17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO eliberează din funcție 83 de angajați care sunt și pensionari

CEO eliberează din funcție 83 de angajați care sunt și pensionari

Complexul Energetic Oltenia a finalizat verificările cu privire la situația angajaților care sunt și pensionari. După ce în spațiul public au apărut informații cu privire la faptul că sunt zeci de angajați pensionari, între care și unii cu funcții de conducere, s-a decis efectuarea de verificări încrucișate.

Au fost solicitate informații și de la casele de pensii din județele: Gorj, Dolj, Mehedinți, București și Brăila, unde compania energetică are puncte de lucru și sucursale. Au fost cazuri în care anumiți salariați, chiar și din producție au ieșit la pensie, înainte de limita de vârstă, iar compania nu avea informații despre acest lucru.

După ce au fost realizate toate verificările, s-a stabilit că se impune eliberarea din funcție a nu mai puțin de 83 de persoane, salariați ai Complexului Energetic Oltenia, dar și beneficiari de pensie. Unii dintre cei vizați sunt persoane cu funcții de conducere, dar și de execuție, mulți implicați în activități administrative și mai puțin de producție. Toți vor pleca din companie până la 1 martie.

Au program de reducere a personalului

Compania energetică are aprobat un program de reducere a numărului de salariați. În momentul de față, Complexul Energetic Oltenia are peste 12.000 de angajați la termocentrale și în subunitățile miniere. Cei mai mulți, peste 8.000, activează în carierele miniere, respectiv în producție.

Administrația Complexului Energetic Oltenia a anunțat că, până în 2030, vor pleca din companie peste 7.000 de persoane. Astfel, se va funcționa cu numai 4.400 de mineri și energeticieni, prin implementarea unui Plan de restructurare și închidere de capacități. Vor rămâne numai 3 gurpuri pe cărbune, la Termocentrala Rovinari și unul la Sucursala Electrocentrale Turceni.

Termocentralele din Dolj vor fi trecute pe gaze. Un grup pe gaze naturale va funcționa și la Turceni. Vor fi închise și trei cariere miniere până în 2025. Numai anul acesta vor trebuie să plece acasă aproape 700 de salariați. Un număr de 450 – 500 dintre aceștia însă se vor putea pensiona. Restul vor fi concediați colectiv cu plata de salarii compensatorii. Este însă posibil ca și alți angajați să mai îndeplinească până la 31 decembrie condițiile de pensionare, iar numărul celor care vor fi disponibilizați colectiv anul acesta să mai scadă.

Proiect de lege la Camera Deputaților

De altfel, la Camera Deputaților este în discuții un proiect de lege care vizează scăderea vârstei de pensionare, inclusiv la CEO. Dacă va fi aprobat cu modificările necesare care să îi vizeze și pe angajații din minerit, atunci vârsta de pensionare la CEO ar putea să scadă la 52 de ani pentru angajații din producție. Prin urmare, nu vor mai fi cheltuite fonduri cu plata de salarii compensatorii.

CEO trece printr-o perioadă economică grea pentru că an de an are nevoie de peste 200 de milioane de euro pentru plata certificatelor de CO2. Compania a beneficiat deja de un ajutor de stat anul trecut și ar mai putea să primească bani de la bugetul de stat, condiția fiind să se restructureze masiv și să construiască parcuri fotovoltaice și grupuri pe gaze naturale. Planul de restructurare a CEO 2021 – 2025 trebuie să fie avizat de Comisia Europeană. Deocamdată, CE derulază o anchetă la firmă pentru a verifica atât ajutorul de stat primit de CEO, cât și viabilitatea Planului de restructurare propus de Complexul Energetic Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS