11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOamenii din Valea Șarpelui, trimiși de primărie să stea la coadă pentru o locuință socială

Oamenii din Valea Șarpelui, trimiși de primărie să stea la coadă pentru o locuință socială

Craiovenii care și-au găsit un adăpost în Valea Șarpelui nu pot fi ajutați de primărie. Autoritățile spun că aceștia s-au aciuat în această zonă fără „forme legale”.

Stau de 30 de ani în zona Valea Șarpelui, pe un teren situat între Tancodrom, Cimitirul Nord şi calea ferată. Și-au încropit aici locuințe modeste, iar unii dintre ei își duc cu greu viața. Situația celor 15 familii am prezentat-o recent în GdS. Oamenii spuneau atunci că sunt disperații fiindcă sunt amenințați de armată că vor fi demolați. Cauza, terenul aparține unei unități militare din Craiova, mai mult este chiar un poligon militar de antrenament. Termenul limită era 30 aprilie a.c., din acest moment localnicii ar urma să fie evacuați. Unii dintre ei, disperați că vor rămâne pe drumuri și vor pierde bruma de agoniseală au bătut la ușa autorităților. Au făcut asta fiindcă au fost tolerați de autorități pe acest teren zeci de ani la rând, spun oamenii.

Acum, autoritățile nu au nici o rezolvare pentru situația în care se găsesc aceste familii.

„Situația cetățenilor care locuiesc în Valea Șarpelui este foarte dificilă. Aceștia și-au construit casele în zona respectivă cu mulți ani în urmă, fără niciun fel de autorizație și fără nicio cerere adresată Primăriei Craiova. De aceea, în acest moment, nu există pârghii legale prin care aceștia să poată fi ajutați. Pentru a putea solicita o locuință socială, ar fi trebuit să depună o cerere și să îndeplinească mai multe condiții, conform legislației în vigoare.

În baza de date a Primăriei Craiova, există, în prezent, un număr de 1632 dosare de locuințe sociale depuse încă din 1996, dintre care doar 154 sunt actualizate, conform reglementărilor legale în vigoare, de către solicitanți”, a precizat pentru GdS Marina Andronache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

Oamenii din Valea Șarpelui
Oamenii din Valea Șarpelui

Cale lungă până la obținerea unei locuințe sociale

Reprezentanții Primăriei Craiova mai spun că persoanele care vor să beneficieze de o locuință socială trebuie să urmeze anumiți pași și să îndeplinească anumite condiții, prevăzute de lege. Prin urmare, locuitorii din Valea Șarpelui trebuie să depună cereri la primărie până la data de 30.06.2021, ca să fie luați în calcul pentru acordarea unei locuințe sociale.

„În această situaţie, pentru luarea în evidenţă cu dosar de locuinţă constituit în vederea repartizării prin închiriere a unei locuinţe sociale şi pentru a putea figura în scris în lista de priorităţi ce va fi supusă aprobării Consiliului Local în luna noiembrie, în cazul în care sunt îndeplinite condiţiile de mai sus, este necesar ca până la data limită de 30.06.2021 să fie constituite şi depuse cereri însoţite de acte doveditoare, potrivit anexei nr. 3 la HCL 122/2016”, se arată într-un răspuns al primăriei.

Astfel, de locuinţele sociale devenite vacante pot beneficia numai solicitanţii înscrişi în lista de prioritate în vigoare la momentul vacantării locuinţelor, în ordinea de prioritate aprobată şi cu respectarea exigenţelor minimale în asigurarea spaţiului locativ pe număr de persoane prevăzute de Legea nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Oamenii spun că stau în Valea Șarpelui de 30 de ani
Oamenii spun că stau în Valea Șarpelui de 30 de ani

Condiții pentru acordarea unei locuințe sociale

Potrivit prevederilor Legii Locuinţei nr. 114/1996, criteriilor adoptate de Consiliul Local al Municipiului Craiova prin H.C.L. nr. 122/2016 şi ale Codului Civil, au acces la repartizarea unei locuinţe sociale, persoanele sau familiile care îndeplinesc în mod cumulativ următoarele condiţii:

a) au domiciliul de Craiova /desfăşoară activitatea în Municipiul Craiova (condiţie pentru titularul cererii);

b) nu deţin în proprietate o locuinţă;

c) nu au înstrăinat o locuinţă după data de 1 ianuarie 1990;

d) nu au beneficiat şi/sau nu beneficiază de sprijinul statului în credite şi execuţie pentru realizarea unei locuinţe;

e) nu deţin, în calitate de chiriaş, o altă locuinţă din fondul locativ de stat;

f) nu şi-au pierdut calitatea de chiriaş ca urmare a nerespectării obligaţiilor contractuale;

g) au un venit mediu net lunar pe persoană, realizat in ultimele 12 luni, sub nivelul câştigului salarial mediu net lunar pe total economie, comunicat de Institutul Naţional de Statistică prin buletin statistic, anterior lunii în care se analizează cererea.

h) nu au fost evacuate pentru neplata cheltuielilor cu titlu de chirie şi întreţinere ori din alte motive prevăzute de lege din imobile aflate în proprietatea/administrarea Municipiului Craiova.

Localnic din Valea Șarpelui
Localnic din Valea Șarpelui

Evacuare amânată

Până la acest moment, locuitorii din Valea Șarpelui nu au fost evacuați. Oamenii spun că „au fost salvați” pentru scurt timp de această perioadă a Sărbătorilor Pascale.

„Nu au venit încă să ne scoată afară. Nu am avut și noi sărbători liniștite. Să știm ce se întâmplă cu noi, ori ne dau afară, ori ne lasă să stăm și noi aici. Nu știu ce vor să facă cu noi. Au ei interese cu terenul ăsta, să-l stăpânească ei. Își bat joc de noi. Domnul Solomon a uita când a zis să stăm aici că nu ne deranjează nimeni. Am auzit că terenul este împărțit tot între ei, oameni de pe la Primărie, de la Mediu. Pe noi nu ne întreabă nimeni unde ne ducem, suntem ai nimănui”, spune Maria Stanca, o localnică din Valea Șarpelui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS