6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedicii din Novaci se roagă de cetățeni să se vaccineze

Medicii din Novaci se roagă de cetățeni să se vaccineze

Medicii de la centrele de vaccinare din mediul rural și nu numai au început să se roage de cetățeni să se imunizeze.

Dacă în centrele din Târgu Jiu, campania de vaccinare se desfășoară fără probleme, în multe centre din mediul rural și nu numai, oamenii nu se mai prezintă la vaccinare, cu toate că și-au făcut programare. Este cazul Spitalului Orășenesc din Novaci, unde cetățenii nu se mai prezintă pentru administrarea dozei de vaccin, fie că este vorba de prima doză sau rapelul.

Oamenii spun că s-au răzgândit sau că sunt ocupați mai mult cu pregătirea sărbătorilor pascale și nu mai au când să se prezinte la centrele de vaccinare. În alte localități nici nu se mai fac programări și se așteaptă ca cineva să treacă pragul.

În județul Gorj, campania de vaccinare de până acum pare să fi dat roade, având în vedere că incidența este în scădere. Excepție face municipiul Motru, unde incidența este de 1,52 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile, după ce în urmă cu o săptămână s-a apropiat de 1.

În județ, incidența este 0,50 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile, în scădere în ultima lună. 

Incidență de 0,38 la Târgu Jiu 

Și mai bine se stă la Târgu Jiu, unde în cele trei centre se vaccinează sute de persoane în fiecare zi. Este vorba de centrul de la Stadionul Municipal și de la Școala numărul 12, care aparțin de primărie, precum și centrul de vaccinare de la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu.

Potrivit primarului din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, procentul de vaccinare depășește 50%.

„La noi nu sunt probleme cu beneficiarii, cum, din păcate, sunt în mediul rural. Cred că ar trebui o campanie de conștientizare în care să fie angrenați și medicii de familie. La Târgu Jiu cred că am trecut de jumătate din populație vaccinată. Mă refer la cei care se încadrează la vaccinare, fără cei sub 18 ani sau cei care nu au voie. Sper să continue la fel. Luni am avut la centrul de la Stadionul Municipal 180 de vaccinări.

Mă bucur că lumea a înțeles că aceasta este poate singura cale să ieșim mai repede din restricții. Eu cred că încep să se vadă rezultatele vaccinării. Avem acum o incidență de 0,38 de cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Stăm foarte bine. Nu cred că am avut incidența asta de când a început pandemia”, a precizat Marcel Romanescu.   

Nu vor fi închise centre de vaccinare 

Direcția de Sănătate Publică Gorj caută soluții pentru a impulsiona vaccinarea. Este nevoie de o campanie susținută de informare, în special în zonele rurale. Există un număr de 15 centre de vaccinare. Mai pot fi deschise până la 19 centre pentru imunizarea împotriva coronavirusului. Deocamdată, nu se mai pune această problemă.

În special în mediul rural se constată un număr mai mic al celor care vor să se vaccineze anti-COVID. Cu toate acestea, cadrele medicale sunt pregătite cu spații adecvate și cu dozele necesare de ser.

În Gorj au fost administrate până în momentul de față peste 83.000 de persoane. Este de precizat că în funcție de numărul de vaccinări se va decide și relaxarea restricțiilor din pandemia de coronavirus.

Narcis Stoian, directorul Direcției de Sănătate Publică Gorj, a declarat că în momentul de față nu se pune problema închiderii vreunui centru de vaccinare din județ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS