plătească facturile? De ce nu ne-au spus înainte? Au tăcut şi au făcut. Este clar că acesta este noul preţ din moment ce le-au transmis firmelor de repartitoare să calculeze facturile cu aceste sume”, spune administratorul unei

Asociaţii de proprietari din cartierul Lăpuş.

Tariful la gigacalorie creşte cu aproape 20%

Cele spus de reprezentanţii asociaţiilor de propreiatri sunt confirmate de firmele de repartitoare. Acestea au primit ca în fiecare lună consumurile şi în plus o anexă cu tarifele care se aplică începând cu luna aprilie 2021.


” Noi am primit separat două preţuri. Acum se calculează factura pe luna aprilie. Până la data de 08.04.2021 calculăm pentru SC Termo Craiova. Calculaţia se va face la tariful de 282,74 de lei /gigacalorie. Începând cu 09.04 2021, calculul se face pentru SC Termo Urban Craiova SRL. În adresă se spune că acest calcul se face de la data de 09.04.2021 conform Deciziei ANRE nr.1995/28.10/2020 şi HCLM 114/31.03/2021, iar tariful este altul 345,26 de lei/gigacalorie. Am fost surprinşi de această schimbare de tarif fiindcă nu am fost anunţaţi, nici noi, nici asociaţiile de propreiatri”, spune reprezentantul unei firme de repartitoare din Craiova.

SC Termo Craiova SRL
SC Termo Craiova SRL

Creşterea este cu mult peste aşteptări, aproape cu 20% şi se va resimţi în facturile craiovenilor, cu precădere în viitorul sezon rece.
Este ciudat că prin HCL-ul despre care se face vorbire s-a votat un Studiu de oportunitate privind alegerea modalitații de atribuire a contractului de delegare pentru serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, în municipiul Craiova.

Nici măcar consilierii locali nu şi-au dat seama că votând acest studiu, vor vota o creştere vertiginoasă a tarifului gigacaloriei, ceea ce înseamnă costuri foarte mari pentru craioveni. La acel moment au fost voci care spuneau că este un studiu vechi repus pe tapet. Şi totuşi, până şi consilierii locali au fost duşi de nas şi au aruncat în aer preţul gigacaloriei.

Gigacalorie mai scumpă şi pentru societăţi

Un cost mult mai mare vor plăti şi agenţii economici. Aceştia vor plăti 389,83 de lei/gigacalorie faţă de 327,31 de lei, cât plăteau înainte de 08.04.202.
Reprezentanţii SC Termo Urban nu au dat un răspuns cu privire la creşterea peste noapte a tarifului la gigacalorie, începând cu data de 09.04.2021. De asemenea, nici de la primăria Craiova nu am putut obţine un punct de vedere. Drept urmare, craiovenii vor plăti pentru prima săptămână din luna aprilie un tarif, iar din următoarele săptămâni alt tarif, unul mult mai scump.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS