10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRestructurarea Salubrităţii a iscat discuţii în Consiliul Local Craiova

Restructurarea Salubrităţii a iscat discuţii în Consiliul Local Craiova

Restructurarea Salubrităţii a iscat discuţii aprinse în rândul consilierilor locali. Consilierii locali de la PNL i-au acuzat pe cei de la PSD că lasă oamenii pe drumuri prin disponibilizările care urmează să se facă la Salubritate. În cele din urmă Proiectul privind aprobarea Planului de restructurare, reorganizare și eficientizare al S.C. Salubritate Craiova S.R.L. a trecut cu 14 voturi la 11 şi o abţinere.

Ședința Consiliului Local Craiova
Ședința Consiliului Local Craiova

Desfiinţarea celor 270 de locuri de muncă de la Salubritate a fost votată ieri în Consiliul Local al Municipiului Craiova. Prin urmare, în perioada următoare va înceta contractul de muncă la SC Salubritate Craiova SRL pentru 200 de angajaţi, dat fiind faptul că 70 de posturi sunt deja vacante. Economia obţinută anual în cazul restructurării unui numar de 270 de posturi este de aproximativ 8.713.000 de lei/an (calculata la nivelul posturilor ocupate). În plus, existenţa acestor angajaţi nu se mai justifică, fiindcă operatorul de salubritate pierde serviciul de ridicare şi colectare a deşeurilor menajere şi reciclabile din Craiova.

Activitatea Salubrității lasă de dorit
Activitatea Salubrității lasă de dorit/foto:arhiva GdS

Unde pleacă angajaţii Salubrităţii?

Proiectul privind Planul de restructurare, reorganizare și eficientizare al S.C. Salubritate Craiova S.R.L. a iscat discuţii în videoşedinţa Consiliului Local de ieri. Un număr de 14 consilieri au votat pentru restructurarea Salubrităţii, în timp ce 11 consilieri au votat împotrivă reorganizării în această formă. Cei mai vocali au fost consilierii locali PNL care au spus că reprezentanţii SRL-ului primăriei „au fost lipsiţi de viziune” pentru că fac „reorganizarea şi modernizarea societăţii prin restructurare”.


„Este lipsă de viziune să spui că eficientizezi activitatea unui serviciu când dai oamenii afară. Această societatea a fost învăţată să stea cu mâna întinsă şi să lucreze doar pentru primărie. De ce nu aţi încercat să găsiţi şi alte variante ? A eficientiza înseamnă să dai oamenii afară? Cine ne garantează că angajaţii disponibilizaţi vor fi preluaţi de către noul operator sau de alte societăţi? Ne spune şi nouă cineva, când încep aceste disponibilizări?”, a întrebat consilierul local Marian Vasile.

Marian Vasile, consilier local PNL înscris în competiția pentru Primăria Craiova, a lansat un nou atac la adresa administrației PSD de la Craiova
Marian Vasile, consilier local PNL

Răspunsul a venit din partea primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. Aceasta a spus că parte din angajaţi vor fi preluaţi de noul operator şi de către ADI ECODolj.


„Iridexul preia toţi angajaţii disponibilizaţi cu excepţia celor care refuză să se transfere la noul operator. Unii dintre ei au refuzat din start să meargă către noua societate deşi vor fi plătiţi cu un salariu similar cu cel încasat la Salubritate. Iridexul are nevoie de persoane care lucrează de zeci de ani în domeniul de salubrizare. O altă parte, cum ar fi angajaţii de la Corp Control va merge către ADI ECODOLJ care urmează să facă angajări şi are nevoie de persoane specializate”, a precizat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

Lia Olguța Vasilescu
Lia Olguța Vasilescu


În cadrul videoşedinţei, unii dintre consilierii locali au întrebat în cât timp vor fi disponibilizaţi angajaţii de la Salubritate şi în ce perioadă vor fi preluaţi de către noii angajatori. Reprezentanţii Salubrităţii şi cei ai primăriei nu au putut să dea un răspuns concret.

Tarif mai mic la Iridex

Întrebată de către consilierii locali care va fi noul tarif pe care îl vor plăti craiovenii noului operator de salubritate pentru ridicarea gunoiului menajer, aceasta a dat garanţii că va fi mai scăzut decât cel perceput de Salubritate.

„Tariful perceput de către IRIDEX pentru ridicarea deşeurilor menajere va fi de 11 lei/persoană/lună către bugetul local. Este mai mic decât cel perceput de Salubritate care este de 12,82 lei persoană/lună conform unei hotărâri de Consiliu Local din 2020”, a mai spus primarul Craiovei.

Muncitorii pleacă la Iridex, cei de la Corp Control, la ADI ECODOLJ

Angajații Iridex
Angajații Iridex

În Protocolul încheiat între SC Salubritate Craiova SRL şi Iridex se prevede că ar urma să fie preluate 171 de persoane dintre angajaţii disponibilizaţi. Aici sunt ofertaţi să fie angajaţi de către Iridex şoferii de pe autospecialele de gunoi şi lucrătorii. Un colac de salvare pntru angajaţii de la Corp Control – Salubritate vine de la ADI ECODOLJ. Aceşti vor fi preluaţi de către respectiva Asociaţie. Se va întâmpla atunci când aceasta va urma să facă angajări şi să aibă o organigramă şi un buget.

„Noi îi vom prelua pe cei de la Corp Control. Suntem în faza în care ne extindem organigrama. Sunt oportunităţi de angajare şi la ADI ECODOLJ. În momentul de faţă putem să preluăm 20 de persoane. Este o procedură pe care o declanşăm pentru aprobarea organigramei şi aprobarea criteriilor de angajare. Operatorul de salubritate face și el angajări, dar nu începe de mâine activitatea în Craiova. Acum are perioada de mobilizare de șase luni şi angajările vor veni etapizat. Noi începem demersurile pentru aprobarea organigramei de luna viitoare, dar nu pot să preconizez un termen. Cert este că în momentul în care operatorul îşi începe activitatea şi noi trebuie să avem personalul necesar angajat.”, a precizat Adela Plăcintescu, director ADI ECODOLJ.

Iridex va prelua o parte a angajaților de la Salubritate
Iridex va prelua o parte a angajaților de la Salubritate

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS