9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate"Centraliştii" taxaţi de firmele de repartitoare

„Centraliştii” taxaţi de firmele de repartitoare

Supărare într-o asociaţie de proprietari din Craiova din cauza taxei pe care urmează să o perceapă firma de repartitoare pentru calculaţia consumului de căldură pe părţile comune. Revoltaţi sunt doar unii dintre locatarii care au centrale de apartament şi care spun că până acum nu au plătit taxă pentru calculaţia făcută de firma de repartitoare. Aceştia afirmă că această calculaţie era plătită doar de locatarii care primeau căldură din sistemul centralizat de încălzire al oraşului.

Sunt în această situaţie cei mai mulţi dintre locatarii din Asociaţia de proprietari „Mareşal Antonescu”, Brazda lui Novac. Aici, cu ani în urmă, locatarii şi-au montat repartitoare de costuri pentru individualizarea consumului de căldură, atât în apartament cât şi pe părţile comune. Ei plăteau firmei de repartitoare o taxă pentru calculul efectuat lunar. De-a lungul timpului, însă, foarte mulţi proprietari au renunţat la sistemul de termoficar şi-au montat centrale de apartament şi au scăpat şi de firma de repartitoare. Recent, asociaţia a primit o notificare de la firma de repartioare prin care era anunţată că centraliştii trebuie să plătească şi ei taxa de calcul.

Locatar nemulțumit/foto:Claudiu Tudor


„Din 2007 de când am fost obligaţi să punem repartitoare, noi nu am plătit taxa de calculaţie. Acum ne-am trezit că trebuie să plătim taxă pentru că ne calculează căldura pe părţile comune. Eu nu înţeleg, de ce până acum, firma nu ne-a cerut această taxă. Acum de ce ne cere? Să-mi spună şi mie care este baza legală . Taxa este de 5 lei, dar nu se ştie la cât se ajunge. Aşa a fost şi cu cei care au repartitoare, la început a fost 3 lei, apoi 7 lei, apoi a ajuns la 18 lei.

Eu nu am contract cu firma de repartitoare ca să mă oblige să plătesc. Oamenii s-au debranşat şi au mai rămas câţiva locatari în câteva blocuri. Ce s-a gândit firma, să scoată bani de pe urma noastră? În blocul 73, unde locuiesc eu majoritatea au centrală. Coloana de pe palierul meu este anulată, nu avem calorifere pe casa scării, ar mai rămâne subsolul, celălalt palier într-adevăr are coloana comună. Eu nu văd rostul acestei taxe, de ce să plătesc?”, se întreabă Ilie Paul, locatar din Asociaţia de proprietari „Mareşal Antonescu”, Brazda lui Novac.

Ce face asociația de proprietari?

Locatarii nemulţumiţi spun că preşedintele nu prea îşi dă interesul să le apere doleanţele. Totuşi, ei îi vor cere să discute cu reprezentanţii firmei de repartitoare şi să rezolve situaţia ivită.

„L-am trimis pe preşedinte să vorbească cu cei de la firma de repartitoare. Să rezolve această problemă. Pe el nu prea îl interesează că locuieşte într-un bloc debranşat total. În blocul meu, de exemplu mai sunt câteva apartamente cu repartitoare şi din această cauză trebuie să plătim şi noi pentru acest calcul”, spune un alt proprietar.
Preşedintele asociaţiei de proprietari a refuzat să-şi exprime punctul de vedere.

Paul Ilie, locatar în Asociația de proprietari Mareșal Antonescu, Brazda lui Novac

Cetraliştii trebuie să plătească taxa pentru calculaţie

Reprezentanţii firmelor de repartitore din Craiova sunt de altă părere. Din punctul lor de vedere taxa pentru calculaţie reprezintă costul unui serviciu pe care acestea îl prestează pentru locatari.


„Este normal să plătească această taxă pentru calcul. Este o muncă prestată de o societate. Toate firmele de repartitoare percep această taxă, este o prestaţie de serviciu care trebuie plătită. Toţi furnizorii de servicii au propria taxă, propriul tarif stabilit printr-un contract civil. Asociaţia are cu mine, furnizor de servicii un contract. Aceasta este baza legală a stabilirii acestei taxe de calcul. Nimeni nu face servicii gratuite, orice serviciu prestat este plătit conform unui contract civil”, spune reprezentantul firmei Techem, Cătălin Popescu.

Orice serviciu se plăteşte

Indiferent de firma de repartitoare cu care asociaţia de proprietari are încheiat contractul, taxa pentru calcul este percepută de la beneficiar.


„Începând din acest sezon am stabilit să luăm taxă pentru calcul şi de la apartamentele necontorizate. La unele asociaţii de proprietari o face de mult timp, la altele am stabilit această taxă recent. Noi facem un serviciu pentru tot blocul, nu doar pentru apartamentele contorizate.

În speţa de faţă, din 20 de apartamente au mai rămas două-trei contorizate, taxa pentru acele apartamente este foarte mică, iar noi problemele cele mai mari le avem cu apartamentele necontorizate. Din această cauză noi luăm o taxă şi pentru aceste apartamente. Am trimis notificări, am refăcut contractele, avem o bază legală. Noi facem un serviciu de calcul, de defalcare pentru tot blocul în baza unui contract. Taxa pentru locatarii cu centrale este mai mică comparativ cu taxa pentru apartamentele contorizate”,

a precizat Mihail Roncea, reprezentantul firmei Elsaco.

Pe principiul orice serviciu se plăteşte şi calculul căldurii este un serviciu care-i costă pe locatari.

„Luăm taxă de calcul pentru părţile comune şi cotele individuale. Conform contractului este stabilită această taxă. Noi emitem pentru fiecare locatar acele fişe individuale, adică emitem pentru fiecare locatar. Este un serviciu şi se taxează conform contractului”, spune Mariela Florescu, reprezentantul firmei Ista.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS