12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalExpoziție de icoane vechi de peste 100 de ani

Expoziție de icoane vechi de peste 100 de ani

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj invite publicul joi 29 aprilie, la ora 17.00 la vernisajul expoziției de icoane din sala „Florin Isuf”.

Icoanele fac parte din colecția personală a lui Dan Alexoae, kinetoterapeut și psiholog din Drobeta Turnu-Severin. Acesta a strâns timp de zeci de ani, icoane vechi din gospodăriile țărănești, icoane ortodoxe. Icoanele au fost evaluate de specialiști, iar vechimea lor este estimată la 80-100 de ani.

Dan Alexoae spune că în decursul generațiilor oamenii nu au aruncat icoanele care făceau parte din altarul lor particular, altar la care se rugau în fiecare zi de sărbătoare, sau ori de câte ori aveau vreo problemă. Icoanele acestea nu au fost aruncate, fiind păstrate cu sfințenie de credincioși.

Artistul le-a strâns și a realizat mai multe expoziții. Dintre cele mai apreciate de iubitorii de frumos au fost două expoziții la Palatul Culturii din Drobeta Turnu-Severin, și una într-o colibă a unui cioban, într-un cătun izolat, mai exact în Ineluț, în munții Cerna.

O scară de lemn pusă pe câteva stânci înalte reprezintă singura cale de acces către Ineleț. Aici însă turiști din Statele Unite ale Americi, Franța și Marea Britanie au venit să vadă expoziția. 

Sunt expuse într-un muzeu privat

Dan Alexoae are un muzeu particular cu sute de obiecte vechi în Drobeta Turnu Severin.

„Expoziția cu icoane vechi este binevenită în această perioadă de pandemie în care pe mulți dintre noi ne-a cuprins teama de virus. Dan Alexoae se întreabă cine ne încurajează pe noi în această perioadă? Unde ne ducem atunci când ne este teamă? La biserică de cele mai multe ori… la icoana pe care o avem în casă și la care ne rugăm pentru a ne reveni curajul să mergem mai departe.

Icoana este un intermediar între noi și Dumnezeu. Cu cât este mai veche, icoana are mai mult har, mai multă vibrație datorită rugăciunilor din timp spuse în fața ei de credincioși. Icoana ne împuternicește și ne încurajează. Atunci când ne aplecăm și coborâm cu genunchii îndoiți în fața icoanei, ne ridicăm către Dumnezeu, de unde primim liniște, răbdare și curaj.

Dan Alexoae aduce la expoziția de joi 29 aprilie 2021, peste 30 de icoane, dar și alte obiecte religioase din piatră, lemn și metal, pristolnice, troițe, candele. Vă invităm așadar la sala „Florin Isuf”, a Centrului Județean pentr Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, începând cu ora 17.00 la vernisarea unei expoziții binevenite spunem noi înainte de Sfintele sărbători de Paști, dar și să îl ascultați pe cel care deține această colecție vorbind despre „ICOANĂ””, conform unui comunicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS