15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBustul lui Constantin Brâncuşi, donat Muzeului de Artă Craiova

Bustul lui Constantin Brâncuşi, donat Muzeului de Artă Craiova

La împlinirea a 145 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, Muzeul de Artă din Craiova şi-a îmbogăţit zestrea cu bustul marelui sculptor. Bustul lui Constantin Brâncuşi, turnat în bronz a fost donat muzeului de familia lui Tomiţă Ţuţuianu.

Opera este replica mărita a unui bust realizat în pastă de modelaj de Miliţa Pătraşcu şi al cărui mulaj se găseşte la Târgu Jiu. Trebuie spus că Miliţa Pătraşcu este o fostă elevă a lui Constantin Brâncuşi, în al cărui atelier din Paris a început să lucreze în anul 1919 (până în 1923).

Bustul executat de Miliţa Pătraşcu este o realizare artistică de excepţie. A fost prima dată când marele Constantin Brâncuşi a admis să i se facă bustul.
Moştenitorul legal al Miliţei Petraşcu, Victor Crăciun a donat acest bust în ghips Muzeului de Artă din Craiova în anul 2011. După acel ghips s-a turnat actualul bust de bronz. Craioveanul Tomiţă Ţuţuianu a turnat pe cheltuiala lui bustul. Azi la împlinirea a 145 de ani de la naşterea patriarhului sculpturii moderne, Constantin Brâncuşi, familia Ţuţuianu a donat bustul Muzeului de Artă Craiova. Chiar dacă au existat persoane care au dorit să achiziţioneze acest bust, familia a ales să lase bustul în custodia muzeului.

Familia lui Tomiţă Ţuţuianu

Bustul va fi aşezat în curtea Muzeului de Artă Craiova. Aşa cum se va întîmpla şi cu bârnele din atelierul lui Constantin Brâncuşi care se găsesc la acest moment amplasate în curtea Colegiului de Arte şi Meserii Constantin Brâncuşi din Craiova.Acestea vor fi amplasate în interiorul muzeului, fiind în acest fel salvate de la distrugere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS