14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalUATAA Motru, cu un picior în groapă

UATAA Motru, cu un picior în groapă

Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă (UATAA) din Motru este cu un picior în groapă, pentru că încă nu a reușit să facă rost de fonduri pentru plata certificatelor de CO2.

Societatea asigură încălzirea și apa caldă în sistem centralizat în municipiul Motru. Beneficiari sunt cele peste 6.000 de apartamente din cele 17 asociații de proprietari, școlile din municipiu, precum și majoritatea agenților economici.

UATAA Motru s-a aflat în ultimii ani în insolvență din cauza datoriilor. A ieșit din insolvență recent, dar nu a scăpat de problemele economice și financiare. Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă din Motru folosește cărbune de la Complexul Energetic Oltenia pentru a prepara apa caldă și căldura. În urma arderii lignitului se produc noxe și cenușă.

Firma este astfel considerată un poluator și este obligată să achite certificate de CO2 în funcție de canditatea de noxe emisă pe parcursul unui an. Astfel, UATAA Motru trebuie să achite 50.000 de certificate de CO2 pentru emisiile de CO2 de anul trecut. 

Au nevoie de 9 milioane de lei 

Potrivit primarului din Motru, Cosmin Morega, este nevoie de peste 9 milioane de lei pentru a achita peste 47.000 de certificate de CO2. Societatea a reușit să mai cumpere câteva certificate, însă prea puține.

Autoritățile locale și Prefectura Gorj au solicitat fonduri de la fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului pentru alocarea sumei de aproape 8 milioane de lei. Este vorba de subvenția acordată de autoritatea locală populației, precum și pierderile induse, acestea din urmă fiind de peste 5 milioane de lei. În acest sens, a fost întocmit un proiect de Hotărâre de Guvern care a fost înaintat de Instituția Prefectului către Ministerul Dezvoltării.

Edilul din Motru a declarat că a primit recent răspunsul la solicitare, iar acesta este negativ. Potrivit adresei, care este semnată de actualul ministru al Dezvoltării, „nu este oportună promovarea unui proiect de hotărâre a Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021, pentru Municipiul Motru, județul Gorj, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației”, conform documentului emis de Ministerul Dezvoltării. 

Riscă să primească amenzi 

Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă din Motru mai are la dispoziție câteva zile să cumpere certificatele de CO2. Data limită pentru conformare este 30 aprilie.

După 1 mai, compania poate fi amendată cu 100 de euro pe zi pentru fiecare certificat neachiziționat. Sumele vor fi foarte mari, dacă UATAA nu se va conforma condițiilor care vizează activitatea poluatorilor din Uniunea Europeană.

„Efectiv am văzut cum trec zilele. Am făcut tot ce se putea face. Răspunsul este fără niciun fel de dubii, că nu vom primi vreun leu. Așadar, nu știu ce soluții mai avem pentru că nici timp nu mai este. E o sumă pe care nu avem cum să o procurăm atât de repede, dacă nici Guvernul nu a dorit să o dea. Este un serviciu public. Noi am furnizat căldură și apă caldă populației.

În același timp, UATAA are de recuperat de la populației 23 de milioane de lei. Așa funcționează lucrurile în sistem centralizat. În continuare 90% din oraș depinde de serviciile UATAA Motru. Oamenii nu au dorit să treacă pe centrale pe gaze naturale, deși avem și gaze la Motru”, a declarat Cosmin Morega, primarul din Motru. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS