14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCer modificarea legii ca să crească salariile la o companie cu pierderi

Cer modificarea legii ca să crească salariile la o companie cu pierderi

Noi discuții sunt programate joi între sindicatele și administrația din Complexul Energetic Oltenia.

Principala temă a discuțiilor vizează posibilitatea creșterii de salarii la companie. Angajații companiei energetice sunt nemulțumiți de nivelul lefurilor și le-au solicitat reprezentanților sindicali să obțină majorări de salarii. Este vizată o creștere care să acopere măcar inflația pe ultimul an.

Negocierile sunt întârziate cu o lună de zile. Acestea ar fi trebuit să debuteze în luna martie, iar creșterile posibile de salarii ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 aprilie. Nu mai este însă cazul pentru că Bugetul de Venituri și Cheltuieli nu a fost încă definitivat.

„Eu sper să fie această exceptare și la Complexul Energetic Oltenia să nu se aplice prevederea că la companiile cu pierderi nu pot avea loc majorări de salarii. Este nevoie de creșteri de salarii pentru că în foarte multe subunități sunt foarte mici”, a declarat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.

Termen-limită pentru banii destinați certificatelor de CO2

Sunt în continuare probleme la Complexul Energetic Oltenia cu plata certificatelor de CO2. Ultimii bani pentru plata certificatelor de CO2 ar trebui să ajungă la Complexul Energetic Oltenia până la finalul acestei săptămâni. Valoarea totală a ajutorului de restructurare este de 241 de milioane de euro. Banii au fost aprobați printr-un Memorandum încă de anul trecut.

Recent, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care s-a avizat ca Ministerul Finanțelor să facă plățile necesare. Problema este că certificatele de CO2 trebuie să fie achitate până la finalul acestei luni. În caz contrar, compania va fi amendată cu 100 de euro de către Comisia Europeană pentru fiecare certificate neachiziționat. Prețul unui certificat se aprope de 44 de euro.

Compania energetică așteaptă încă și după avizul Comisiei Europene pentru Planul de restructurare și decarbonale al Complexului Energetic Oltenia 2021-2025. Orice întârziere poate pune toate investițiile asumate în pericol, prin nerespectarea termenelor asumate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS