12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSalvatorii animalelor

Salvatorii animalelor

L-a lovit cu toporul direct în spate, i-a spintecat carnea şi a ajuns până la coloană. Este un câine de pripas care în căutare de hrană a intrat în curtea unui gospodar din comuna Coşoveni. Omul nu i-a aruncat o bucată de pâine, nu l-a speriat, a folosit toporul ca să fie sigur de urmări. Animalul a supravieţuit cu ajutorul „salvatorilor de animale”, adică iubitorii de animale şi Poliţia animalelor.

Aşa sună povestea unuia dintre animalele pentru care au intervenit poliţiştii de la Biroul pentru Protecţia Animalelor- IPJ Dolj. Este doar una dintre multele poveşti urâte care ajung pe masa poliţiştilor care încet-încet îşi fac vizibilă prezenţa în Craiova şi întreg judeţul. Un telefon îi anunţă că într-un sat din Dolj zace pe marginea drumului un câine cu spatele tăiat. Salvatorii, reprezentanţii unei Asociaţii pentru protecţia animalelor şi Poliţia animalelor ajung în localitate şi încep căutările pentru descoperirea făptaşului.

Cîine tăiat cu toporul/sursa foto: Facebook-Asociaţia pentru Protecţia Animalelor Măriuţa.


„Am fost anunţaţi că în comuna Coşoveni se află un câine cu spatele tăiat. Un căţel lovit cu un topor. Am început să facem verificări. Am audiat martorii, am vizionat probe video de pe camerele de luat vederi din zona respectivă. Câinele era foarte rău tăiat în zona spatelui cu un obiect ascuţit. Într-un final, făptaşul a fost identificat. Bărbatul spune că acest câine a intrat în curtea sa, el s-a speriat şi a luat un topor şi l-a lovit. L-am întrebat de ce nu l-a lovit cu coada toporului dacă avea intenţia să-l alunge? Cred că aceasta a fost cea mai gravă faptă din câte am avut până acum. Bărbatul nu a înţeles că poate acelui animal i-a fost foame, sete, iar să-l lovească nu este o rezolvare. Câinele a fost preluat de către o Asociaţie de Protecţie a Animalelor. Este vorba de Asociaţia Măriuţa. Am mai găsit cadavre de câini pe la Galicea, dar nu am găsit urme de violenţă, nu au găsit un făpt. Momentan lucrăm la acest caz”,

spune inspectorul de poliţie Claudiu Mumulică, reprezentantul Biroului pentru Protecţia Animalelor.

Subaru, calul salvat de la pieire

Cal salvat/sursa foto:Facebook

Un alt caz şocant s-a întâmplat în localitatea Vârvoru. Un bărbat ţinea un cal înfometat. Indiferent de anotimp, vară sau iarnă, calul era abandonat în câmp în frig sau caniculă. Era luat din când în când acasă, deşi aici nu îl aştepta nici un braţ de fân sau un adăpost. Un telefon adresat Poliţiei Animalelor a venit ca o salvare pentru cabalină.

„Am avut un caz, o cabalină, în localitatea Vârvoru. Iniţial, cetăţeanul a refuzat să coopereze cu noi. Era vineri, în jur de ora 16.00, am ajuns la faţa locului şi am început tratativele cu el. Acesta deţinea un cal pe care nu îl hrănea, îl abandonase pe câmp, îl ţinea în condiţii mizere şi în frig. Deţinătorul nu avea hrană pentru întreţinerea lui. Animalul a fost expus forţat la temperaturi scăzute sau ridicate. Era un cal de 3 ani, pe care îl ţinea pe câmp şi pe care îl mai lua din când în când acasă. Nu-i asigura nici cele mai elementare condiţii de trai.

Cetăţeanul a refuzat să semneze ordinul de deplasare, dar i l-am transmis prin poştă. În situaţia în care acesta demonstrează că îndreaptă această situaţie, poate să solicite înapoierea animalului, dar în acest caz nu s-a concretizat. Animalul a ajuns într-o locaţie, într-un Adăpost pentru animale – Măriuţa. Acesta a fost botezat Subaru, iar acum este într-o stare bună”,

povesteşte Claudiu Mumulică.

Cal salvat

Poliţia Animalelor – chemată să salveze cai, pisici, câini

La Biroului pentru Protecţia Animalelor, salvatorii anunţă cazuri disperate de abuz, de maltratare sau neglijenţă. Alteori sună pentru pierderea unei pisicuţe sau să ceară sprijin pentru deblocarea ei dintr-un subsol de bloc.

„Din decembrie 2020, de când funcţionăm, am avut tot felul de sesizări. Oamenii pot să facă sesizări la telefonul de urgenţă, 112, pentru cazurile urgente şi intrevenim în 10-15 minute. Pot să facă şi sesizări scrise, petiţii online. Nu avem deocamdată o linie specială, dar iubitorii de animale pot să apeleze numărul 0251 407 500, este numărul de la Inspectoratul de Poliţie.

Noi intrevenim în orice moment, dar putem primi sprijin şi de la colegii din teritoriu. De exemplu, dacă avem un caz la Calafat , acesta poate fi gestionat de acolo din terioriu până ajungem noi.
Atunci când intervenim, mergem la poartă la cetăţean şi îi cerem acordul pentru a intra în locuinţă. Dacă este o infracţiune, un animal omorât, schingiuit sau este vorba despre un câine dintr-o rasă periculoasă, atunci putem interveni şi fără acordul cetăţeanului, putem folosi şi forţa.
În ceea ce priveşte emiterea ordinului de deplasare, noi ne rezumăm doar la ridicarea animalului din respectiva gospodărie. De transportul, plasarea şi adăpostirea animalului se ocupă un Serviciu special din cadrul CJ Dolj şi organizaţiile pentru protecţia animalelor”, spune reprezentantul Biroului pentru Protecţia Animalelor Dolj.

Proprietarii de câini periculoşi, în atenţia Poliţiei Animalelor

Câine din rasă periculoasă
Câine din rasă periculoasă/foto arhiva GdS

Proprietarii de câini periculoși sau agresivi sunt şi ei în atenția polițiștilor de la Biroul pentru Protecţia Animalelor. Câinii periculoşi sunt cei care aparţin raselor grupate în două categorii. Din prima categorie fac parte câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor și categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor. Prin câini agresivi se înţelege orice patruped care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private.

Potrivit legislaţiei, proprietarii sau deţinătorii câinilor periculoşi ori agresivi trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru comiterea vreunei infracţiuni contra persoanei. De asemenea, aceştia au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază teritorială este situat imobilul în care este deţinut câinele, o adeverinţă eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui, precum şi o declaraţie pe propria răspundere. Se interzice organizarea luptelor între câini, antrenarea în acest scop şi participarea la astfel de lupte, indiferent cărei rase îi aparţin.


„Am avut sesizări şi cu câini din rase periculoase. O persoană minoră deţinea un câine Amstaff, în comuna Urzicuţa. Era un pui, iar proprietarul îl ducea în afara localităţii şi îl lăsa liber. A fost sancţionat conform O.G. 155/2002, pentru fapta de a nu supraveghea unui animal agresiv. Câinele a scăpat şi s-a repezit pe un alt câine fără stăpân. I-a fost pus în vedere bunicului care îl avea în grijă pe minor să intre în legalitate, pentru că cesta nu era înregistrat nici la poliţie, nici la Asociaţia Chinologică. A avut un teremen de remediere de 30 de zile”,

spune Claudiu Mumulică.

Biroul pentru Protecţia Animalelor

Biroului pentru Protecţia Animalelor din cadrul IPJ Dolj este alcătuit din 11 persoane, dintre care doi angajaţi sunt medici veterinari. Trei dintre ofiţeri au un atestat recunoscut de Colegiul Medicilor Veterinari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS