10.1 C
Craiova
joi, 15 aprilie, 2021
Știri de ultima oră Local CEO a ajuns pe locul al doilea în topul producătorilor de energie

CEO a ajuns pe locul al doilea în topul producătorilor de energie

Complexul Energetic Oltenia a urcat luni pe locul al doilea în topul producătorilor de energie electrică din țară. Pe prima poziție se află de luni de zile hidrocentralele. Complexul Energetic Oltenia are o producție medie de 1.300-1.400 de MW și are în funcțiune de o lună de zile şase blocuri energetice.

Este vorba de două grupuri la Termocentrala de la Rovinari, două la Sucursala Electrocentrale de la Turceni și câte unul la termocentralele Craiova 2 și Ișalnița.

La Termocentrala de la Rovinari sunt în funcțiune grupurile energetice numerele 4 și 6. De asemenea, la Sucursala Electrocentrale funcționează blocurile energetice numerele 4 și 5. Totodată, Craiova 2 funcționează cu blocul energetic numărul 2 și pentru activitatea de termoficare, iar la Sucursala Electrocentrale Ișalnița este pornit grupul energetic numărul 8.

Au nevoie de bani pentru investiții

Complexul Energetic Oltenia și-a propus să crească vânzările de energie electrică. Societatea are nevoie de fonduri pentru realizarea unor investiții.

Potrivit lui Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, societatea se bazează pe încasările din vânzarea de curent electric pentru a pune în opera investițiile din Planul de restructurare 2021 – 2025. Acesta este în curs de avizare la Comisia Europeană care investighează ajutorul de stat primit de către CEO, dar verifică și viabilitatea Planului de restructurare.

Daniel Burlan a precizat că societatea ar obține an de an 500 de milioane de euro din vânzarea de energie electrică. O parte din bani ar trebui să finanțeze construirea grupurilor pe gaze naturale, dacă Planul va fi aprobat de Comisia Europeană. Acordarea avizului întârzie deocamdată.

Se pregătesc de un împrumut, dacă ajutorul va fi interzis

Compania energetică are nevoie urgent de fonduri pentru plata certificatelor de CO2 aferente producției de anul trecut. Este în așteptare acordarea unui ajutor de stat în valoare de 240 de milioane de euro, prevăzut într-un Memorandum aprobat de către Guvern anul trecut.

În lipsa unui răspuns clar de la Comisia Europeană, Complexul Energetic Oltenia ia în calcul accesarea unui împrumut garantat de stat pentru plata certificatelor de CO2. Complexul are de plătit 7 milioane de certificate de CO2. Prețul este în prezent de peste 38 de euro.

Problema e că orice zi de întârziere e în defavoarea companiei energetice. Fie prețul crește, fie există riscul ca firma să nu se mai încadreze în termenul legal.

Certificatele trebuie să fie plătite până la finalul lunii aprilie. După data respectivă se vor aplica amenzi din partea Comisiei Europene, pentru fiecare zi de întârziere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Dispar fișa postului și alte acte birocratice pentru IMM-urile...

Ministerul Muncii propune în ședința de guvern programată joi...

ȘTIRI GdS

A născut în ambulanța SMURD

Un bărbat din Tismana, județul Gorj, a sunat, miercuri seara, la 112, pentru a anunța că soția lui naște și are nevoie de o...

DPCEP Dolj poate elibera, în sfârşit, cărţi de identitate

DPCEP Dolj poate elibera, în sfârşit, cărţi de identitate.

Incidenţa Covid: Doljul pare să fi depăşit vârful celui...

Incidenţa cazurilor de coronavirus îşi menţine trendul uşor descrescător, ajungând joi, 15 aprilie, la 2,28 la nivelul judeţului Dolj. În Craiova, rata de infectare...

Începe montarea noilor conducte pe tronsonul VI al firului...

Începe montarea noilor conducte pe tronsonul VI al firului II Isvarna – Craiova.

Bilanţul Covid în Dolj: 5 decese în ultimele 24...

Alţi 100 de doljeni au fost confirmaţi în ultimele 24 de ore cu Covid-19. Numărul pacienţilor internaţi la terapie intensivă este de 53, iar...
00:00:34

Trei utilaje de deszăpezire intervin la Rânca

Trei utilaje de deszăpezire intervin la această oră în stațiunea montană Rânca. Se acționează cu utilaje cu lamă și o autofreză, pe DN 67...