16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimăria Craiova, obligată să vândă chiriaşilor apartamentul cu 38 de mii de euro

Primăria Craiova, obligată să vândă chiriaşilor apartamentul cu 38 de mii de euro

Primăria Craiova a fost obligată de instanţa de judecată să vândă unor chiriaşi apartamentul în care aceştia locuiesc de ani buni. Preţul este un adevărat chilipir. Cumpărătorii vor plăti suma de 182.000 lei (38.900 de euro) în 120 de rate lunare. O astfel de locuinţă, cu două camere şi dependinţe se vinde pe piaţă cu peste 50-60 de mii de euro.

Decizia a fost luată de instanţa de judecată, hotărârea este definitivă şi irevocabilă, iar primăria Craiova nu are decât să se conformeze. Apartamentul situat într-un bloc din cartierul craiovean Brazda lui Novac a fost închiriat şi locuit de aceeaşi familie, părinţi şi moştenitori din anul 1976 până în prezent.


Cumpărătorii au motivat că nu au avut posibilitatea să cumpere locuinţa în care stau de ani buni, fiindcă nu au avut puterea financiară. Legea 85/1992 le permite chiriaşilor să-şi cumpere locuinţa în care stau cu chirie în mod neîntrerupt. Drept urmare, chiriaşii au cerut abia în 2016 să cumpere apartamentul în care locuiesc. S-au lovit de refuzul primăriei şi au păstrat calitatea de chiriaşi până în anul 2020. Între timp, în anul 2017, chiriaşii au dat primăria în judecată şi au cerut acesteia să le vândă apartamentul în care au locuit bunicii şi părinţii.

În calitate de administrator RAADPFL Craiova a motivat că nu poate vinde apartamentul, fiindcă prin HCL nr.140/2012 „Municipiul Craiova a aprobat regulamentul de vânzare a locuinţelor proprietatea statului, dar nu a stabilit data când se va proceda efectiv la vânzarea acestora”.

Instanţa de fond- Judecătoria Craiova – a mai reţinut că primăria nu era dispusă să renunţe la locuinţele care constituie fondul locativ, fiindcă acestea erau insuficiente în raport cu cererile venite din partea cetăţenilor.

Instanţa a decis

Bloc D18, Brazda lui Novac

Concluzia instanţei de judecată a fost în sensul că „pentru realizarea operaţiunii de vânzare trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:locuinţele să fie construite din fondurile statului sau ale unităţilor economice ori bugetare de stat, solicitatntul să fie titular al contractului de închiriere, locuinţele să nu facă parte din categoria celor exceptate de lege”.

În speţa de faţă toate aceste condiţii erau îndeplinite şi instanţa a decis, în noiembrie 2019, că apartamentu va fi vândut chiriaşilor cu suma de 38.900 de euro, iar primăria va suporta şi cheltuielile de judecată în valoare de 4.745 de lei. În plus, chiriaşii erau cu plata la zi a chiriei şi cheltuielilor de întreţinere către asociaţia de proprietari.
Nemulţumită de decizie Primăria Craiova a făcut apel.

a mizat pe faptul că este proprietar şi din această calitate are libertatea să decidă dacă vinde sau nu astfel de locuinţe. Numai că instanţa Tribunalului Dolj i-a respins cererea şi în septembrie 2020 hotărârea a rămas definitivă.
Prin urmare, chiriaşii vor deveni proprietarii locuinţei de peste 50 mp dintr-un bloc din cartierul Brazda lui Novac. Aceştia vor avea de achitat o rată lunară de 1.516 de lei.


Chiriaşii pot să-şi cumpere locuinţa


„Locuinţele construite din fondurile statului pot fi cumpărate de titularii contractelor de închiriere, cu plata integrala sau în rate a preţului, în condiţiile Decretului-lege nr. 61/1990 privind vânzarea de locuinţe construite din fondurile statului către populaţie şi ale prezentei legi”,articolul 1/Legea 85/1992.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS